Dodaj do ulubionych

Wystajace zebra??!

17.01.05, 09:13
Zauwazylam ze mojemu 11 m synkowi lekko wystaja zebra na dole,tam gdzie
zaczyna sie brzuszek, jest to widoczne zwlaszcza jak lezy na pleckach.
Zmartwilam sie bardzo, wczesniej czegos takiego nie bylo. Nie wiem czym to
moze byc spowodowane, czy ktoras z Was spotkala sie z czyms takim? Nie wiem,
czy to mozliwe, ze po prostu taka ma budowe, czy to moze oznaczac ze cos jest
nie tak. Jutro ide do lekarza w zwiazku z tym, ale poki co moze ktoras z Was
sie wypowie w tej kwestii.
Obserwuj wątek
    • jaworka Re: Wystajace zebra??! 17.01.05, 09:33
      Witam!
      Piszę bo u nas tak samo.
      zaczęlo się tak. jak byłam w 4 miesiącu życia z Albertem u ortopedy, to on
      zauważył, że lewe żeberko na dole przy brzuchu lekko odstaje. Wg niego nie
      powinnam mu dawać wit d3, bo ma twarde kości. Pediatra w przychodni po tym
      zmieniłam mu ds trzy krople na 1krople vigantolu.Zebym się nie przejmowała, bo
      to moze byc kosmetyczna sprawa. Schiza i tak mamsmile Albert jest alergikiem i
      dokładnie 14 grudnia byłam u nowego lekarza, od chorób dziecięcych po pomoć w
      leczeniu najbardziej jego policzków. I on mi poweidział, ze wit d3
      ZERO!!!!!!!!. i nie sadzać, bo on jest ciężki (9kg) i jak siada to ciśnienie w
      brzuchu wygina te żeberka. Ja już wted się załamałam. teraz po miesiącu leżenia
      na kocyku, siedzi tylko do jedzenia, ja go sadzam. Jest poprawa, jakby mniej
      wygięte.
    • jaworka Re: Wystajace zebra??! 17.01.05, 09:36
      Witam!
      wcisnełam entersmile
      Takze sama nie wiem gdzie jeswt błąd. Bo moja siostar ma też takie lekko
      wygiete żeberko i może to genetyczne. rozmawiałam jeszcze z chirurgiem i mówił,
      ze kości wiele razy w ciągu życia zmieniają skałd i po tym moze nie być sladu.
      Jak coś to pisz co się dzieje u Was, obgadamy sprawęsmile
      PS Twój synek jest tez alergikiem, kojarzę z forum alergie??
      Gorąco pozdrawiam.
      Ania
      • margarettka Re: Wystajace zebra??! 17.01.05, 09:46
        hej,
        dzieki za odzew. Bardzo sie tym zmartwilam, jutro mam wizyte u lekarza
        zobaczymy co na to powie. Ignas dostaje 2 krople vigantolu caly czas, wiec moze
        trzeba zmniejszyc. On nawet jak stoi i dotkne reka jego brzuszek, to czuje ze
        lekko wystaja te zeberka sad
        A rzeczywiscie Ignacy jest alergikiem, pije bebilon pepti.
    • ewa154 Re: Wystajace zebra??! 17.01.05, 09:48
      U nas jest to samo. U Oli mniej wiecej chyba od 4 m-ca zauwazyłam odstajace
      zeberka. Biegałam od pediatry do pediatry, do ortopedy itp. Wszedzie słyszałam
      to samo - wszystko w porzadku, nic złego się nie dzieje. Kości ma twarde,
      ciemiaczko sie ładnie zrasta. Nie ma krzywicy. Ale zaden lekarz mi nie wyjaśnił
      dlaczego tak się dzieje. Dopiero ostatnio (Ola ma 12 m-cy), znaleźliśmy
      wspaniała pania doktor - pediatrę (oczywiście prywatnie), która na prawde
      dokładnie zbadała Olę. Po raz pierwszy wlasnie ona zajrzała jej pod pieluszkę
      (przez ten okres zaden inny lekarz tego nie zrobił). Zajrzała jej do każdej
      dziury - w przenośni i dosłownie. Na moje pytanie dot. odstających żeberek
      odpowiedziała mi, że to obecnie "choroba" cywilizacyjna. Wszystko przez zbyt
      mocno dociągane pampersy (żeby się nie przelały). Gdy przyciągamy pampersa,
      automatycznie, gdy dziecko sobie poje, to brzuszek nie mieści sie pod pampersem
      i wypych żeberka na zewnątrz.
      Wiec rozwiazaniem chyba jest - lżej dociągać pampersy. NIe twierdze oczywiście,
      że tak jest w każdym przypadku, ale przypuszczam, ze w wielu.
      Kiedys czytałam wiele nt krzywicy, o tym, że można zrobić jakies badania, aby
      odpowiednio ustalić dawkę wit. D. Niestety w praktyce wyglada to inaczej. Zaden
      lekarz, a byłam u wielu, nie chciał dac skierowania na takie badanie. Jak same
      pewnie wiecie lekarze ustalaja dawki wit D jak im pasuje. Mimo, że np odtajace
      żebra moga być zarówno objawem nadmiaru jak i niedoboru wit, D.
      Pozdrawiam,
      • dadies Re: Wystajace zebra??! 18.01.05, 12:55
        Ja dostałam skierowanie od lekarza nefrologa na badanie w moczu zawartości
        wapnia i kreatyniny. Na podstawie tego wyniku pani doktor okreslila dzienne
        zapotrzebowanie na wit D3. Ja strasznie bałam się przedawkować tą witaminę.
        • kajmal Re: Wystajace zebra??! 18.01.05, 20:03
          moja pani doktor tez poradzila nam zeby zrobic te badania w moczu, nie mamy
          skierowania, bo jest prywatna, ale mysle, ze to nie moze byc jakies bardzo
          drogie. Ona twierdzi, ze to wazne by w okolicy 4 miesiaca zrobic takie
          oznaczenie, bo wiele dzieci nie powinno wcale dostawac D3, wtedy w zamian
          podaje sie wapn. Moj synek zreszta zgodnie z jej zaleceniami dostawal naprawde
          malo D3, bo po jednej kropli 5 razy w tygodniu, a przez kilka tygodni dostawal
          tylko cebion multi.
    • budziocha Re: Wystajace zebra??! 17.01.05, 10:15
      czesc
      moj syn,kty obecnie ma prawie 4 latka tez tak mial.
      miala bardzo silne kolki trwajace około 6 m-cy i lekarka stwierdziła,że
      odstajace żeberka w dolnej części brzucha są efektem kolki.
      tak było w moim przypadku.
      teraz jak już urósł jest to zupełnie niewidoczne.
      pozdrawiam pa.
    • ziutodzilla Re: Wystajace zebra??! 16.01.16, 14:40
      Moja córeczka (4 miesiące) też ma odstające żebra na dole. Zauważyłam to jakiś tydzień temu, wczoraj byłam u ortopedy (oczywiście prywatnie), dokładnie zbadał dziecko, rączki, nóżki, główkę, zrobił USG stawów biodrowych. Jak zobaczył żebra to od razu powiedział, że ma niedobór wit D3, a po zrobieniu UGS to potwierdził. Powiedział też że chrząstka w stawie biodrowym jest na poziomie rozwoju 2 miesięcznego dziecka, ale że witamina D3, którą nam przepisał, powinna wszystko wyrównać. Doktor powiedział też, żeby nie podawać dziecku D3 w kapsułkach twist off tylko w kroplach. Dał nam też skierowanie na badanie poziomu wit D3 w organizmie i Mamy się pokazać za 2 miesiące. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka