Dodaj do ulubionych

CIEMIĄCZKO???

18.01.05, 10:56
Co sie stanie z moim dzieckiem? Moja 6-tygodniowa córeczka ma ciemiaczko 0.5
na 0.5cm. Bardzo sie tym martwie. Co sie stanie jezeli ono zacznie zarastac?
Mam przyjechać za miesiąc na kontrolne badanie i zapisać małą do poradni
metabolicznej a tam niestety zapisy dopiero na maj!!!! Może znacie jakieś
prywatne poradnie metaloliczne? Prosze o jakiekolwiek informacje.
Obserwuj wątek
    • ivonne2 Re: CIEMIĄCZKO??? 18.01.05, 11:03
      Moja córcia przyszła na świat z takim własnie ciemiączkiem. Teraz ma 5 m i
      jeszcze jest, choć niewielkie. Sama się zastanawiałam co wtedy, gdy zarośnie,
      chyba niedobrze...Czytałam gdzieś na forum, że to żle dla mózgu. Byc może
      potrzebna bedzie operacja, ale na prawdę niewiele wiem. Ale badźmy dobrej myśli.
      Trzeba uważać bardzo z wit. D3, ja nie podaję prawie w ogóle. Uważaj też z
      innymi witaminami. Chodzę do lekarki na Galla i ona nie dała mi żadnego
      skierowania. A po co do poradni? Odpisz proszę, jak chcesz to na priv.
      • leli1 Re: CIEMIĄCZKO??? 18.01.05, 11:07
        moj synek takze mial tak male ciemiaczko. niestety mimo to pediatra zalecil podawanie vit d3.Ciemiaczko zaroslo mu w wieku 3 mies sad, w dodatku przestala przyrastac glowka. Mielismy cala serie nieprzyjemnych badan aby wykluczyc zarosniecie szwow czaszkowych (jesli tak by sie stalo to czekalaby go operacja naciecia szwow). Na szczescie nie zarosly, a po 3 mies glowka znowu zaczela przyrastac choc niewiele sad. Pilnuj dzieciaczka, zrob mu badanie poziomu wapnia we krwi (my mielismy sporo przekroczony) i uwazaj z witaminami.
    • trudy77 Re: CIEMIĄCZKO??? 18.01.05, 12:39
      Moj synek urodził sie z ciemiaczkiem 1x1 cm. Lekarka powidziała, że to nic
      takiego. Teraz ma 6 tyg. i od dwóch dostaje D3. Co o tym myslicie.
      • renata28 Re: CIEMIĄCZKO??? 05.02.05, 20:28
        Uważaj z tą witaminą. Ja bym skonsultowała z innym pediatrą.
    • jaworka Re: CIEMIĄCZKO??? 18.01.05, 12:45
      Witam!
      Mój synek urodził się z ciemiączkiem 0,5 na 0,5. lekarka powiedziała, zeby się
      nie martwić, taka jego uroda. W 4 mcu na usg u ortopedy poweidział, ze ma
      bardzo mocne kości. Pediatra zmieniła d3(s krople dziennie) na 1 kroplę
      vigantolu. w 8mcu byłam prywatnie u pediatry w związku z alergia i poweidział,
      ze wit d3 ZERO!!!!!!!! on powinien od urodzenia dostawać pol kropli, góra
      jedną. Sama się martwię, co to będzie. Ale z zrastaniem się kości jest wszystko
      w porządku. Żal mam do siebie, ze tyle przeoczyłam i nie iwedziałam.
      Gorąco pozdrawaim.
      Ania
      • leli1 Re: CIEMIĄCZKO??? 18.01.05, 12:49
        rozumiem cie doskonale, sama jstem wkurzona na siebie ze maly tak dlugo dostawal d3, w dodatku urodzony latem wiec wystawiany do slonca. Ale od czego lekarze, przeciez nie dawalam tego na wlasna reke sad. Moze gdyby od poczatku nie mial podawanej witaminy to nie doszlo by do tak szybkiego zarosniecia ciemiaczka.
    • agata_100 Re: CIEMIĄCZKO??? 18.01.05, 12:49
      Moja córeczka urodziła się też z małym ciemiączkiem. Teraz ma 7 miesięcy i
      ciemiączko prawie zarośnięte. Dostaje 2 krople Vigantolu. Był moment, że
      dostawała 4 krople, ponieważ miała rozmiękniętą potylicę (bardzo pociła jej się
      też główka). Najważniejsze, żeby kontrolować "wzrost' główki. Jeżeli zwiększa
      się obwód to nic złego się nie dzieje.
      Mam nadziję, że u twojej córeczki nic złego się nie będzie działo.
      Pozdrowienia
    • winniczka1 Re: CIEMIĄCZKO??? 04.02.05, 14:39
      Zrobiłam badania krwi mojej córci i niestety nie wyszły najlepiej, wyniki moczu
      są ok, nie moge sie dostać do poradni metabolicznej!!! Co dalej robić co będzie
      z tym ciemiączkiem?? Pewnie zmienią mi dietę.
    • alo76 Re: CIEMIĄCZKO??? 05.02.05, 19:35
      winniczko, my mieliśmy problem ze zbyt dużym poziomem wapnia w moczu i
      dostaliśmy skierowanie do CZD do poradni metabolicznej (dr Rowińska).Terminy
      rzeczywiście są kosmiczne, ale może jak pójdziesz do dr R. prywatnie, opowiesz
      o problemi, to może uda się umówić wizytę wcześniej. Niestety w tej chwili nie
      mam przy sobie namiarów na R.,ale mogę podrzucić jeśli będziesz chciała.
      Pamiętam tylko, ze wizyta kosztuje 60 zł i jest to prywatna przychodnia na
      Trockiej. Gowa do góry, będzie dobrze! smile
      • winniczka1 Re: CIEMIĄCZKO??? 05.02.05, 22:22
        Jeżeli znajdziesz numer do dr. Rowińskiej to będe bardzo wdzięczna mój e-mail
        winniczki@wp.pl
        Pozdrawiam
    • mpenzi Re: CIEMIĄCZKO??? 06.02.05, 11:22
      Cześć dziewczyny
      Mam ten sam problem.Córeczka w 7tyg ma ciemiączko 1x1. Pediatra mówi że to ok
      bo główka rośnie. Jednak zaleciła mi podawanie witD od 3ego tyg 1 kropelke. Czy
      myślicie że to w porządku czy też powinnam skonsultować z innym lekarzem. Już
      nie wiem co dla niej dobresad
      • anetahu Re: CIEMIĄCZKO??? 06.02.05, 18:38
        Mój synek (obecnie 9 mies.)też miał malutkie ciemiączko po urodzeniu i małą
        główkę. Wit. D3 zaczął dostawać od ok. 6 tyg. życia, ale bardzo szybko lekarz
        zalecił by ją odstawić, bo główka przestała rosnąć (była poniżej normy na
        siatce cent.). Mały był badany przez neurologa, miał robione badanie dna oka,
        USG mózgu przezciemiączkowe (póki ciemię nie zarośnie można takie badanie
        zrobić) RTG - okazało się że jest wszystko w porządku, szwy czaszkowe nie są
        zrośnięte - po prostu taka jego uroda. Do tej pory mały nie dostaje witaminy
        D3, a jedynie Pikowit w niewielkiej ilości. Głowka przyrasta systematycznie, co
        jest ważne, co pewien czas bada go neurolog i wszystko jest ok.
        • krobka Re: CIEMIĄCZKO??? 06.02.05, 19:13
          Jak wyglada badanie USG przezciemiaczkowe?
          • renata28 Re: CIEMIĄCZKO??? 06.02.05, 19:29
            Jak każde USG. Smaruje się tam gdzie jest ciemiączko żelem i wykonuje badanie.
            Czyli, a pewnie o to Ci chodzi, jest bezbolesne, tak jak chyba każde USG.
      • anikwaw Re: CIEMIĄCZKO??? 06.02.05, 22:19
        Ja wychodzę z założenia, że lepiej iść do dwóch różnych lekarzy niż pozwolić
        jednemu, żeby cos przegapił....Dodatkowa konsultacja nie zaszkodzi maleństwu a
        i Ciebie napewno uspokoi i pozbawi wątpliwości.
        Przy małym ciemiączku podobno trzeba baaardzo ostrożnie postępować z witaminą
        D3.

Pozdrawiam,
        Ania i Kubiś (14 miesięcy)
    • annarz Re: CIEMIĄCZKO??? 07.02.05, 08:02
      jestem przerazona tym co tu przeczytałam, bo mój synek( 7 tyg.) ma tez raczej
      (?) małe ciemiaczko - około 1/1 cm ale pediatra podczas kontroli tylko
      stwierdził taki fakt i juz. no a po tym co tu przeczytałam to chyba coś nie tak
      z ta wielkościa. czy ja to powinnam jeszcze gdzies skonsultować? czy raczej z
      tą pediatrą kontynuować temat ?
      • anetahu Re: CIEMIĄCZKO??? 07.02.05, 10:40
        To, że ma małe ciemiączko nie musi od razu oznaczać, że coś jest nie w
        porządku, jeśli główka rośnie i mieści się na siatce centylowej (stosownie do
        wieku)to wszystko powinno być dobrze. Raczej ważniejsze jest, by szwy czaszkowe
        nie zarosły za szybko.
    • lukaszekcz Re: CIEMIĄCZKO??? 07.02.05, 08:54
      Cześć,

My jesteśmy przykładem małego ciemiączka i niestety operacji (nacięcia szwów
      czaszkowych). Synek nie dostawał w ogóle wit. D3 do 8 m-ca życia, a i tak
      ciemiączko zarosło i co gorsza zarosły szwy czaskowe. Obacnie mija pół roku od
      operacji. Synek rozwija się prawidłowo (dwa tygodnie temu była badany przez
      neurologa i okulistę czekamy jeszcze na wyniki 3D). W poradni metabolicznej też
      byliśmy. Pani Rowuńska przy drugiej wizycie stierdziła, że już wszystko w
      porządku i do 18-tego roku życia mam mu podawać zimą dwa razy w tygodniu po
      kropelce wit D3 i uważać z wit c. Ale nie o tym chciałam pisać. Jeśli martwicie
      sie, że główka dziecka nie tak przyrasta to poproście swojego pediatrę o
      skierowanie do Instytutu Matki i Dziecka w W-wie (na ulicy Kasprzaka) do
      przychodni chirurgicznej. Tam mój synek miał operację. Ordynator pani Profesor
      to bardzo dobry specjalista. Wiem jak ważne jest dotarcie na czas do właściwych
      lekarzy. Też jakiś czas temu miałam taki problem. Jeśli chcecie się jeszcze
      czegoś dowiedzieć to napiszcie.

Ewa
      • anetahu Re: CIEMIĄCZKO??? 07.02.05, 10:43
        Ja chciałam Cię zapytać, czy były jakieś oznaki tego, że szwy się zarosły? czy
        głowa przestała rosnąć?
        • lukaszekcz Re: CIEMIĄCZKO??? 07.02.05, 14:56
          Mój synek urodził się z obwodem główki 35 a w dnie operacji miał 40 (miał wtedy
          pół roku). Po operacji 42 cm. Zewnętrznych objawów nie było tylko mierzyliśmy
          główkę. Chyba mieliśmy poprostu dużo szczęścia. Chirurg gdy Łukaszek miał 5 m-
          cy zlecił prześiwetlenie głowy, gdyż jego zdaniem obwód głowy nie mieścił się w
          sitce centylowej wg nas to wtedy był na 3 centylu, ale może coś źle odczytała.
          Prześwietlenie wykazało pierwsze objawy zarastania, ale kazał poczekać jeszcze
          miesiąc, po miesiącu w CZDz miał robioną tomografię komputerową, która
          wykazała, iż niestety konieczna jest operacja. Mam nadzieję, iż w Twoim
          przypadku, nie jest to koniecznie. Takich przypadków jak nasz w IMiDz mają
          zaledwie 2-3 w ciągu roku.

Ewa
          • lukaszekcz Re: CIEMIĄCZKO??? 07.02.05, 15:00
            lukaszekcz napisała:

> Mój synek urodził się z obwodem główki 35 a w dnie operacji miał 40 (miał
            wtedy
            >
            > pół roku). Po operacji 42 cm. Zewnętrznych objawów nie było tylko mierzyliśmy
            > główkę. Chyba mieliśmy poprostu dużo szczęścia. Chirurg gdy Łukaszek miał 5 m-
            > cy zlecił prześiwetlenie głowy, gdyż jego zdaniem obwód głowy nie mieścił się
            w
            >
            > sitce centylowej wg nas to wtedy był na 3 centylu, ale może coś źle
            odczytała.
            > Prześwietlenie wykazało pierwsze objawy zarastania, ale kazał poczekać
            jeszcze
            > miesiąc, po miesiącu w CZDz miał robioną tomografię komputerową, która
            > wykazała, iż niestety konieczna jest operacja. Mam nadzieję, iż w Twoim
            > przypadku, nie jest to koniecznie. Takich przypadków jak nasz w IMiDz mają
            > zaledwie 2-3 w ciągu roku.
            >
            > Ewa

Jeszcze jedno Łukaszkowi nadal jego główka nie jest zbyt duża jeśli patrzeć na
            siatk centylową. Ma 12,5 miesiąca i obwód główki prawie 47 cm
            • anetahu Re: CIEMIĄCZKO??? 07.02.05, 15:57
              Nasz mały miał po urodzeniu obwód gł.31 cm, teraz (9 mies.) ma 40,5cm, głowa
              przyrasta jakiś 1 cm miesięcznie. Porównuję te wyniki do wyników Twojego
              dziecka i w sumie to chyba przyrost głowy wypada podobnie.
              • klara29 Re: CIEMIĄCZKO??? 07.02.05, 23:34
                Dziewczyny a jak ocenić czy ciemiączko sie zarasta prawidłowo? Mój synek ma 4,5
                m i obwód głowy 43 cm , na początku dostawał 2 krople D3 codziennie, potem
                jedną a teraz od 3 miesiąca po 1 kropli co drugi dzień> Lekarka tak każe ale
                nie mówi, czy jest ok, czy się zarasta za szybko czy wolno więc ja uznaję, że
                zarasta sie prawidłowo. Obwód mu mierzą zawsze w przychodni na szczepieniach,
                ale jak cos jest z małym to chodze też prywatnie do pediatry i on zawsze mu
                sprawdza ciemiączko i zapisy w karcie i nie mówi,że jest cos nie tak
                Jak tak poczytałam wasze wypowiedzi to się załamałam lekko, bo myślałam, ze u
                nas ok, a teraz sama już nie wiem, zgłupiałam.
                • anetahu Re: CIEMIĄCZKO??? 08.02.05, 11:18
                  Tak ja piszesz dziecko jest regularnie badane przez lekarza, który zawsze
                  sprawdza ciemiączko, jeśli więc było by coś niepokojącego, to na pewno by wam o
                  tym powiedział. Więc skoro żaden z lekarzy nie mówi nic to chyba jest wszystko
                  w porządkusmile
      • sysim Re: CIEMIĄCZKO??? 17.02.05, 14:40
        Dlaczego piszesz że trzeba uważać z vit C? Mój synek sporo jej zażywa bo ma
        anemie i dostaje 6 kropel dziennie Juvit C do żelaza . Dodatkowo cebionmulti 4
        krople i jeszcze D3 2 krople. I wydaje mi się właśnie przez przez ten okres co
        bierze tyle witamin bardzo ale to bardzo mniejszyło mu się ciemie Miał 2x2,5 a
        teraz ma 0,5x0,5 ledwo wyczuwalne. D3 już całkowicie odstawiłam. Cebion multi
        też
    • anetahu Re: CIEMIĄCZKO??? 09.02.05, 13:02
      Podnoszę temat smile
    • zinkal Re: CIEMIĄCZKO??? 10.02.05, 12:01
      moja córka ma 5 m-cy i zupełnie zarośniete ciemiaczko. Dostaliśmy skierowanie
      do CZD w międzylesiu i mamy umówioną wizytę na 18 lutego. Obwód głowy w tej
      chwili 42cm a po urodzeniu 35cm. Czekam z niecierpliwościa na wyniki tej wizyty.
      Pozdrawiam wszystkie e -mamy
    • mamawiktorki Re: CIEMIĄCZKO??? 10.02.05, 17:26
      Moja Wiki miała takie przy urodzeni własnie o,5 na 0,5 jak byłam z nią w
      przychodni miała 8 dni lekarka powiedziała ze ma bardzo małe ciemie i żeby jej
      nie dawac zednej witaminy d3 ale prywatnie przychodzi do mnie lekarz i on
      twierdzi ze trzrba dawac i kazł raz dziennie po jednej kropli.Mne sie wydaj ze
      Mojej Wiki juz sie zarosło ale może mi sie tylko wydaje.W sobote mamy kolejną
      szczepionke to zapytam jeszczae mojego lekarza jak to jest bo sama sie juz martwie.
      Pozdrawiam justyna i wiki
      • winniczka1 Re: CIEMIĄCZKO??? 11.02.05, 10:16
        Witajcie byłam wczoraj z córeczką u pani dr. Rowińskiej i kategorycznie
        zabroniła podawania witaminy D3 i zaleciła przepajanie dziecka wodą z glukozą i
        dała mi specjalną dietę, musimy powtórzyć badania krwi bo te były robione
        godzine po jedzeniu a trzeba robić 3 godziny po jedzeniu, dlatego te wyszły
        nienajlepsze, pozdrawiam.
        • anetahu Re: CIEMIĄCZKO??? 12.02.05, 01:51
          A w jakim celu, jeśli mogę się dowiedzieć, pani dr zaleciła Ci przepajanie
          dziecka wodą z glukozą?
          • winniczka1 Re: CIEMIĄCZKO??? 12.02.05, 10:25
            w celu wypłukania wapnia z organizmu bo córka miała go za dużo. Pozdrawiam
        • zinkal Re: CIEMIĄCZKO??? 16.02.05, 11:59
          o której godzinie miałaś wizytę? jakie badania robili Twojej córce. Jak
          wyglądała ta wizyta.Ja jade za 2 dni
        • mama888 Re: Do Winniczki1 17.02.05, 22:37
          cześć winniczka ja też zapisałam synka na wizytę do dr.Rowińskiej mam pytanie
          czy robiłas może jakieś badania przed wizytą np.krew ,mocz , bo niewiem czy mam
          robić wcześniej czy dopiero dr. powie? Pozdrawiam.
    • reni12 Re: CIEMIĄCZKO??? 16.02.05, 12:32
      cześc przyjączam sie do was
      moja corka ma 5 miesiećy i prawie całkowicie zarośniete ciemiączko byłyśmy u
      dr rowińskiej prywatnie bo termin do CZD mamy dopiero na 01,03 a zapisywałam
      małą na poczatku grudnia.
      podobnie jak moje przedmówczynie mała musi pić wodę z glukozą na zmianę z
      mleczkiem z piersi do tego musiałam w prowadzić już inne jedzonko - żeby mała
      nie dostawał samego mleczka w którym jest wapń.
      Ja zero witamin do picia najlepiej woda pzregotowana nie mineralna

kolejne badania bedziemy już robić w CZD mam nadzieje że wyjdą dobrze
      co do pytania to bada sie w moczu poziom wapnia fosforu i kreatyniny a w krwi
      wapń, fosfor i fosfataza alkaiczna.

pozdrawiam
      • sysim Re: CIEMIĄCZKO??? 17.02.05, 14:32
        Mój Mateusz ma w książeczce jak się urodził wpiasane ciemie 0,5x0,5 ale jestem
        pewna że miał większe. W przychodni pediatra wpisywała mu 2,5x2,5 Dostawał 2
        krople vit D3 na dzień i 4 krople cebionmulti. Dodam że jest na sztucznym mleku.
        Dokładnie na bebilonie pepti. Jakiś czas temu zauważyłam że ciemiączko bardzo
        mu się zmiejszyło i zaczęłam się niepokoić. Poszłam prywatnie do lek.
        powiedziała że w tej chwili ma 05,x0,5 i żeby się nie martwić bo głowka
        przyrasta normalnie. Ale ja i tak się denerwuje bo ciemiączko już jest bardzo
        malutkie. Lekarka kazała zmniejszyć dawkę do jednej kropelki dziennie, ale ja
        nie daje wcale. Wydaje mi się że tak się zmieniejszyło dosłownie w ciągu
        miesiąca. Dlaczego nie należy podawać wody mineralnej? Ja robie mleko na żywiec
        zdrój ona jest niskomineralizowana. Nie wyobrażam sobie robić z kranówy bo u
        nas woda jest bardzo syfiata.
        • reni12 Re: CIEMIĄCZKO??? 17.02.05, 17:58
          minarelaną w małych ilościach bo tam też jest wapń, ja pije wode przefiltrowaną
          i gotowaną przez ok 5 minut.
    • reni12 Re: CIEMIĄCZKO??? 16.02.05, 12:42
      a jeszce jedno coś mi sie obiło o uszy ze jak coś z ciemiączkiem to nie można
      jeść ryżu. wiecie może coś na ten temat?
    • ewa1715 w jakim wieku 16.02.05, 12:57
      powinno zarastać prawidłowo ciemiączko? moja córka ma 9 mies. i ma mniej więcej
      0,3 cm x 0,3?????
    • anetahu Re: CIEMIĄCZKO??? 17.02.05, 23:19
      A ja chciałam zapytać wszystkie mamy: czy główki Waszych dzieci rosną
      regularnie (np. 1 cm na miesiąc), czy może są jakieś skoki lub zastoje.
      Pytam, bo mam wrażenie, że u mojego synka( 9mies.)główka przestała rosnąć (tzn.
      już ok. 2 mies. ma ten sam obwód głowy)
      • winniczka1 Re: CIEMIĄCZKO??? 18.02.05, 12:29
        Witajcie dziewczyny, zrobiłam jeszcze raz badania mojej córeczce i wyszły o
        wiele lepiej ide jeszcze raz do dr. Rowińskiej w tym tgodniu, co do badań to
        trzeba je zrobić przed wizytą u lekarza na podstawie badań dziecka zaleci Wam
        specjalną dietę, nie można jeść ryżu, kaszy, jajek, wąrtóbki, bananów, i
        ograniczyć wodę mineralną. Ciemiączko u mojej córci jest bardzo malutkie
        lekarze mówią że jak główka rośnie to najważniejsze.
        • mama888 do winniczki1 20.02.05, 21:08
          Cześć winniczka podpowiec proszę jakie to badania tzeba zrobić.Pozdrawiam
    • anetahu Re: CIEMIĄCZKO??? 21.02.05, 14:07
      Mam bardzo pilne pytanie: czy któraś z mam zna dobrego neurologa dziecięcego w
      Krakowie?
      • moniaweg Jaka wielkosc ciemiaczka u 9 m-czniaka? 21.07.05, 09:19
        Z tego co przeczytalam wynika, ze ciemiaczko zarasta w wieku ok 18 m-ca zycia.
        Jaka wielkosc ciemiaczka maja dzieci niespelna roczne? Moja corcia ma 9 m-cy i
        ciemiaczko na wielkosc opuszki palca. Ja rowniez w okresie wiosenno-letnim nie
        podaje Jej vit D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka