Dodaj do ulubionych

pielęgnacja noworodka

26.01.05, 11:37
Nieodwołalnie zbliża sie termin mojego porodu i maleństwo niedlugo bedzie z
nami. Mam kilka pytań:
1. Czy oczka przemywalyscie sola fizjologiczną? Jak to technicznie wygladało?
Kupilam kilka gazikow jałowych, ale obawiam sie, ze to wszystko malo, bo
przeciez nie mozna ich wielokrotnie uzywac. Sol mam w takich malych ampulkach
ok. 10 szt. Wystarczy?
2.Co z czyszczeniem noska? Mozna uzywac patyczkow z watka na koncu?
3. Czy pepuszka rzeczywiscie nie mozna zamoczyc podczas kapieli? Nie mam
spirytusu tylko LEKO? Uzywalyscie?
Caluje mocno!
Obserwuj wątek
    • asientos Re: pielęgnacja noworodka 26.01.05, 11:48
      Odpowiadam po kolei, jak to wyglądało U MNIE:
      1. nie przemywałam oczu solą, bo Emu tego nie znosiła - na początku
      przegotowaną wodą i zwykłym płatkiem kosmetycznym. Sól mam, ale jak otworzysz
      ampułkę to masz, zdaje się, 24 godziny na zużycie zawartości. Kupiłam 10
      ampułek i 6 mam nadal, a Emu ma 4 miesiące. Oczko przemywałam od zewnątrz do
      wewnętrznego kącika.
      2. Nosek zakraplałam soą, wyciągałam gruchą smarki, a resztę doczyszczałam
      właśnie wacikiem kosmetycznym, ale trzeba b. ostrożnie, bo śluzówka jest bardzo
      delikatna.
      3. Pępek udało mi się pomoczyć parę razy, ale wysuszyłam. Nie używałam LEKO, bo
      słyszałam, że są "psu na budę". Stosowałam spirytus 96% bez rozcieńczania(rada
      położnej), na patyczku kosmetycznym wsuwanym tak głęboko jak się da przy każdej
      zmianie pieluchy., czasem lekko podlewałam - odpadł po 4 tygodniach, bo przez 2
      tygodnie pobytu w szpitalu pielęgniarki smarowały raz dziennie fioletem.

Powodzenia i szczęśliwego rozwiązania. Podejrzewam, że wkrótce potem pojawi się
      pytanie o higienę "dziecięcych atrybutów"...
      Asia
    • vievioora Re: pielęgnacja noworodka 26.01.05, 11:53
      1. Zamiast gazików polecam waciki, nie podrażnią skóry, która na powiekach jest
      bardzo wrażliwa. U nas przez 4 tyg poszły już dwa kartoniki ampułek, ale moja
      Mysz bardzo dużo łzawi i przemywamy jej oczy prawie przy każdym przewijaniu.
      Czytałam, że otwartą ampułkę trzeba zużyć w ciągu doby. Pediatra polecał też
      zwykłą przegotowaną wodę.
      2. Używamy gruszki (żółty canpol z szeroką miękką końcówką). Położna nie
      polecała patyczków, ale te z kolei używamy do uszek.
      3. Można moczyć. Inaczej trudno Ci będzie umć Malucha. Zamiast Leko (jest
      sztywny) używamy gazików i 70% spirytusu.

pozdrawiam smile
    • dorotamoron Re: pielęgnacja noworodka 26.01.05, 11:57
      No ja też napiszę co u mnie:
      1. ja przemywałam oczka solą fizjologiczną przez 3 tygodnie bo maluszkowi
      ropiały - jedna ampułka soli na raz plus jalowy gazik na kazde oczko nowy i
      przemywanie od zewnątrz do wewnatrz. jesli chce sie przemyc jeszcze raz trzeba
      wziac nowy gazik. PO 3 tyg uzywałam i do teraz uzywam przegotowanej wody i
      wacikow kosmetycznych
      2. do noska zakrapiałam po kropli soli fizjologicznej, a teraz używam wody
      morskiej Sterimar - jest dla niemowląt. zakrapia się nosek i po chwili kładzie
      dziecko na parę minut na brzuszek. Czesc smarkow sama wyplynie reszte trzeba
      wyczyscic gruszka. Jest tez taki aspirator do noska frida - na forum dziewczyny
      chwala, ale ja nie mam wiec nie wiem.
      3. pepka nie powinno sie zamoczyc, ale jesli przez przypadek sie zamoczy to nic
      sie nie stanie. Mi na szkole rodzenia odradzano Leko wiec tez uzywalam
      spirytusu.
      • pularda Re: pielęgnacja noworodka 26.01.05, 12:31
        I jeszcze mam pytanie? Czy nalezy myc malenstwu dziąsła po każdym karmieniu?
        Moja tesciowa robila to kazdorazowo naparem z rumianku uzywajac gazy nawinietej
        na palec!
        Czy powinnam przed karmieniem piersia jakos ja "wysterylizowac", tzn umyc?
        Dziekuje za cenne rady!
        • asientos Re: pielęgnacja noworodka 26.01.05, 12:36
          Piersi myję rano przy porannej toalecie - wodą bez chemii. Nie przemywam
          dziąseł maleństwu po karmieniu i ,prawdę mówiąc, pierwsze słyszę. Pleśniawek
          nie ma, a nie będę jej niszczyć naturalnej flory bakteryjnej. Przed nią
          jeszcze "poznanie przez smak", więc dużo rzeczy znajdzie się w jej paszczy -
          nie chcę, żeby była wysterylizowana.
          Asia
    • mpenzi Re: pielęgnacja noworodka 26.01.05, 12:53
      Cześć przyszła mamusiu.
      Popieram wszystkie wypowiedzi poprzedniczek. Chciałam tylko dodac że jesli masz
      już leko tez mozesz ich używac. Ja stosowałam wylącznie leko i kikutek odpadl
      po tygodniu. Tylko trzeba to zrobic dokładnie w zakamarkach tez. życzę
      powodzenia smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka