dd5 02.02.05, 16:40 Chciałabym sie dowiedzieć, na którym siedzeniu (z tyłu)w samochodzie zamontować fotelik 9-18 kg przodem do kierunku jazdy. Proszę o odpowiedź i uzasadnienie dlaczego właśnie na tym miejscu. Z góry dziękuję i pozdrawiam! dorota Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dd5 Re: Na którym siedzeniu fotelik samochodowy??? 02.02.05, 16:41 Chodzi oczywiście o to czy za pasażerem, czy kierowcą Odpowiedz Link Zgłoś
agne_s Re: Na którym siedzeniu fotelik samochodowy??? 02.02.05, 17:52 Ponoć najbezpieczniejsze miejsce jest za kierowcą,tak słyszałam i tam też wozimy naszą dzidzię, ale jeszcze foteliku 0-13kg bo ma 4,5 miesiąca. Szerokiej drogi! Odpowiedz Link Zgłoś
mmu Re: Na którym siedzeniu fotelik samochodowy??? 02.02.05, 20:01 Też słyszałam, że najbezpieczniej za kierowcą, ale ja jeżdżę z Hanią sama, więc sadzam Ją za pasażerem, bo łatwiej mi na nią spojrzeć. I my też w tym tygodniu przesiadłyśmy się do fotelika 9 - 18 kg! A kiedy urodziła się Twoja Haneczka? Moja 20.05.2004! Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
pynian Re: Na którym siedzeniu fotelik samochodowy??? 03.02.05, 11:55 Moja Emilka ur. 21.05.2004, prawie rówieśniczki... Ja też wożę już w foteliku 9-18 kg za pasażerem bo też łatwiej mi ją mieć na oku. Odpowiedz Link Zgłoś
polducha MAcius 22.05. 2004 03.02.05, 16:44 Hej dziewczyny..mam tu jeszcze jednego rowiesnika dla Waszych KObitek... Odpowiedz Link Zgłoś
mama_debiutantka Re: Na którym siedzeniu fotelik samochodowy??? 02.02.05, 20:17 za kierowcą. z badań wynika, że kierowca zawsze odruchowo chroni swoją stronę samochodu (czyli lewą) i jeśli tylko mu się uda w przeszkody uderza stroną pasażera (czyli prawą). młoda zawsze jeździ za kierowcą, niezalęznie od tego, kto prowadzi Odpowiedz Link Zgłoś
inia25 Re: Na którym siedzeniu fotelik samochodowy??? 02.02.05, 20:31 ale fotelik samochodowy jest najbezpieczniej umiescic na srodku. dziecko jest wtedy nejbezpieczniejsze przy uderzeniu bocznym. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_debiutantka Re: Na którym siedzeniu fotelik samochodowy??? 02.02.05, 21:39 a przy czołowym wyleci przez przednią szybę... siedzenie z tyłu na środku jest najniebezpieczniesze - kiedyś jako drugie, po przednim pasażerze, a teraz w dobie poduszek, chyba już jako pierwsze Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Na którym siedzeniu fotelik samochodowy??? 02.02.05, 21:53 Ale głupoty!!! Jak już będze taka siła udeżenia że dziecko wyleci z fotelika to i tak tego nieprzeżyje niezależnie od miejsca przypięcia. Podam jeszcze jedną zalete umieszczania fotelika na środku: -może sobie swobodnie machać nóżkami nie udeżając o przedni fotel (wracając do zdania wyżej, przynajmniej nóg sobie nie złamie przy gwałtownym zatrzymaniu o fotel z przodu), -osoba siedząca z przodu może sobie odsunąć na max fotel do tyłu i wtedy jest się bliżej dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
mama_debiutantka Re: Na którym siedzeniu fotelik samochodowy??? 03.02.05, 21:27 > Ale głupoty!!! > Jak już będze taka siła udeżenia że dziecko wyleci z fotelika to i tak tego > nieprzeżyje niezależnie od miejsca przypięcia. > Podam jeszcze jedną zalete umieszczania fotelika na środku: > -może sobie swobodnie machać nóżkami nie udeżając o przedni fotel (wracając do > zdania wyżej, przynajmniej nóg sobie nie złamie przy gwałtownym zatrzymaniu o > fotel z przodu), > -osoba siedząca z przodu może sobie odsunąć na max fotel do tyłu i wtedy jest > się bliżej dziecka cóż, powodzenia życzę. miejsce z kierowcą jest _najbezpieczniejsze_. nie słyszałam o nogach połamanych przy hamowaniu, ale nie będę się sprzeczać. jednak moim zdaniem lepiej żyć, nawet ze złamaną nogą. Odpowiedz Link Zgłoś
irenka_n Re: Na którym siedzeniu fotelik samochodowy??? 03.02.05, 11:45 jak może wylecieć przez przednią szybę jak jest przypięte pasami? Odpowiedz Link Zgłoś
dyrgosia Re: Na którym siedzeniu fotelik samochodowy??? 03.02.05, 11:58 za kierowcą, środkowe odpada, bo nie ma odpowiedniego pasa, tylko biodrowy, a dobre foteliki są mocowane piersiowym.. Odpowiedz Link Zgłoś
ewitek01 Re: Na którym siedzeniu fotelik samochodowy??? 03.02.05, 14:04 Młody jeździ na miejscu środkowym; niektóre samochody mają po środku trzypunktowe psy bezpieczeństwa i prawidłowe zamocowanie fotelika jest możliwe; Odpowiedz Link Zgłoś
dyrgosia Re: Na którym siedzeniu fotelik samochodowy??? 03.02.05, 14:56 Bardzo nieliczne samochody, wiem bo takiego szukałam... Odpowiedz Link Zgłoś
klubiale1 Re: Na którym siedzeniu fotelik samochodowy??? 03.02.05, 21:56 Bez przesady nie takie nieliczne. W starym samochodzie 10 letnim mieliśmy środkowy pas przez ramię, w nowym też tak mamy. A jak jedziemy w 5 osób, to fotelik obowiązkowo jest na środkowym siedzeniu, bo inaczej się nie mieścimy. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś