Dodaj do ulubionych

ranki przy odbycie....co robić???!!!!

10.02.05, 09:58
Moja dzidzia ma prawie 2 miesiące i wciąż walczę z rankami przy odbycie
(czerwone plamki-skórka jest zdarta i ma aż rany).Niestety próbowalam chyba
wszystkiego sudocrem, linomac, mąka ziemiaczana a nawet dermatolog zapisala
mi tanno -hermal (mleczko przeciw pieluszkowemu zapaleniu skóry).
Zrezygnowalam z pampersów na rzecz pieluszek tetrowych. Przy każdym
przewijaniu przemywam mu pupę w misce. Nic nie pomaga!!!! Może macie jakieś
skuteczne sposoby?
Obserwuj wątek
    • chmielty Re: ranki przy odbycie....co robić???!!!! 10.02.05, 10:09
      Witaj,
      mój synek po wyjściu ze szpitala też miał bardzo mocno odparzoną pupę. Pediatra
      najpierw kazała smarować pioktaniną (roztwór wodny), ale po tygodniu nie było
      efektów. Zaczęlismy myć pupę tylko rumiankiem, często wietrzyliśmy. Jak
      zakłądaliśmy pieluszkę to smarowaliśmy ranki grubą warstwa Tormentiolu. A! i raz
      dziennie smarowaliśmy Clotrimazolum (pediatra kazała). Po tych zabiegach po
      trzech dniach nie było już strupków.
      Do tej pory jak coś się zaczyna dziać to smarujemy Tormentiolem i po krzyku.
      Życzę szybkiego wyleczenia!!!
      Monia

Tymoteusz ma dziś

moje namiary
    • agabartus Re: ranki przy odbycie....co robić???!!!! 10.02.05, 10:14
      Nie wiem czy zmiana pieluszek to dobry pomysł.Teraz dzidzia ma siuśki
      bezpośrednio na rance.Mój syn też miał takie ranki,fakt że kilka dni,ale też
      się martwiłam.Smarowałam maścią Bepanthen,wietrzyłam i przeszło.Zdrówkasmile)
    • detinka Re: ranki przy odbycie....co robić???!!!! 10.02.05, 11:22
      Witaj ! Ja bym nie REZYGNOWAŁA z pampersów ! W tetrze dzidzia ma siuśkowy
      kompres bezposrednio na podrażnionej skórze sad Myj, susz dokładnie i jak
      najczęściej pozwól pupie się powietrzyć (wtedy bez maści !) Jeśli masz dostęp
      do lampy bioptron lub bionic z Zeptera Polecam! Zdrowia dla twojej dzidzi i
      buziaczki.
      • anka1 Re: ranki przy odbycie....co robić???!!!! 10.02.05, 11:58
        jesli uzywasz do mycia pupci nawilzanych chusteczek to jak najszybciej z nich
        zrezygnuj - uczulaja. i moze jeszcze sprobuj masci alantan i takiej zasypki.
        umnie pomoglo.
        • wingus Re: ranki przy odbycie....co robić???!!!! 10.02.05, 16:44
          Corka miala to samo jak miala 4 tygodnie, pediatra zalecila smarowac
          Tormentiolem, wietrzyc i absolutnie zrezygnowac z chusteczek nawilzajacych,
          przy kazdej zmianie dawalam jej masc i po paru dniach zeszlo. zaznaczam, ze
          uzywalam tetrowek, a na noc pampersow.
    • ninita Re: ranki przy odbycie....co robić???!!!! 10.02.05, 17:13
      Witaj,
      moj synek w wieki 2 m-cy tez miał takie ranki w pupci (dziś ma już 2 lata i 3 m-
      ce). Nam pomogło smarowanie wodnym roztworem gencjany (czasem kompres z
      cherbatek w torebkach - rumiankowej, nagietkowej, szałwii) i zamiast kremów
      mąka ziemniaczana - żeby tam za wszelką cene było sucho - oraz oczywiście
      wietrzenie. Krem , bardzo grubo, na noc. Co do tetry, to chyba nie zmienia
      stanu rzeczy (dokłada tylko roboty). Tormentiol tez jest super ale nie tyle na
      ranki co na krostki lub zaczerwienienia. Myślę tez, ze najważniejsza jest
      eliminacja przyczyny tych ranek, powodują je kwaśne kupki, które z kolei są
      skutkiem nietrawienia jakiegoś składnika pokarmu - jeśli karmisz piersia, to
      przejrzyj swoją dietę, jeśli mieszanką - spróbuj ją zmienić. Mój Mati robił w
      tym wieku strasznie brzydkie kupki, wodniste, kwaśne i bardzo częste. Jak
      zrezygnowałam z nabiału i wszelkich krowo-pochodnych sytuacja trochę sie
      poprawiła, pewnie też powoli z tego wyrastał jednak miał problemy z kupkami
      (czyt z trawieniem) aż do czasu wprowadzenia pokarmów stałych a szczególnie
      zupek marchewkowych, na które na szczęście sę nie uczulił (marchewką a
      dokładnie marchwianką leczy się biegunki - ale to na przyszłość).
      Jak zaleczycie te ranki, musisz być szczególnie czujna, zawsze pupkę dokładnie
      myć i często zmieniać pieluchy. Używaj tez naprawdę dobrych - przewiewnych,
      moim zdaniem mogą być jednorazowe. A najlepszym lekarstwem będzie twój spokój i
      czas !!! Poważnie przejżyj swoją dietę lub mleko dla dzieciaczka !!!

Zyczymy rychłej poprawy,
      Wera, Mati i Kamilka
    • mmala6 Re: ranki przy odbycie....co robić???!!!! 10.02.05, 17:35
      Moj synus tez ta ma a ma niecale dwa tygodniesad na poczatku smarowalam go Alantanem, wczoraj Sudokremem (ale ten ponoc wysusza), mam tez Bepathen i Linomag ale tych jeszcze nie uzywalam i nie wiem juz ktorej masci mam uzywac zeby mu troszke ulzyc. Mam do kolekcji kupic Tormentiol???Maly placze przy kazdej zmianie pieluszki....Czym sie roznia te wszystkie masci do pupy??
      Rezygnuje z chusteczek na rzecz przegotowanej wody, trudno...
    • apja PENATEN 10.02.05, 18:28
      ja wyleczylam ranki kremem Penaten. W takim granatowym plaskim pudelku. Nie
      wiem co by bylo gdybym na niego nie trafila. Spróbuj jest rewelacyjny. Mojej
      malej nawet maść z antybiotykiem nie pomagala a Penaten pomógl. Ale zmiana
      pieluszek wydaje mi się że jeszcze pogorszy sprawę, bo mocz jest żrący a dzięki
      pampersom pupcia nie jest mokra.
    • apja Re: ranki przy odbycie....co robić???!!!! 10.02.05, 18:32
      Jeszcze jedno. Tormentiol jest super, ale nie używajcie. Podobno w polsce
      zanotowano 32 zgony u dzieci u których stosowano Tormentiol. Niestety
      nieświadomie stosowalam ten krem i tylko on pomagal mojemu synkowi ale gdy
      przeczytalam o nim wątek na forum chyba pielęgnacja niemowlęcia - wlosy stanęly
      mi dęba. Penaten jest super naprawde.
    • roxana2001 Re: ranki przy odbycie....co robić???!!!! 10.02.05, 22:41
      dzięki za rady. Jestem na razie przy pieluszkach tetrowych, zmieniam je, jak
      tylko są zabrudzone. Staram się też prawie cały czas wietrzyć maluchowi pupę.
      Do smarowania znowu używam Linomacu i przemywam pupę rumiankiem.
      Dziękuję też za podpowiedz jednej z przedmówczyń, która zwróciła uwagę na
      spożywane pokarmy przez karmiące piersią. Rzeczywiście mój maluch ma bardzo
      luźne wręcz wodniste stolce i stąd pewnie te odpażenia, dlatego od dziś nie
      piję mleka(pediatra też mi na to zwróciła uwagę).
      Mam nadzieję, że szybko zaleczą mu się te ranki....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka