Dodaj do ulubionych

czy to refluks?

14.02.05, 01:53
Moja córka cały czs ulewa (4,5 mesiąca). Zaraz po jedzeniu podnosze ją do
góry i klepię po pupci - zawsze dbija i zaraz po tym ulewa dośdużą ilośc raz
a nawet kilka razy pod rząd. Potem aż do następne go karmienia musi mieć
pieluche lub śliniak pod brodą bo nawet w pozycji półsiedzcej ulewa. Nie ma
pojęcia czy mam się tym martwić. Dodam, że karmiona jest tylko piersią i
czasem je niespokojnie - cały czas przerywa i płacze przez chwilę ale zaraz z
powrotem odwraca się do cyca.Najczęściej wieczorem jest taka niespokojna.
Zwykle je bardzo łapczywie, ale to chyba dlatego, że jak się zaśsie tozaczyna
lecieć bardzo dużo mleczka i barzo szybko. W nocy po karmieniu nie ulewa -
może dlatego że śpi i się nie rusza?
Jesteśmy teraz w Irlandii i do lekarza w polsce pójdziemy dopiero za 4
tygodnie. Ulewa tak od zawsze, ale dopiero teraz zaczęłam się tym martwić bo
myślałam, że jej minie wraz z ukończeniem 3-4 mesięcy. Poradźcie czy mogę
poczekać dopowrotu do Polski czy też zapłacić tutajza wizytę?
aha, mała bardzo dobrze przybiera na wadze - w 4 miesiącu 800g (waga
urodzeniowa 3240 a teraz 7kg)
Obserwuj wątek
    • renata28 Re: czy to refluks? 14.02.05, 02:05
      Wiesz nie wiem, czym jest spowodowane tak duże ulewanie. Moja córcia ulewała
      sporo mniej więcje do ok. 5 miesiąca (czasami tuż przed następnym karmieniem).
      Przyrost wagi 800 g na miesiąc to wcale nie jest mało. Martynka przytyła w 4
      mies. życia mniej więcej właśnie 800 g, wcześniej to było ok. 1 kg. Na moje
      pytanie pediatra powiedział, że to jak najbardziej w porządku. Moja córeczka
      waży teraz (6 mies. 2 tyg.) 7200 i jest jak najbardziej prawidłowa waga
      (urodzeniowa 2800).
      Oczywiście powinnaś porozmawiać z pediatrą. Poszukaj też na tym forum wątków o
      ulewaniu (a takie były), tam poczytasz, co mamy radzą. O refluxie też było i to
      z podaniem forum rodziców dzieci z tym problemem (sprawdż w forach prywatnych).
      Pozdrawiam
      Renata
      • dorota751 Skąd ja to znam :( 14.02.05, 11:18
        Zupełnie jak bym czytała swój post sprzed pół roku. Co zjadł to ulewał, też
        tylko na cycu. Bałam się, że głoduje. Byliśmy u dwóch lekarzy. Jeden kazał
        zagęszcz.. pokarm, poprzez podawanie przed karmieniem paru łyżeczek mleka
        Enfamil, drugi przepisał Coordinax i nic nie pomogło. Teraz ma 10 miesięcy i
        nie ulwa od ok. 3 miesięcy - samo przeszło. Tyle że jest drobniutki i do wieku
        ma za mało wzrostu i wagi, ale jest normalnym pogodnym dzieckiem. Wiem, że to
        ulewanie, a w zasadzie chlustanie pokarmem wygląda dramatycznie, nie dość że
        dziecko całe zalane, to u mnie jeszcze podłogę trzeba było ciągle wycierać bo
        przez ramię mi się lało, ale spokojnie - przejdzie. Aczkolwiek oczywiście z
        lekarzem należy to skonsultować.
        Dorota
    • karina45 Re: czy to refluks? 14.02.05, 12:11
      Witam!
      Z tego co wiem z wlasnego doswiadczenia (corka cierpi na refluks) i z tego co
      wyczytalam, objawami refluksu sa: czeste ulewanie po posilku (czasami naewt w
      godzine po)a nawet wymiaty, trudnosci w jedzeniu tzn. dziecko po poczatkowym
      latwym przyssaniu sie do piersi szybko sie od niej odrywa, placze wygina sie
      jakby je cos bolalo( a przy tym jest glodne bo sie nie zdazylo najesc, probuje
      znowu przysysac sie do piersi ale wszystko zaczyna sie od nowa), placze czesto
      w ciagu dnia i podciaga nozki do brzucha jak podczas kolki ale w
      przeciwienstwie do kolki objawy te nie wystepuja wieczorem i w nocy, w nocy
      dziecko je spokojnie, nie ulewa i przesypia dobrze wieksza czesc nocy. Czesto
      objawem refluksu sa problemy z przybieraniem na wadze ale n ikoniecznie bo moja
      dzidzia przez pierwszy miesiac przybierala 400g na tydzien, a i teraz b. ladnie
      posnie. U nas po zdiagnozowaniu refluksu i podaniu leku (trzeba bylo odczekac 2
      tygodnie az lek zadziala) sytuacja poprawila sie diametralnie, choc refluks ma
      to do siebie ze sa nawroty. Podobno po 6 m-cu objawy powinny lagodniec
      bodziecko przebywa wiecej w pozycji siedzacej i miesnie zwieracza zoladka sa
      lepiej wyksztalcone. U nas poprawa nastapila dopiero jak Nika przeszla z
      pelzania do raczkowania (bo wczesniej uciskala sobie brzuszek)okolo 7,5 m-ca.
      Chociaz i teraz czasami po wiekszym wysilku zdaza sie jej ulac (9 m-cy). Gdy
      Nikunia byla b. malutka 2-3tygodnie duza poprawe dawal ciagle praktycznie
      noszenie jej na rekach w pozycji pionowej, niestety w ten sposob ja mialam caly
      czas zajete rece i nic nie moglam zrobic, kupilam wiec nosidelko i po domu
      nosilam dzidzie w nosidelku, bardzo lubiala tez pozycje polsiedzaca a w wieku 4
      miesiecy siedziala juz normalnie z podparciem. dzieki refluksowi szybciej
      rozwinely sie u niej umiejetnosci trzymania prosto glowki i siedzeniasmile
      Pozdrawiamy i zyczymy zdrowka. Karina i Nika
      • nervusmama Re: czy to refluks? 15.02.05, 14:42
        to nie refluks przy refluksie wystepuja bardziej chlustajace wymioty niz
        ulewania ... ma po prostu jeszcze niedojrzaly i niezbyt silny miesien
        domykajacy zoladek smile
        moja cora ulewala do roku i tak jak piszesz jedynie nie robila tego w nocy ale
        powod jest taki ze w nocy wszytskie miesnie sa rozluznione i nawet nie trzeba
        odbijac ... nie martw sie i odpoczywaj w tej irlandii smile
        • maja9991 Re: czy to refluks? 15.02.05, 19:59
          dzieki za uspokajajace slowa. jednak podczas nastepnej wizyty u lekarza w
          polsce bede musiala sie go o to wypytac
    • niki129 Re: czy to refluks? 15.02.05, 20:21
      Moj synek ma refluks - dowiedzielismy sie o tym w 4 miesiacu To byl koszmar bo
      maly nie dosc ze ulewal po jedzeniu czasem nawet po godzinie i dluzej to
      przestal jesc, odkrecal glowe od butelki Co do kolek przy refluksie to nei
      zgodze sie ze wystepuja w dzien a w nocy nie , nasz synek ma je w dzien a w
      nocy budzi sie nawet co pol godziny z takim krzykiem ze serce peka. Lezalam z
      nim juz w szpitalu teraz bnierze dosc silne leki i czekamy na wizyte kontrolna.
      Dziecko jest neispokojne, to ze odwraca sie od piersi to moze byc np fakt ze
      cofa jej sie jedzonko i odczuwa bol =- przelyk podraznia sie od kwasow
      zoladkowych Radzilabym isc do lekarza , ktory da skierowanie na usg brzuszka i
      wtedy wszystko sie okaze , czesto robia tez rentgen Zycze powodzenia i uporania
      sie z problemem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka