Dodaj do ulubionych

CIEMIENIUCHA

20.02.05, 19:45
Bardzo bym prosiła doświadczone mamy o pomoc!
Co robić z dość bardzo rozwiniętą ciemieniuchą i po jakim czasie jest szansa
że przejdzie?? Narazie wyczesuję i smaruję oliwką-ale jakoś niewidzę poprawy,
kąpię malucha w Oilatum i narazie niemyję główki żadnym szamponem ani mydłem.
Ale główka wcale niewygląda dobrze... Jak się tego pozbyć???!!
Czy to może powyleczeniu powtórzyć si ę ponownie?
z góry dzieki za pomoc
kasia
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: CIEMIENIUCHA 20.02.05, 20:13
      po jakim wyleczeniu? To nie jest choroba, tylko czasem ponoć m.in. jedna z
      oznak alergii. Moja córcia ma 2,5 roku już i cały czas cieminiuchę. Fakt, nie
      da sobie dotknąc głowy ani umyć włosów, więc ciężko o pozbycie się tego
      zjawiska, ale przecież nie jest chora.
    • moniaweg Re: CIEMIENIUCHA 20.02.05, 20:17
      Samo wyczesywanie nie pomoze przy tak zaawansowanej ciemieniusze. Sprobuj ja
      zeskrobac (po rozmiekczeniu oliwka) miekka szczoteczka do zebow lub bardzo
      delikatnie paznokciem (ale uwazaj zeby nie uszkodzic skorki na glowce). Dobry
      jest tez Bepanten
      Pozdrawiam
      • renata28 Re: CIEMIENIUCHA 20.02.05, 20:20
        Ciemieniuchy nie można zeskrobywać paznkociem, bo efekt może być przeciwny do
        założonego. Tu na forum dziewczyny często polecają olejek na ciemieniuchę z
        serii Skarb matki. Spróbować warto.
        • grzalka Re: CIEMIENIUCHA 20.02.05, 20:48
          Jeśli to ciemieniucha na tle alergicznym, to zwykłymi sposobami sie jej nie
          pozbędziesz. Ale jest metoda: maść Diprosalic (na receptę) posmarować główkę na
          2-3 godziny przed kąpielą, po kąpieli wmasować w główkę Cerkosol (bez recepty).
          Operację przeprowadzasz 3 dni pod rzą i na jakiś czas masz spokój- i dziecko
          też, bo ta ciemieniucha swędzi!!!

Metoda polecona mi przez znajomą-pediatrę/dermatologa, bo wszelkie inne nie
          dawały rezultatu, a co mu wyczesaliśmy, to następnego dnia było jeszcze gorzej.
          Na razie jest ślicznie wink
          • mari24 Re: CIEMIENIUCHA 24.02.05, 22:02
            mój synuś też miał ciemieniuchę....nam pomogło mycie główki samą wodą i wbrew
            temu co większość pisze , nienatłuszczałam mu główki oliwką zadużo ...nam
            pomogło...
        • mikunia.9 Re: CIEMIENIUCHA 20.02.05, 20:57
          Ja też mam ten problem.Kupiłam ten olejek i zobaczę jak to zadziała.A jak długo
          przed kąpielą trzeba smarować główkę?
    • gumitex Re: CIEMIENIUCHA 20.02.05, 22:46
      A może nie kąp w tym Oilatum - mój synek miał na to uczulenie - może stąd ta
      ciemieniucha.
    • malgorzatka28 Re: CIEMIENIUCHA 20.02.05, 23:11
      My zwalczyłyśmy dość zaawansowaną ciemieniuchę w dwa wieczory. Nie bardzo
      wiedziałam jak sie tego pozbyć i tak przez kilka tygodni urosła córeczce na
      główce dość spora skorupka. Za rada koleżanki - pielęgniarki kupiłam baaardzo
      gęsty grzebyczek, porządnie naoliwiłam główkę oliwką bambino, założyłam
      czapeczkę i poczekałam dwie godzinki, kiedy już ciemieniucha zrobiła się miękka
      zeskrobałam całą grzebyczkiem, główkę umyłam i całą wysmarowałam bepantenem.
      Następnego dnia rozprawiłam się jeszcze z pozostałościami i do tej pory mamy
      spokój a minęło już prawie 4 mc.
      Małgosia
    • kasiam25 Re: CIEMIENIUCHA 20.02.05, 23:23
      Ja też nie mogłam sobie z tym poradzić, no i przyjechała moja mama i zrobiła
      tak : nasmarowała karolisi głowę zwykłą oliwką tak że tłusto było
      wszędzie,przykryła główkę foliową torebką i założyła czapeczke.Wszystko to
      działo sie na jakąś godz.przed kąpaniem.Za jakieś 30min wyczesała je główkę
      szczoteczką (b.miękką)-schodziło wszystko pięknie.Potem kąpiel.Główkętrzeba
      dokładnie wymyć z oliwki (najlepie zwykłym mydełkiem dla dzieci)i pamiętac o
      jednej b.ważnej rzeczy-NIE NATŁUSZCZAC GŁOwY PO KĄPANIU NA NOC bo to ma właśnie
      odwrotne skutki.Zawsze po takim zabiegu,trzeba głowę umyć.Tak powiedził mi
      pediatra.A to jest podobno najczęstszy błąd mamuś (ja też tak robiłam)-po
      kąpieli smarowałam dzidzie cała lącznie z główką.
      Taką operację powtarzałam ze 3-4dni i miałam spokój...na szczęście bo mama
      powiedziałaże jak przyjedzie następnym razem i dziecko będzie miało
      ciemieniuchę to mi "łeb urwie" smile))
    • megryan25 Re: CIEMIENIUCHA 20.02.05, 23:33
      a ja pozbyłam się ciemieniuchy stosując po kąpieli kosmetyk SVR Xerial
      Capilaire - do kupienia w aptece. Na wilgotną skórę wmasowałam ten specyfik i
      potem po jakimś czasie próbowałam to ścierać. Po 3 dniach nie było widać
      wstrętnej skorupy, ale jeszcze parę razy po kąpieli posmarowałam i było już OK.
      Mam wrażenie, że skóra musi być wilgotna aby maści zaczęły działać - u nas
      pomogło. Mam nadzieję, że wkrótce się z tym uporacie.
      Powodzenia
      Asia
    • wiolinia Re: CIEMIENIUCHA 21.02.05, 09:29
      A ja mam pytanie: jak wygląda ta ciemieniucha bo nie wiem czy ma to moja
      córcia. Dzisiaj zauważyłam po obydwóch stronach skroni coś przypominającego
      łupież, czy to już ciemieniucha czy może jej początki, a może coś zupełnie
      innego? Proszę Was o pomoc jak się tego pozbyć.
      Wioletta
    • izia30 Re: CIEMIENIUCHA 21.02.05, 11:57
      u mnie było to samo ale oliwką smarować nie mogłam bo moje dziecko jest uczulone
      na kosmetyki dziecinne. w końcu się wkurzyłam i kupiłam w aptece SEBODERM.
      przeszło po kilku użyciach i już nie wróciło,
    • bzyczek4 Re: CIEMIENIUCHA 24.02.05, 22:17
      ja nie używalam oliwki, w końcu zrezygnowaliśmy z oliwek calkiem myjemy w samej
      wodzie, malej stopniowo schodziło, ale musialam wyeliminować z diety to co
      uczulało - nabiał, wstyd sie przyznać ale po kąpieli lekkuchno jeśli schodzila
      to palcem delikatnie zeskrobałam bo to bylo juz miękkie, ale przede wszystkim
      dieta eliminacyjna do dziś na nabiał.
    • bernusia Re: CIEMIENIUCHA 24.02.05, 23:09
      dziewczyny dajcie spokój z oliwkami i wypyślnymi zabiegami. wystarczy co drugi
      dzień dwie godziny przed kąpaniem natłuścić główkę ciekłą parafiną (koszt
      2.40zł) umyć główkę mydełkiem dla dzieci i uczesać. Natalce ciemieniucha zeszła
      po tygodniu i już nigdy nie wróciła wink
    • mirek_hmm Re: CIEMIENIUCHA 25.02.05, 08:10
      witam ciepło
      Nasza córeczka tez miała zaawansowanąciemieniuche przez jakiś miesiąc
      Zadne powyzej opisane sposoby nie skutkowały, po wyczyszczeniu główki 2 dni
      spokoju i znowu..
      Z tą alergią napewno ma coś wspólnego, więc polecam diete
      bez mleka, czekolady, orzechów, selera
      No i najwazniejsze ELIDEL , rewelacyjna maść
      3 razy smarowalismy główke i po problemie smile
      Niestety to droga impreza , tubka 15 g , 120 zł i na recepte

Mirek
      • monikaj1 Re: CIEMIENIUCHA 25.02.05, 16:44
        mirek_hmm napisał:

> No i najwazniejsze ELIDEL , rewelacyjna maść
        > 3 razy smarowalismy główke i po problemie smile
        > Niestety to droga impreza , tubka 15 g , 120 zł i na recepte
        >
        > Mirek

No i zapomniałeś dodać, że to jest maść dla dzieci powyżej 2 lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka