Dodaj do ulubionych

PROSZĘ O POMOC!!

21.02.05, 15:38
Zuzia ma 6.5 miesiąca. Do niedawna była karmiona tylko piersią. Odkąd wprowadziłam zupki jarzynowe zaczęła mieć zaparcia. Nie robi kupek przynajmniej 5 dni. Niewiem co robić, dawałam jej również jabłko starte i nic. Może macie jakieś cudowne sposoby na kupkę? A w ogóle to jak często dziecko karmione piersią + inne potrawy powinno robić kupkę? Może to normalne? Co o tym sądzicie?

Pozdrawiamy
Ola i Zuzanka
Obserwuj wątek
    • anka1 Re: PROSZĘ O POMOC!! 21.02.05, 16:01
      podajesz Jej zupki codziennie ? na wszystkie reaguje zaparciem ?
      moze jakies czopki pomoga. chociaz to jest tylko dorazne rozwiazanie.
    • zolul Re: PROSZĘ O POMOC!! 21.02.05, 16:15
      mysle,ze warto sprobowac zamiast zupek podawac narazie jabluszko, albo dawac
      dodatkowo pic,pic,pic! czopki owszem pomoga kupie "wyjsc" ale nie zmienia jej
      konsystencji...
      powodzenia
    • aaneta74 Re: PROSZĘ O POMOC!! 21.02.05, 22:39
      A jakie zupki jej dajesz ?? Moja corcia tez miala zaparcia jak byla na
      sloiczkowym jedzeniu. Stekala pol dnia i efekt wychodzil w postaci malego
      smierdzacego bobka. Jesli juz zaczelas podawac zupki to teraz nie rezygnuj z
      nich bo dziecie straci na wadze. Zreszta kiedys i tak musisz je zaczac podawac.
      Moja rada nie dawaj sloiczkow tylko sama gotuj. Nie dawaj malej samej
      marchewki, w zupce tez malo. Dawaj do zupek troche buraczka czerwonego. Mozesz
      dodac tez jablko do zupki. Reguly co do czestosci kupki po prostu nie ma. Dosc
      pozno zaczelas podawac malej cos innego niz piers , jej zoladek przez pol roku
      trawil tylko lekkostrawne mleczko. Nie dziw sie ze teraz ma problem. Potrzebuje
      czasu zeby sie przyzwyczaic do trawienia stalych pokaermow. Zobaczysz ze z
      czasem wszystko sie wyreguluje. Moja mala ma 8 miesiecy i juz nie miksuje jej
      zupek na papke tylko zostawiam takie wieksze grudki i kupki sa po tym
      znakomite. Dawaj malej tez jak najwiecej pic , soczki, herbatki tzreba pomoc
      zoladkowi. aha jeszcze jedno dawaj jej surowe jablko ale nie tarte na tarce
      tylko skrobane lyzeczka( ma wieksze grudki) Mam nadzieje ze to co u nas
      poskutkowalao u was tez pomoze pozdrawiamsmile0
    • izia30 Re: PROSZĘ O POMOC!! 22.02.05, 10:06
      przede wszystki wiecej picia, najlepiej soków przecierowych (te
      nieprzezroczyste), zawsze jakaś zawartość jabłka. a jak nie chce soków to woda.
      moja mała jak nie wypije przynajmniej 600 ml soków dziennie to nie zrobi kupy. i
      tak jest już od dawna a ma teraz 21mcy
    • onitsza Re: PROSZĘ O POMOC!! 22.02.05, 12:24
      Jeśli dajesz jej gotowe zupki to powodem problemów mogą być zagęstniki np kaszka
      ryżowa, niektóre dzieci źle ją znoszą. Moja koleżanka dodawała swoje mleko do
      zup i to pomagało.
    • aleks.w Re: PROSZĘ O POMOC!! 22.02.05, 14:56
      Dziękuję wszystkim za pomoc. Rzeczywiście daje jej zupki ze słoiczka, ale gotowałam sama i też nic. Podejrzewam marchewkę - bo zaczęłam od niej i się zaczęło. Ale słuchajcie co mi powiedziała lekarka: kazała odstawić tarte jabłko, że ono powoduje zaparcia!? Mam nadzieję że Zuzi żołądek się wyreguluje, że to przejściowe. A z piciem to też jest problem, bo wypije z 20 i już nie chce, natomiast cyca ssie co 2 godziny oprócz nocy.to chyba na dużo płynów? Pokarm dodatkowy wprowadziłam późno bo jest grubiutka - waży 10 kg przy 72 cm wzrostu. Dlatego pediatra kazała nie rozszerzać diety.
      • aaneta74 Re: PROSZĘ O POMOC!! 22.02.05, 23:02
        Jablko zatwardza?....Coz najwazniejsze to znalezc przyczyne a przyczyna moze
        byc rozna u kazdego dziecka. U nas byly to zupki sloiczkowe, jablko zas
        dzialalo znakomicie. Poki mala je piers to bedzie niechetnie pila ,
        przynajmniej u nas tak jest. Zycze jak najszybszego uporania sie z problemem.
    • agaklaudia2 Re: PROSZĘ O POMOC!! 23.02.05, 07:48
      U mnie było odwrotnie-syn na piersi załatwiał się co 5 dni,a teraz po zupkach-
      codziennie.Fakt na początku były to maleńkie bobki,trochę się przestraszyłam.
      ale potrzeba czasu,żeby to sie wyregulowało.Jakies 2 tygodnie.Tez słyszałam,że
      jabłko moze powodować zatwardzenie.Musiałabys poszukać we wcześniejszych
      postach tam chwalą sobie suszone śliwki.Podobno mozna je podawać nawet
      niemowlakom i są bardzo skuteczne
    • apolka Re: PROSZĘ O POMOC!! 23.02.05, 08:45
      Uważaj na kaszki/kleiki ryżowe - również te dodawne do zupek w słoikach; w
      zamian polecam kaszki/kleiki kukurydziane.
      Podawaj zupki z burakiem, jak najwięcej gotowanych warzyw (brokuły,
      ziemniaki...), z deserków polecam te na bazie moreli, możesz tez zrobić sama z
      moreli suszonych, trudno mi uwierzyć, że surowe jabłko powoduje zaparcia,
      prawdę mówiąc, też je zawsze polecam;
      Z piciem może nie być łatwo, moja córka też pije bardzo mało (karmię piersią,
      jutro kończy 10 mies). Podaję raczej wodę, jeśli sok - rozcieńczony, herbatek
      nie lubi. Ale wypróżnia się co dzień - dwa, nie zauważyłam problemów.
      Nie piszesz, od jak dawna mała jest na nowej diecie? Może problemy są
      przejściowe?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka