aranti 24.02.05, 12:29 czy witaminę D3 trzba podawać z mlekiem, czy lepiej sie wtedy wchłania? Czy można podawać po prostu kiedy chce, nawet jak dziecko bedzie jadło godzine od podania?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bea-ta Re: witamina D3 a mleko 24.02.05, 12:36 Vit. D3 podaje sie bezpośrednio do buziaka przed posiłkiem zawierającym tłuszcz np. mleko, zupka, ponieważ jest to wit. rozpuszczalna w tłuszczach tzn. potrzebuje obecności tłuszczu do wchłonienia się!Można podać równiez zaraz po posiłku, ale maluch może ulać, zwrócić nadmiar jedzonka i wtedy nie wiadomo ile wit. pozostało w żołądku?Dlatego zawsze dajemy bezpośrednio przed posiłkiem, a nie kiedy nam pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
aranti Re: witamina D3 a mleko 24.02.05, 12:38 o rany! dzieki, musze sie poprawić. mam nadzieje ze nic mu nie bedzie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: witamina D3 a mleko 24.02.05, 12:46 Spokojnie niedobór wit. D3 jest mniej szkodliwy niz jej nadmiar, o niedoborze świadczy w pierwszej kolejności pocenie sie główki, pod warunkiem, że maluch akurat nie jest w trakcie intensywnej zabawy, jedzenia, czy zbyt ciepło ubrany:- )Trudno sie wtedy nie spocić. Odpowiedz Link Zgłoś
aranti Re: witamina D3 a mleko 24.02.05, 12:50 no właśnie co najgorsze zaczeła mu sie pocić główka, ale widocznie to moja wina i zaczne to naprawiać Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena1811 Re: witamina D3 a mleko 27.02.05, 23:23 Ja też podaję na łyżeczce z moim pokarmem w trakcie karmienia i uważam to za jaknajbardziej prawidłowe, także spokojnie możesz podawać jak podawałaś. Odpowiedz Link Zgłoś