tiny_love1 07.03.05, 14:25 a co mowi ortopeda na temat spania na boku?? moja pani doktor nie poleca. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agnieszkaj10 Re: spanie na boczku?? 07.03.05, 14:32 ortopedzi nie polecają spania na boczku bo prowadzi to do dysplazji stwaów biodrowych, no i to się potwierdza, niestety. Pozdrawiam Agnieszka z 5 miesięcznym Pawełkiem Odpowiedz Link Zgłoś
akastel Re: spanie na boczku?? 07.03.05, 14:37 Ale w ogole nie polecaja czy tylko do jakiegos wieku? Moja corka ma prawie 8 miesiecy i ostatnio czasem w nocy uklada sie na boczek. Wydaje mi sie, ze to sie chyba odnosi raczej do noworodkow i niemowlat w pierwszych miesiacach? Sama juz nie wiem, co z tym spaniem. Na boku zle, bo bioderka. Na brzuchu tez zle, bo smierc lozeczkowa. A od lezenia na plecach robi sie plaska glowka, a mozg rosnie do tylu i musi miec miejsce (to nasza pani doktor od rehabilitacji). Odpowiedz Link Zgłoś
jomamma spanie na boczku!! 07.03.05, 15:15 No proszę! Nasz pan rehabilitant twierdzi natomiast, że ortopedzi głupoty gadają o skutkach spania na boczku (i nie tylko...), i że jak najbardziej powinno się dzidziusia tak układać. No i układam, a malucha ogromnie to lubi (ma 6 miesięcy), podobnie jak spanie na brzuszku (to od 3 misięcy) - ale wtedy siedzę koło niej, no i mam czas na czytanie J. Odpowiedz Link Zgłoś
akastel Re: spanie na boczku!! 07.03.05, 15:55 No wlasnie nasza pani od rehabilitacji tez mowi, ze najlepiej na boczku lub na brzuszku. Najgorzej na plecach, bo plaska glowka itd. Ale znowu jesli ortopedzi krytykuja boczek, to juz nie wiadomo, jak to dziecko ukladac. Odpowiedz Link Zgłoś
sigvaris Re: wiadomo jak układać 07.03.05, 23:42 Na boczkach (zmieniając prawy/lewy), na pleckach, tak jak my zmieniamy pozycję w czasie snu, tylko dziecku się w tym pomaga. Brzuszki do spania, nie są polecane, ale bez rozpętywania burzy... Leżąc tylko na pleckach maleństwa są potem płaskie. 8 mie-cy to już raczej nie ma obaw o bioderka. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: wiadomo jak układać 08.03.05, 09:58 Dobry ortopeda dzieciecy(bo tylko do takich nalezy z dziecmi chodzić) nie zaleca spania na boczku do 3-4 mż., bo wtedy jeszcze może byc tzw. fizjologiczna dysplazja, z która jakis odsetek maluchów sie rodzi. Fakt, że zalecenia sa rózne, bo włąśnie w tym wieku najbezpiecznejsza pozycja jest tzw. bocza - chroni np. przed zachłyśniećiem. Co do płaskiej główki to chyba wolałabym płaska główke niż problemy z dysplazja. St. biodrowy jest największy u człowieka i wszelkki zaniedbania prowadza do inwalidztwa!Co do śmierci łóżeczkowej to spanie na brzuszku jest jedna z teorii tylko, jest więcej przyczyn np. szczepienie Di-Te-Per nad , którym amerykanie prowadzili badania, śmierc łóżeczkowa może być wynikiem bezdechu, bo maluchy maja niedojrzały ośrodek oddychania w rdzeniu przedłużonym itp, itd.Teoria jest wiele, a wszyscy uczepili sie spania na brzuchu?!Do wszystkiego trzeba podejśc ze zdrowym rozsądkiem. Badanie należy wykonać w 4tyg. życia - optymalnie jak kończy sie okres noworodkowy i mijaja wszelkie stany przejściowe związane z porodem. Im szybciej rozpoznana dysplazja tym szybciej zastosowane leczenie,krótkie i z dobrym efektem. Należy zajkończyc je do 5-6 mż. kiedy rozpoczyna sie proces kostnienia i utrwalaja nieprawidłowości. Swoja droga dziwie się, że nie wprowadzono jakw Austrii obowiązku USG bioder u każdego dziecka. jeśli sa dlugie terminy państwowo to idzie sie prywatnie, wydaje się tyle pieniążków na głupie pierdoły dla dzieci, a te pieniadze zainwestowane w badanie sa bardzo dobra inwestycją i moga uchronic często nas i dziecko przed komplikacjami. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_zet Re: wiadomo jak układać 08.03.05, 11:10 Święta racja. Nam rehabilitantka na szkole rodzenia też mówiła, że nie sensu przejmować się tym zakazem spania na brzuszku, bo to dobra fizjologicznie pozycja, zapobiega dysplazji bioderek, a przy tym bezpieczna, bo dziecko np. nie zakrztusi się, jeśli mu się uleje, natomiast śmierć łózeczkowa to rzadkie zjawisko wywołane splotem nieszczęśliwych przypadków, a nie samym spaniem na brzuszku. Osobiście widzę w takiej argumentacji wiele sensu. Medycyna opiera się na modach. 15 lat temu ojciec nie miał prawa wejść na oddział położniczy, dziś na salach z matkami i dziećmi przesiadują całe rodziny. U nas kąpało się (i kąpie) dzieci codziennie, a pediatra na szkole rodzenia mówił nam, że aktualnie w Niemczech jest trend, by myć dziecko raz na miesiąc (tak! to nie pomyłka!), bo chowanie dzieci w sterylnych warunkach sprzyja alergiom. Za 10 lat przyjdzie jakaś następna moda, bo jacyś naukowcy dojdą np. do wniosku, że istnieje związek pomiędzy karmieniem piersią a autyzmem. Do wszystkich takich teorii trzeba mieć zdrowe, krytyczne podejście. Osobiście pozwalam spać mojemu synkowi na brzuszku, ile tylko zapragnie. Jest to jedna z jego ulubionych pozycji. A w niedzielę rano i ja, i on uwielbiamy, jak chłopak leży brzuszkiem mi na klatce piersiowej i razem sobie śpimy. Kąpiemy go zaś co 2-3 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
chrenata Re: spanie na boczku?? 08.03.05, 11:33 z tym spaniem, to jak z tym co jest lepsze - masło, czy margaryna. Ze zdroworozsadkowego punktu widzenia, należy dziecko układać w różnych pozycjach abu zapewnić mu równomierny dopływ bodźców. Czyli tzw. złoty srodek. Odpowiedz Link Zgłoś