Dodaj do ulubionych

chrzest, co potrzeba

16.03.05, 09:42
Witam! Mam pytanie co trzeba miec przy zamawianiu chrztu w kosciele ? Akt
urodzenia ? Pojecia nie mam , podpowiedzcie,zebym nie musiala chodzic 20
razy.
Obserwuj wątek
    • weronikarb Re: chrzest, co potrzeba 16.03.05, 09:44
      Jesli to jest w parafi do ktorej nalezysz to nic tylko "co łaska" wink
      • wera_k Re: chrzest, co potrzeba 16.03.05, 09:46
        z tym sie liczylam, a to co laska to ile ? przepraszam ale nie umiem wlaczyc
        polskich znakow. W kazdym razie jakie chodza stawki za chrzest ?
        • weronikarb Re: chrzest, co potrzeba 16.03.05, 09:53
          My mielismy w sobote na mszy "niedzilnej" i była juz za jakas tam intecje wiec
          maz dal 20 albo 30 juz dokladnie nie pamietam. Acha wez w razie czego akt
          urodzenia i kserokopie abys mogla u niego zostawic, bo nie bardzo wiem czy nie
          jest potrzebna. A po co dwa razy latac smile
        • rogisia Re: chrzest, co potrzeba 16.03.05, 09:54
          Witam my też jestesmy w temaciewinkchrzcimy synka na Wielkanoc ale nie chrzcimy
          w swojej parafii to musiałam dostarczyc pozwolenie na chrzest z parafii,a jesli
          chodzi o zapłate to zależy dają od 50zł w górę.Pozdrawiamy Magda z 4
          miesięcznym Wojtusiem.
          • weronikarb Re: chrzest, co potrzeba 16.03.05, 09:59
            Jednego co sie nauczylam jak zalatwiam cos w parafii pytam sie ile. Jesli
            powie "co łaska" to nie pytam sie ile inni daja - po co? Aby mi stawke podal?
            Jak do tej pory nie mialam zadnych przykrosci, a zawsze place niewiele. Bo za
            wydanie do slubu zaswiadczenia o chrzcie moim nie zaplacilam nic - nie spytalam
            sie nawet. Za slub 500 PLN+organista 30+ubranie kosciola 20 (byl pieknie na
            bialo udekorowany kokardami i bukietami kwiatow oraz krzesla biale z
            klecznikami z zielonym aszparagusem) ksiadz wyszedl do nas i wprowadzil do
            kosciola , za zapowiedzi 20 za chrzest 20 - 30. Chrzest tez proboszcz wyszedl
            i z cala ceremonia nas wprowadzil do kosciola, a nim sie rozpoczelo to
            siedzielismy w zakrystii aby dziecko nie zmarzlo przypadkiem (zima).I jak
            czytam wg innych to sa niewielkie kwoty
          • wera_k Re: chrzest, co potrzeba 16.03.05, 10:00
            No wlasnie My tez chrzcimy w Wielkanoc, dzieki za podpowiedzi, mysle ze 50
            bedzie w sam raz, nie ma co przesadzac, a "intencje" sa ciagle jakies i okazje
            do datkow tez .... caluski, Wera skonczyla 13 3 miesiace, Jestesmy na stronie
            Bobasy.pl jako gosik
    • baytus Re: chrzest, co potrzeba 16.03.05, 10:03
      Chrzciłam w swojej parafii i musiałam zostawić akt urodzenia i 50zł. Dzień
      przed chrztem musieliśmy dostarczyć karteczki od spowiedzi i rodzice chrzestni
      zaświadczenia ze swoich parafii, że mogą trzymać dziecko do chrztu. Wszysko
      załatwiłam w tydzień.
    • olamatu Re: chrzest, co potrzeba 16.03.05, 11:06
      My chrzciliśmy dziecko w naszej nowej parafii. Potrzebny był akt urodzenia
      dziecka, zaświadczenie o naszym ślubie kościelnym (obie te rzeczy do wglądu),
      zaświadczenia rodziców chrzestnych, że mogą nimi być od nich z parafii. A jeśli
      chodzi o pieniądze, to u nas w parafii (Kraków) ludzie dają 50 - 100 zł. są
      oczywiście też wyjątki np. 200. Pozdrawiam
    • iwonady Re: chrzest, co potrzeba 16.03.05, 11:34
      u nas potrzebny jest akt urodzenia, dane chrzestnych i pozwolenia z parafii
      chrzestnych, ze mogą być chrzestnymi. Standardowo daje sie 50-100 zł.
      • ewa_sk Re: chrzest, co potrzeba 16.03.05, 12:02
        a co trzeba kupić dziecku oprócz świecy?
        • gosia128 Re: chrzest, co potrzeba 16.03.05, 12:57
          My sie wygłupiliśmy i daliśmy 100 (maż chciał nawet 200 nie dlatego ,że taki
          religijny ale zwyczajnie nie mieliśmy pojęcia ile, ja go jednak powtrzymałąm)
          kobita w kancelari zrobiła wielkie oczy i powiedziałą, ze w takim razie będzie
          też cała msza za Olę ( chyba wolabym jej kupić jakiś ciuszek za 50 PLN). No cóż
          musieliśmy to jakos przeżyc - teraz zaniosłabym 30 PLN.
          A trzba (ponoć) mieć taka szmatkę z napisem Pamiątka Chrztu (jeszcze jej nie
          mam) a chrzest 3 .04.
          pzdr
          • olamatu Re: chrzest, co potrzeba 16.03.05, 14:01
            Ta "szmatka" to tzw. biała szata, a tak naprawdę to chusteczka właśnie z
            napisem "Pamiątka chrztu" lub coś podobnego. Bardzo konieczna to ona chyba nie
            jest, ale ponoć taki zwyczaj. U nas nikt nie sprawdzał, ale ksiądz mówił, że
            powinna być. Najlepiej spytać w kanclarii przy okazji załatwiania chrztu.
    • dario.plus2 Re: chrzest, co potrzeba 16.03.05, 14:14
      Witam. My chrzcimy w Święta, a miesiąc temu byłam chrzestną u siostry.Szwagrowi
      przy zamawianiu chrztu ksiądz otwarcie powiedział 100 zł.Ja i chrzestny
      musieliśmy dostarczyć zaświadczenia z własnej parafii że możemy być
      chrzestnymi. Biała szata była potrzebna w trakcie ceremonii, W formule chrztu
      było że teraz dziecku należy założyć Białą szatę.Tę szatkę kupowałam ja-podobno
      taki zwyczaj. Chrzestny kupował świecę i też w trakcie ceremoni wszyscy ojcowie
      chrzestni odpalali od świecy na ołtarzu.
      Renata
      • afryka11 Re: chrzest, co potrzeba 16.03.05, 17:36
        ja sięnauczyłąm żetrzeba sie postawć!!Igor ma 7,5 mies i nie jest jeszcze
        ochrzczony. Będzie 27,04, ja porozwodzie, zojcem dziecka żyjębez ślubu - i
        otrzymamy chrzest i nie dam nawet 50, góra 30 zł. Parę dni temu po dyskusji
        zażartej w kancelarii otrzym,ałam mój akt chrztu,bo będęchrzestnĄDLA PEWNEJ
        PANNY - NIE CHCIELI WYDAĆZW/W POWODÓW.ALE JA SIE KSIEDZA NIE BOJE-CHOC SZANUJE -
        nie jestem jakims diabłem.a fakt w Twojej parafii tylko akt urodzenia dziecka
    • urszulas1 Re: chrzest, co potrzeba 16.03.05, 18:29
      Dziewczyny, waśnie wróciłam z kancelarii parafialnej i ksiądz mi powwiedział,
      że opłata wynosi 200 zł !!! o rany, dlaczego u was macie inne ceny? !!! i tak
      mu tyle nie dam, max. 100zł! w Warszawie wszystko musi byc 3x droższe ?!!! bez
      sensu...
    • brygida111 Re: chrzest, co potrzeba 16.03.05, 22:53
      Ja za chrzest zapłaciłam 50 zł. Cena niby 100 zł, ale powiedziłam że nie mam.
      Jeżeli ksiądz podał by mi kwotę 200 zł i mówił ze tyle sie płaci to ja bym
      poprosiła o fakture. Skoro mają ustalone stawki to powinni wydawac paragony
      bądz faktury.
    • alisja75 Re: chrzest, co potrzeba 17.03.05, 08:40
      A co jeśli nie mam ślubu kościelnego tylko cywilny ? Jestem dla mojego męża
      drugą żoną i z tą pierwszą niestety miał kościelny. Czy w takim wypadku księża
      robią trudności przy chrzcie? Jeszcze mam pytanie z innej beczki ale a'propos
      kościoła: będę świadkiem bna ślubie kościelnym i czy muszę iść do spowiedzi i
      czy muszę przyjmowac komunię ? I tak w mojej sytuacji nie dostałabym
      rozgrzeszenia więc po co? A u spowiedzi byłam ostatni raz przed bierzmowaniem i
      wcale nie chcę się spowiadać i uważam że nie trzeba się spowiadać obcemu
      mężczyźnie tylko Panu Bogu.
      • bubu27 Re: chrzest, co potrzeba 17.03.05, 09:03
        pomysl o tych u których jestes swiadkiem. Oni przed Bogiem zawieraja sakrament,
        a ty jestes tego świadkiem, a jeśli nie wierzysz w to wszystko, to jakim
        świadkiem jesteś. Jeśli nie chcesz spowiadac się tak jak odbywa się to w
        Kosciele Katolickim to może zmień wiarę na "bardziej odpowiadajacą", przeciez
        nikt nikogo nie zmusza zeby był w kościele. Latwiej spowiadać się "przed Bogiem"
        bo nie słyszysz słów nagany.
        • alisja75 Re: chrzest, co potrzeba 18.03.05, 17:34
          Nie chodzi o to że nie wierzę bo wierzę ale skoro zostałam poproszona o bycie
          świadkiem a moja kuzynka wie że nie mam ślubu kościelnego to chyba wie równiez
          że nie dostanę rozgrzeszenia. I Ty chyba też o tym wiesz bo to zasadniczy
          grzech. Co mi ksiądz może zadać na pokutę? 3 zdrowaśki? Przecież to nielogiczne.
          • ewa_sk Re: chrzest, co potrzeba 18.03.05, 17:49
            Nie muszisz sie spowiadać, mój brat tez ma tylko cywilny a był świadkiem na moim
            ślubie. Nie był u spowiedzi i mógł tez nie przystapić do komunii. Ksiadz nam
            mówił, że świadkiem moze być osoba pełnoletnia i nie musi być nawet wierząca.
            Tylko wcześniej trzeba to zgłosić księdzu który bedzie dawał ślub, żeby do
            świadka nie podchodził z komunią. Nie wiem czy tak jest we wszystkich kościołach
            • alisja75 Re: chrzest, co potrzeba 19.03.05, 08:45
              Dzięki serdeczne za podniesienie na duchu bo ten poprzedni post trochę mnie
              podłamał.I nie miałaś nic przeciwko temu aby Twój brat nie przyjmował komunii i
              nie wpłynęło to chyba na przebieg ślubu ani sam ślub ani na Wasz związek ? I
              tak chyba zrobię. Moja kuzynka nie ma nic przeciwko temu żebym nie
              przystępowała do komunii a ja nikogo nie zabiłam ale wiem że dla Kościoła ślub
              cywilny jest życiem w grzechu i to zasadniczym więc co się będę wygłupiać jak i
              tak rozgrzeszenia bym nie dostała. Pozdrawiam.
              • kocianna Re: chrzest, co potrzeba 19.03.05, 16:01
                U mnie świadkowie ślubu nie podeszli do komunii i było OK. Co do chrztu, to w
                mojej parafii (Warszawa) ok. 50 pln zwykle dają, potrzebny jest akt urodzenia
                dziecka, zaświadczenie o naszym ślubie kościelnym, zaświadczenia z parafii
                chrzestnych, że nimi mogą być, biała szatka i świeca.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka