wera_k 16.03.05, 09:42 Witam! Mam pytanie co trzeba miec przy zamawianiu chrztu w kosciele ? Akt urodzenia ? Pojecia nie mam , podpowiedzcie,zebym nie musiala chodzic 20 razy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
weronikarb Re: chrzest, co potrzeba 16.03.05, 09:44 Jesli to jest w parafi do ktorej nalezysz to nic tylko "co łaska" Odpowiedz Link Zgłoś
wera_k Re: chrzest, co potrzeba 16.03.05, 09:46 z tym sie liczylam, a to co laska to ile ? przepraszam ale nie umiem wlaczyc polskich znakow. W kazdym razie jakie chodza stawki za chrzest ? Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: chrzest, co potrzeba 16.03.05, 09:53 My mielismy w sobote na mszy "niedzilnej" i była juz za jakas tam intecje wiec maz dal 20 albo 30 juz dokladnie nie pamietam. Acha wez w razie czego akt urodzenia i kserokopie abys mogla u niego zostawic, bo nie bardzo wiem czy nie jest potrzebna. A po co dwa razy latac Odpowiedz Link Zgłoś
rogisia Re: chrzest, co potrzeba 16.03.05, 09:54 Witam my też jestesmy w temaciechrzcimy synka na Wielkanoc ale nie chrzcimy w swojej parafii to musiałam dostarczyc pozwolenie na chrzest z parafii,a jesli chodzi o zapłate to zależy dają od 50zł w górę.Pozdrawiamy Magda z 4 miesięcznym Wojtusiem. Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: chrzest, co potrzeba 16.03.05, 09:59 Jednego co sie nauczylam jak zalatwiam cos w parafii pytam sie ile. Jesli powie "co łaska" to nie pytam sie ile inni daja - po co? Aby mi stawke podal? Jak do tej pory nie mialam zadnych przykrosci, a zawsze place niewiele. Bo za wydanie do slubu zaswiadczenia o chrzcie moim nie zaplacilam nic - nie spytalam sie nawet. Za slub 500 PLN+organista 30+ubranie kosciola 20 (byl pieknie na bialo udekorowany kokardami i bukietami kwiatow oraz krzesla biale z klecznikami z zielonym aszparagusem) ksiadz wyszedl do nas i wprowadzil do kosciola , za zapowiedzi 20 za chrzest 20 - 30. Chrzest tez proboszcz wyszedl i z cala ceremonia nas wprowadzil do kosciola, a nim sie rozpoczelo to siedzielismy w zakrystii aby dziecko nie zmarzlo przypadkiem (zima).I jak czytam wg innych to sa niewielkie kwoty Odpowiedz Link Zgłoś
wera_k Re: chrzest, co potrzeba 16.03.05, 10:00 No wlasnie My tez chrzcimy w Wielkanoc, dzieki za podpowiedzi, mysle ze 50 bedzie w sam raz, nie ma co przesadzac, a "intencje" sa ciagle jakies i okazje do datkow tez .... caluski, Wera skonczyla 13 3 miesiace, Jestesmy na stronie Bobasy.pl jako gosik Odpowiedz Link Zgłoś
baytus Re: chrzest, co potrzeba 16.03.05, 10:03 Chrzciłam w swojej parafii i musiałam zostawić akt urodzenia i 50zł. Dzień przed chrztem musieliśmy dostarczyć karteczki od spowiedzi i rodzice chrzestni zaświadczenia ze swoich parafii, że mogą trzymać dziecko do chrztu. Wszysko załatwiłam w tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
olamatu Re: chrzest, co potrzeba 16.03.05, 11:06 My chrzciliśmy dziecko w naszej nowej parafii. Potrzebny był akt urodzenia dziecka, zaświadczenie o naszym ślubie kościelnym (obie te rzeczy do wglądu), zaświadczenia rodziców chrzestnych, że mogą nimi być od nich z parafii. A jeśli chodzi o pieniądze, to u nas w parafii (Kraków) ludzie dają 50 - 100 zł. są oczywiście też wyjątki np. 200. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
iwonady Re: chrzest, co potrzeba 16.03.05, 11:34 u nas potrzebny jest akt urodzenia, dane chrzestnych i pozwolenia z parafii chrzestnych, ze mogą być chrzestnymi. Standardowo daje sie 50-100 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_sk Re: chrzest, co potrzeba 16.03.05, 12:02 a co trzeba kupić dziecku oprócz świecy? Odpowiedz Link Zgłoś
gosia128 Re: chrzest, co potrzeba 16.03.05, 12:57 My sie wygłupiliśmy i daliśmy 100 (maż chciał nawet 200 nie dlatego ,że taki religijny ale zwyczajnie nie mieliśmy pojęcia ile, ja go jednak powtrzymałąm) kobita w kancelari zrobiła wielkie oczy i powiedziałą, ze w takim razie będzie też cała msza za Olę ( chyba wolabym jej kupić jakiś ciuszek za 50 PLN). No cóż musieliśmy to jakos przeżyc - teraz zaniosłabym 30 PLN. A trzba (ponoć) mieć taka szmatkę z napisem Pamiątka Chrztu (jeszcze jej nie mam) a chrzest 3 .04. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
olamatu Re: chrzest, co potrzeba 16.03.05, 14:01 Ta "szmatka" to tzw. biała szata, a tak naprawdę to chusteczka właśnie z napisem "Pamiątka chrztu" lub coś podobnego. Bardzo konieczna to ona chyba nie jest, ale ponoć taki zwyczaj. U nas nikt nie sprawdzał, ale ksiądz mówił, że powinna być. Najlepiej spytać w kanclarii przy okazji załatwiania chrztu. Odpowiedz Link Zgłoś
dario.plus2 Re: chrzest, co potrzeba 16.03.05, 14:14 Witam. My chrzcimy w Święta, a miesiąc temu byłam chrzestną u siostry.Szwagrowi przy zamawianiu chrztu ksiądz otwarcie powiedział 100 zł.Ja i chrzestny musieliśmy dostarczyć zaświadczenia z własnej parafii że możemy być chrzestnymi. Biała szata była potrzebna w trakcie ceremonii, W formule chrztu było że teraz dziecku należy założyć Białą szatę.Tę szatkę kupowałam ja-podobno taki zwyczaj. Chrzestny kupował świecę i też w trakcie ceremoni wszyscy ojcowie chrzestni odpalali od świecy na ołtarzu. Renata Odpowiedz Link Zgłoś
afryka11 Re: chrzest, co potrzeba 16.03.05, 17:36 ja sięnauczyłąm żetrzeba sie postawć!!Igor ma 7,5 mies i nie jest jeszcze ochrzczony. Będzie 27,04, ja porozwodzie, zojcem dziecka żyjębez ślubu - i otrzymamy chrzest i nie dam nawet 50, góra 30 zł. Parę dni temu po dyskusji zażartej w kancelarii otrzym,ałam mój akt chrztu,bo będęchrzestnĄDLA PEWNEJ PANNY - NIE CHCIELI WYDAĆZW/W POWODÓW.ALE JA SIE KSIEDZA NIE BOJE-CHOC SZANUJE - nie jestem jakims diabłem.a fakt w Twojej parafii tylko akt urodzenia dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
urszulas1 Re: chrzest, co potrzeba 16.03.05, 18:29 Dziewczyny, waśnie wróciłam z kancelarii parafialnej i ksiądz mi powwiedział, że opłata wynosi 200 zł !!! o rany, dlaczego u was macie inne ceny? !!! i tak mu tyle nie dam, max. 100zł! w Warszawie wszystko musi byc 3x droższe ?!!! bez sensu... Odpowiedz Link Zgłoś
brygida111 Re: chrzest, co potrzeba 16.03.05, 22:53 Ja za chrzest zapłaciłam 50 zł. Cena niby 100 zł, ale powiedziłam że nie mam. Jeżeli ksiądz podał by mi kwotę 200 zł i mówił ze tyle sie płaci to ja bym poprosiła o fakture. Skoro mają ustalone stawki to powinni wydawac paragony bądz faktury. Odpowiedz Link Zgłoś
alisja75 Re: chrzest, co potrzeba 17.03.05, 08:40 A co jeśli nie mam ślubu kościelnego tylko cywilny ? Jestem dla mojego męża drugą żoną i z tą pierwszą niestety miał kościelny. Czy w takim wypadku księża robią trudności przy chrzcie? Jeszcze mam pytanie z innej beczki ale a'propos kościoła: będę świadkiem bna ślubie kościelnym i czy muszę iść do spowiedzi i czy muszę przyjmowac komunię ? I tak w mojej sytuacji nie dostałabym rozgrzeszenia więc po co? A u spowiedzi byłam ostatni raz przed bierzmowaniem i wcale nie chcę się spowiadać i uważam że nie trzeba się spowiadać obcemu mężczyźnie tylko Panu Bogu. Odpowiedz Link Zgłoś
bubu27 Re: chrzest, co potrzeba 17.03.05, 09:03 pomysl o tych u których jestes swiadkiem. Oni przed Bogiem zawieraja sakrament, a ty jestes tego świadkiem, a jeśli nie wierzysz w to wszystko, to jakim świadkiem jesteś. Jeśli nie chcesz spowiadac się tak jak odbywa się to w Kosciele Katolickim to może zmień wiarę na "bardziej odpowiadajacą", przeciez nikt nikogo nie zmusza zeby był w kościele. Latwiej spowiadać się "przed Bogiem" bo nie słyszysz słów nagany. Odpowiedz Link Zgłoś
alisja75 Re: chrzest, co potrzeba 18.03.05, 17:34 Nie chodzi o to że nie wierzę bo wierzę ale skoro zostałam poproszona o bycie świadkiem a moja kuzynka wie że nie mam ślubu kościelnego to chyba wie równiez że nie dostanę rozgrzeszenia. I Ty chyba też o tym wiesz bo to zasadniczy grzech. Co mi ksiądz może zadać na pokutę? 3 zdrowaśki? Przecież to nielogiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_sk Re: chrzest, co potrzeba 18.03.05, 17:49 Nie muszisz sie spowiadać, mój brat tez ma tylko cywilny a był świadkiem na moim ślubie. Nie był u spowiedzi i mógł tez nie przystapić do komunii. Ksiadz nam mówił, że świadkiem moze być osoba pełnoletnia i nie musi być nawet wierząca. Tylko wcześniej trzeba to zgłosić księdzu który bedzie dawał ślub, żeby do świadka nie podchodził z komunią. Nie wiem czy tak jest we wszystkich kościołach Odpowiedz Link Zgłoś
alisja75 Re: chrzest, co potrzeba 19.03.05, 08:45 Dzięki serdeczne za podniesienie na duchu bo ten poprzedni post trochę mnie podłamał.I nie miałaś nic przeciwko temu aby Twój brat nie przyjmował komunii i nie wpłynęło to chyba na przebieg ślubu ani sam ślub ani na Wasz związek ? I tak chyba zrobię. Moja kuzynka nie ma nic przeciwko temu żebym nie przystępowała do komunii a ja nikogo nie zabiłam ale wiem że dla Kościoła ślub cywilny jest życiem w grzechu i to zasadniczym więc co się będę wygłupiać jak i tak rozgrzeszenia bym nie dostała. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: chrzest, co potrzeba 19.03.05, 16:01 U mnie świadkowie ślubu nie podeszli do komunii i było OK. Co do chrztu, to w mojej parafii (Warszawa) ok. 50 pln zwykle dają, potrzebny jest akt urodzenia dziecka, zaświadczenie o naszym ślubie kościelnym, zaświadczenia z parafii chrzestnych, że nimi mogą być, biała szatka i świeca. Odpowiedz Link Zgłoś