Dodaj do ulubionych

PAPMPERSY a TETRA? wasze opinie

26.03.05, 11:52
Drogie mamy, byc moze jest to watek, ktory byl juz wczesniej poruszany, ale
mam pytanie: co sadziecie o "nowoczesnym" wychowywaniu dzieci na papmersach a
"tradycyjnym" na tetrze? Tyle sie mowi, ze papmpersy sa szkodliwe ale ja sadze
ze tetra i mokra ciecz na pupie dziecka to tez nie jest dobre rozwiazanie.
Napiszcie prosze wasze opinie.
B
Obserwuj wątek
    • nataliamackowiak Re: PAPMPERSY a TETRA? wasze opinie 26.03.05, 12:53
      Napewno Pampersy są zdrowsze dla pupki dziecka.
      Nie chodzi tyle o zetknięcie się mokrej pieluchy z ciałkiem dziecka-chociaż
      też. Ale gorsze jest to, jak pielucha od moczu a w moczu amoniak, zetknie się z
      resztkami proszków do prania-a nikt idealnie nie wypłucze proszku, pralka tym
      bardziej. To jest ponoć najgorsze dla skóry dziecka. Tak powiedziała mi Pani
      dermatolog.
      Polecam Pampersysmile))
      Natalia
    • viktoria78 Re: PAPMPERSY a TETRA? wasze opinie 26.03.05, 13:33
      W usa, gdzie poki co mieszkam, jakis czas temu wybuchla afera zdrowotna wsrod
      pracownikow fabryki papmers. okazalo sie,ze zwiazki uzywane do produkcjii
      pieluszek niekoniecznie sprzyjaja zdrowiu.
      Pamietacie czym podtruwany byl obecny prezydent Ukrainy? DIOKSYNAMI, tymi
      samymi ktore wytwarzaja sie w procesie chlorowania pampersow.
      Ja osobiscuie uzywam tetre i b. sobie chwale.
      POnadto, w pampersach obecne sa zwiazki jakis czas temu wycofane z tamponow i
      podpasek jako odpowiedzialne za tzw. wstrzasy toksyczne.

wiktorka
      • kajaaa Re: Do Viktoria78 26.03.05, 18:01
        Czy informację, które podałaś dotyczą konkretnie firmy Pampers(pieluch Pampers)
        czy wszystkich jednorazowych(Huggis lub innych)...bardzo proszę o
        odpowiedź...dziękuję i pozdrawiam,
        Kasia
        • viktoria78 Re: Do Viktoria78 27.03.05, 03:44
          Jezeli chodzi o obecnosc dioksyn przy wybielaniu chlorem - tyczy sie to
          wszystkich pieluch jednorazowych. CHyba,ze sa niechlorowane. Nie wiem, czy w
          Polsce mozna takie dostac.
          Druga kwestia to obecnosc polyakrylatu sodu, zwiazku, ktory czyni pieluszki
          bardzo chlonnymi i ktory ma postac zelu. Poniewaz udowodniono jego zwiazek z
          tzw. "szokiem toksycznym" w 1985 zakazano uzywac go przy produkcjii tamponow.
          Przynajmniej w USa. Obecnosc polyakrylatu tyczy sie niestety wszystkich
          pieluch - no, chyba, ze o czyms mi nie wiadomo.
          Podaje Ci odsylacz do strony, na ktorej mozna znalezc troche info na ten temat:
          www.mothering.com/articles/new_baby/diapers/joy-of-cloth.html
          Jezeli moge pomoc w czyms jeszcze, chetnie to zrobiesmile
          Pozdrawiam

wiktorka
          • kajaaa Re: Do Viktoria78 27.03.05, 13:10
            Dziękuje za odpowiedź...moja mała ma 3,5 miesiąca, do tej pory była tylko na
            pampersach, ale muszę przyznać, że nieźle mnie wystraszyłaś...wygląda na to, ze
            pozostaje tylko tetra...a co z nocą(nie chciałabym jej w nocy przewijać,
            ponieważ śpi ładnie od 11 do 9 rano)masz na to jakąś metodę? a co z moczeniem
            przy okazji ubranek, jak je zabezpieczać? Czy zakładać podwójnie pieluchę(jedną
            między nóżki, drugą w trójkącik )?...będę wdzięczna za radę...a tak swoja
            drogą, przecież prawie wszystkie dzieci są na pampersach, czemu nikt o tym nie
            mówi?????
            Pozdrawiam Kasia

Moja Oleńka

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=20932569&a=22091133
            • driadea Re: Do Viktoria78 27.03.05, 19:04
              Nie pozostala Ci jedynie tetr! Możesz używać jednorazowych wkladów belli
              (takich, jak niektóre kobiety po porodzie), mają w środku ligninę. Są jednak
              dosyć drogie, bo ok. 9 zł za 10 szt. Wyglądają jak duże podpaski, są do nich
              specjalne majtki (można też ubrać bez nich, zamiast majteczek, np. pieluchę
              tetrową w trójkąt).
              Ja z powodzeniem używam pieluch jednorazowych (przeróżnych, od pampersow po
              najzwyklejsze ceratowe) od 1,5 roku, córka nigdy nie miala nawet
              zaczerwienienia, o odparzeniu nie wspominając.
              Podrawiam, Aga
              • kajaaa Re: Do Viktoria78 27.03.05, 20:40
                Dziękuję Driadea...moja Ola ma 3,5 m, majteczki ceratowe są na nią bardzo duże
                (przynajmniej te, które dostałam)a włożona pieluszka przesuwa się i w efekcie
                przecieka...z innymi majtkami się nie spotkałam...ale, ale, dzisiaj zabrałam
                się za to sama i uszyłam (na wzór pampersa) flanelowe majteczki na rzepy z
                delikatnymi gumkami w pachwinkach i wszytą ceratką...zobaczymy jak się
                sprawdzą???
                Pozdrawiam Kasia
                • viktoria78 Re: Do Viktoria78 27.03.05, 21:10
                  Ja wlasnie uzywam ceratowych majteczek - ale moja coreczka ma 9 miesiecy, wiec
                  nie sa zbyt duze.
                  Fajnie, ze sama mozesz sprawic malej galotki.
                  A propos przewijania nocnego, mala jakis czas nie mogla sie przyzwyczaic - i
                  jak tylk otroche podsiusiala, od razu byl placz. Ale po jakichs 2 tyg
                  unormowalo sie.Ktos poradzil mi wyciecie wkladki z polaru - tak tez zrobilam i
                  wydaje mi sie,ze pomaga - polar daje wieksze uczucie suchosci.

wiktorka
                  • kajaaa Re: Do Viktoria78 27.03.05, 21:23
                    Dziękuję za cenne rady.
                    Pozdrawiam Kasia
                  • wana Re: Do Viktoria78 29.03.05, 10:17
                    No tak, ale uczucie suchości to nie wszystko - polar nie wchłąnia moczu tak,
                    jak wkład pampersa - skóra dziecka nadal ma kontakt z moczem, a to chyba nie
                    jest dobrze, prawda?
                    Nie dajmy się zwariować!!!
                    Pozdrawiam
                    wana
      • katrinko Re: PAPMPERSY a TETRA? wasze opinie 29.03.05, 22:29
        Nie używasz tetry osobiście, używa jej twoje dziecko, czy ono równiez bardzo
        ją sobie chwali?
    • roxana2001 Re: PAPMPERSY a TETRA? wasze opinie 26.03.05, 14:54
      Pewnie będę nie liczną z osób, które opowiadają się za tetrą. Niestety mój
      dzidziuś po użyciu pampersów(róznych firm) ma zaczerwienioną pupę, a przez
      pewnie czas miał nawet mocno odparzoną. Ma chyba b. wrazliwą skórę. dlatego w
      ciągu dnia uzywam tetrę ( zmieniam gdy tylko się posika) a na noc zakładam
      pampersa.
      Aha!Często w nocy wymieniam mu pampersa, a mimo to rano ma czerwoną pupę.
      • kama_msz Re: PAPMPERSY a TETRA? wasze opinie 26.03.05, 17:15
        ja uzywam pieluszek jednorazowych i bardzo sobie chwale. probowalam tetry, ale
        moje dziecko dostawalo histerii po jakichs 10-15 minutach jak tylko sie
        zsiusialo, wiec nie mialam sily jej co chwila przebierac. a w jednorazowkach ma
        sucho i jest spokojna. nie ma zadnego uczulenia, wiec uzywam ich z czystym
        sumieniem. no i od urodzenia ma sliczna pupke, bez zadnych odparzensmile
        aha, ja uzywam huggiesow.

Moj kochany kotek
        • juskapl Re: PAPMPERSY a TETRA? wasze opinie 26.03.05, 17:25
          ja tez mieszkam w stanach i o zadnej "aferze pampersowej"nie slyszalam ale to
          nic nie szkodzi za duzo wiadomosci nie ogladam byc moze dlatego.Ja dla malej
          tez uzywam jednorazowych i bardzo sobie je chwale.
          • anna39 Re: PAPMPERSY a TETRA? wasze opinie 26.03.05, 18:07
            ja przy 2 starszych no i przez pewien czas u małej ktora ma 10 mie uzywałam
            tetry , ale stwierdzam ze przy uzywaniu tetry mozna szybciej nauczyc dziecko
            siadania na nocnik a przy pampersach to raczej wygoda .Nie mowie ze nie uzywam
            pampersow ale i tertrowe w dzieni pomału uczymy sie siedzenia na nocniku ,
    • wana Re: PAPMPERSY a TETRA? wasze opinie 29.03.05, 10:14
      Mam dwoje dzieci, oboje na pampersach. Starszą ambitnie chciałąm przetrzymać w
      pierwszym okresie życia na tetrze, ale dostała takiego odparzenia, że
      powiedziałam: nigdy więcej. Na nocniku siedziałą, jak miała 2 latka, mniej
      więcej wtedy też zrezygnowała z pampersa w nocy.
      Julenio też od urodzenia jest na pampersach: zero odparzeń, uczuleń, itp. Nie
      bardzo wierzę w toksyczne związki w pieluchach, a akurat amerykańskie artykuły
      nie są dla mnie miarodajne - nie raz miałam okazję się przekonać, że w Stanach
      oszołomów nie brakuje, a - tak jak wszędzie - zadając pytanie czy stawiając
      problem - usłyszy się tyle samo opinni ekspertów na tak, co i na nie.
      Jeszcze jedno: Julenio ma 15 miesięcy, nosząc pampersa sam , gdy zrobi kupkę,
      czy też ma za dożo siusiu, bierze nas za palec i ciągnie do łazienki, aby
      zmienić pieluszkę.
      A poza tym wygoda też jest nie do przecenienia.
      Pozdrawiam
      wana
      • bemark76 Re: PAPMPERSY a TETRA? wasze opinie 29.03.05, 11:49
        Dziękuję za informacje. Osobiscie jestem przekonana do pampersow - w koncu doba
        ma tylko 24 h a trzeba miec czas przede wszystkim dla dziecka a nie na stanie i
        pranie, gotowanie i prasowanie pieluch. Tak mysle - najgorzej jest przekanac do
        papmpersow mamy i tesciowe... odradzaja jak tylko moga smile dlatego poszukiwałam
        stosownych argumentów, żeby pielegnować dzieciaka po swojemu.

Kolejne opinie są równie miło widziane
        Pozdr.
        B
    • jakw Re: PAPMPERSY a TETRA? wasze opinie 29.03.05, 11:35
      swojego czasu mieliśmy silne postanowienie trzymania córy na tetrze, ale pralka
      chodziła non stop, a my nie nadążaliśmy z suszeniem, więc po 2 czy 3 tygodniach
      przeszliśmy na pampersy...
    • izia30 Re: PAPMPERSY a TETRA? wasze opinie 29.03.05, 11:57
      a ty wiktorio wolisz spędzać czas z dzieckiem czy prać gotować prasować sterty
      pieluch, bo parotygodniowe malenstwo siusia co godzinę albo cześciej, do tego
      kupy. wiec w sumie tylko sie to dziecko karmi i przewija, a nocami oprawia
      pieluchy.
      ameryka to dziwny kraj gdzie każdego o wszystki można oskarżyć gdzie ludzie zyja
      kolejnymi aferami nie do konca prawdziwymi plotkami rozdmuchanymi przez
      dziennikarzy i co wiecej tworzą statystyki z których wynikaja głupoty bo kazda
      firma lub ugrupowanie twrzą statystyki sobie wygodne. jakoś cała europa uzywa
      jednorazowych pieluch, matki dzieki temu mają czas dla dzieci, pralki moga
      odetchnąc, i jakos nikt nigdy nie słyszał o zatruciu dziecka dioksynami lub
      innymi świństwami zawartymi w pieluchach. ciekawe dlaczego???
      • celka_s Re: PAPMPERSY a TETRA? wasze opinie 29.03.05, 16:59
        Ja w dzień do pampersa zakładam pieluchę tetrową - polecenie lekarza, na dobry
        rozstaw bioderek - zdrowie małej jest najważniejsze, tymbardziej ,że nie ma
        odparzeń i nie płacvze co 15 min. jak sie posiusia.
    • olga04 Re: PAPMPERSY a TETRA? wasze opinie 29.03.05, 22:18
      Zaraz po porodzie musiałam zostać z małą 2 tygodnie w szpitalu i wygodniej było
      mi używać pampersów, po wyjściu ze szpitala chciałam za namową teściowej
      przejść na tetrę ale za leniwa chyba na to byłam no i nie przeszłam, teściowej
      powiedziałam wprost że wygodniej mi jest używać pampersów i szkoda mi czasu na
      pranie i prasowanie pieluch popatrzyłą na mnie jak na "matkę potwora" ale już
      jej przeszło chociaż jak zostaje z Olgą to zawija ją w tetre którą później
      niestety ja piore no ale z teściówką się nie wygrawinkwięc nawet nie próbuję.
      • kaja32 Re: PAPMPERSY a TETRA? wasze opinie 30.03.05, 08:32
        Moje trzecie dziecko wychowuję na pampersie i nie wyobrażam sobie przejścia na
        pieluchę tetrową. Średni synek raz dostał zapalenia ale wystarczyło zmienić
        rodzaj pieluchy/tzn. firmę/. Moja córeczka ma 8 miesięcy i ani razu nie miała
        odparzenia. Jak pojawia się lekkie zaróżowienie to smaruję ją linomagiem i to
        wystarcza.
    • przeciwcialo Re: PAPMPERSY a TETRA? wasze opinie 31.03.05, 10:06
      Dwoje wychowałam na tetrze i jednorazówki na noc i na spacery. Moje dzieci źle
      reagowały na jednorazowe przy stałym kontakcie ze skóra. Ciekawe jak bedzie
      teraz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka