Dodaj do ulubionych

wysypka? potówka?

28.03.05, 15:07
Powiedzcie proszę co z tym robić - synek ma na policzku i na szyi takie
drobne czerwone plamki, miał też drobniutkie krosteczki ale te przeszły.
Czy te czerwone plamki mogą być od tego, że mimo wszystko wciąż ma za ciepło?
(obniżyliśmy temperaturę do 23 st i przestaliśy go przykrywać kołderką a
jedynie śpioszki i mięciutki kocyk)
Czy powinnam dzwonić do położnej czy może przemyć buzię i szyję rumiankiem
lub posmarować kremem lub przeczekać?
Czy to może być oznaka jakiejś alergii (w domu są koty ale mały jest już tyle
dni i nie było problemu więc mam ogromną nadzieję, że to nie alergia na
sierść)? poza tymi plamkami wszystko jest ok.
Przypominam, że Piotruś ma 18 dni i jest karmiony z butelki - bebiko 1.
urodził się z wrażliwą, suchą skórą, kąpiemy go w oilatum i potem tak jak
powiedziała położna nie nacieramy już całego ciałka ale może powinniśmy?
Oczywiście pupkę smarujemy kremem lub oliwką przy każdym przewijaniu ale
zastanawiam się czy nie powinniśmy go mimo wszystko nacierać jakąś oliwką
całego.
Przy okazji jeszcze jedno pytanie - kiedy nacieracie swoje pociechy oliwkami
i kremami? przed kąpielą bez sensu, po kąpieli jest maluszkowi zimno i trzeba
jak najszybciej ubierać, i tak często najpierw go okrywamy pieluszką i
kocykiem ale jak go spokojnie całego nasmarować łącznie z pleckami żeby nie
zmarzł?
p.
Obserwuj wątek
    • izia30 Re: wysypka? potówka? 28.03.05, 20:28
      to co opisujesz to moze być uczulenie na mleko. od buzi się zaczyna. spróbuj
      kąpac w wodzie przegotowanej. nie używaj żadnych mydełek i zbednych kosmetyków.
      skóre suchą trzeba nacierać oliwką po kąpieli, razem z masażykiem i małą
      gimnastyką, nie jest za zimno jeżeli zadbasz o to by temperatura miała około 25
      stopni (pomieszczenie w którym oporządzasz dziecko po kapieli.)
    • sigvaris Re: wysypka? potówka? 28.03.05, 22:54
      Jak rozumiem jest jakis powód, że nie karmisz piersią. I KOTY! To pewne
      podobieństwa między nami....
      Ja w tym przypadku znów obstawiam na pasożyty. Posiew kału chłopca powinnaś
      zrobić. Trzy posiewy: zwykły, na lambie (robi nie każde laboratorium, lepiej
      robią weterynaryjne), grzyby.
      Od pierwszych dni alergia, sucha skóra u tak małego dziecka... to raczej jest
      spowodowane kontaktem z pasożytami, grzybami. Pasożyty i grzyby są bardzo,
      bardzo często praprzyczyną alergii. Trzeba szybko to sprawdzić i wykluczyć.
      Moja kotka też teraz jest leczona.. razem z córką i nami.
      • pchliczek Re: wysypka? potówka? 28.03.05, 23:24
        Sigvaris pasożyty raczej na bank odpadają, on po prostu urodził się z suchą i
        delikatną skórą, z kotami ma kontakt od czterech dni i to mocno ograniczony bo
        koty trzymają się w przyzwoitej odległości. Swoją drogą zadziwia mnie z jaką
        powagą przyjeły Piotrusia, jakby czuły, że to dzieciątko jest bardzo delikatne
        i trzeba ostrożnie smile
        Koleżanka podpowiedziała mi, że te plamki to może być rumień i dobrze wtedy
        posypać delikatnie mąką ziemniaczaną.
    • sabcia7 Re: wysypka? potówka? 28.03.05, 23:01
      ja mojego synka zamiast oliwką po kąpieli smaruje parafiną, tez natluszcza ale
      nie uczula jak niektore oliwki a na potowki polecam nieperfumowany krem z
      nagietka(mozna kupic w sklepie zielarskim)tak poradzila mi pediatra. jezeli
      dziecko potoweczki ma na twarzy to podczas smarowania kremem jak i parafiną
      trzeba zawsze pamietac aby omijac okolice oczu
      pozdrawiam
      sabcia7
      • berecik7 Re: wysypka? potówka? 28.03.05, 23:16
        Dziewczyny, bez paniki. Jak tylko u malucha pojawią się jakieś krosteczki, od
        razu podejrzewane są: mleko i nabiał w diecie matki i zwierzęta. W każdej
        książce o pielęgnacji niemowąt jest napisane, że u większości niemowląt
        pojawiają się krostki czy czerwone plamki na buzi(reakcja na otoczenie), ale
        zazwyczaj to przechodzi po kilku tygodniach (u nas po dwóch). To jest NORMALNE.
        Poza tym, jesli koty są w domu od początku, to jest raczej mało prawdopodobne,
        że to one są "winne", choć to prawda, że koty alergizują bardzo. Ja bym nie
        wpadała w panikę (sama wpadłam w panikę, że będziemy musieli oddać psa), tylko
        obserwowała, jak te krostki się rozwijają. A smarować najlepiej parafiną,
        koniecznie po kąpieli, bo wtedy skóra jest najbardziej wysuszona.
    • sigvaris Re: wysypka? potówka? 29.03.05, 14:51
      Wyjdzie na to, że jestem upierdliwa! Ale muszę wyjaśnić.
      Nasze dziecko nie miało kontaktu z Maryśką (kotka) w ogóle (przez 3 miesiące).
      To my prawdopodobnie złapaliśmy coś od Marysi (2?, 4? ,10? lat temu?), a może
      od Marysi koleżanek zza płotu... i bylismy nosicielami lamblii. Nie mieliśmy
      żadnych objawów.
      Dziecko "złapało" ją od nas, w pierwszych dniach życia. Objawy u małej były na
      początku błahe. Niby alergia, krostki, uczulenie na mleko (ewidentnie), zielone
      kupy. Tylko było coraz gorzej i gorzej. Pojawiło się WNM, ale niektórzy
      rehabilitanci mówili, że to ONM... Mała zaczeła mieć objawy neurologiczne..
      Robiliśmy zwykłe posiewy, wszystko było dobrze. Posiewy szczegółowe dopiero
      wykazały pasożyty.

I wyjaśniła się i alergia pokarmowa na mleko, i napięcie mięśniowe (po prostu
      świąd), i sucha skóra, i krostki, i zielone kupy, i nocne wiercenie, i płacz
      bez powodu, i powracające odparzenia, i wiele innych spraw. Aż nawet mnie to
      sie wydaje nieprawdopodobne!
      • celka_s Re: wysypka? potówka? 29.03.05, 16:25
        Moja córcia miała ( jeszcze ma ) podobną wysypkę - to uczuleniowe, bo mama
        zjadła sobie trochę dużo czekolady i barszczyk wypiła, a niunia ma miesiąc.
        Doktor kazała przemywać rumiankiem, purować i przepisała parę leków. Już
        zdążyło podziałać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka