Dodaj do ulubionych

Obwód głowy

17.04.05, 17:23
Mój syn ma obecnie 3,5 tyg. Urodził się duży - ważył 4240g. Mam do Was
pytanie dotyczące obwodu główki. Gdy mały się urodził miał obwód 35,5 cm.
Obecnie w 3,5 tyg. życia obwód jego główki wynosi 39,5 cm. Lekarka dała nam
skierowanie do neurologa chociaż twierdzi iż nie ma wskazań ku wodogłowiu.
Mały zachowuje się OK, odruchy ma w normie. Martwi nas tak szybki przyrost
obwodu głowy. Proszę o pomoc ...
Obserwuj wątek
    • ulik81 Re: Obwód głowy 17.04.05, 18:21
      To rzeczywiście duży przyrost, ale zastanów się kto jak i czym mierzył Twoje
      dziecko przy urodzeniu. Mierzę główkę synka codziennie. Ważne jest żeby używać
      tej samej miarki (w szpitalu mierzyli centymetrem z IKEI!!!) i przykładać
      dokładnie centymetr nad uszami i na środku czoła. Nie jest to wbrew pozorom
      łatwe! W pierwszych dniach głowa Jeremiego to rosła to malała smile ale z czasem
      doszliśmy do wprawy. Pani neurolog poleciła dodatkowo mierzyć od ucha do ucha
      przez czubek głowy, żeby mieć już bardzo dokładny obraz wzrostu.
      Wy też wybierzcie się do neurologa, ale nie martw się na zapas! Ważne czy głowa
      rośnie równomiernie czy skokami, czy cała czy gdzieś sie uwypukla. Dobrze jest
      też obserwować ciemiączko - czy jest miękkie czy napięte.
      Najważniejsze, że dzidek prawidłowo się rozwija!!!
      Pozdrawiam! Ula
    • sonnja1 Re: Obwód głowy 17.04.05, 20:26
      Synek przy porodzie mial obwod glowy 34 cm, po trzech tygodniach- 37 cm. Nie
      wiem na ile dokladne bylo mierzenie, ale nasza lekarka nawet nie wspomniala,
      jakoby to bylo za duzo.
      pozdr
      • edki16 Re: Obwód głowy 17.04.05, 22:16
        U nas sytuacja była podobna (obwód główki po porodzie 33 cm a po miesiącu 38,5
        cm)tyle ze lekarz nie zwrócił na to uwagi. Dopiero gdy Szymek miał 3 miesiące a
        obwód główki wynosił 43 cm lekarka u której byliśmy prywatnie podniosła alarm.
        Byłam przerażona ale badanie usg przezciemiączkowe było prawidłowe a mały
        rozwijał się dobrze. Potem byliśmy pod opieką neurologa i kilkakrotnie
        powtarzaliśmy usg. W końcu uznano ze taka jego uroda smile. Tak przy okazji
        Szymkowi wraz z obwodem główki powiększało się ciemiączko i lekarze tak
        zwiększali mu dawkę witaminy D3 że doszło do jej przedawkowania, więc gdyby u
        Was było podobnie to zwróć na to uwagę. Mam nadzieję że wszystko będzie dobrze.
        Pozdrawiam Edyta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka