Dodaj do ulubionych

WPROWADZAM SZTUCZNE MLEKO NA NOC

22.04.05, 17:04
witam cieplutko,

rodzice maluszków, mam zamiar wprowadzić mojej córci karmienie na noc z
butelki celem przespania całej nocki. Mała ma 4,5 miesiąca, czyli w 5 miesiącu
życia. Można w tym wieku b. powli coś wprowadzać. Ja po nieprzespanych nocach
(mała budzi się 4-5 razy na cyca) postanowiłam by było to mleczko Nan HA.
Bardzo mi doskwiera nie przesypianie nocy. Brak mi ochoty na życie. Mała z
butelki pije codzień herbatkę rumiankową na kupki, wiec do butli się
przyzwyczaiła. Nie boje sie ze odrzuci cyca. Co o tym myslicie? Ok?
Obserwuj wątek
    • agus8 Re: WPROWADZAM SZTUCZNE MLEKO NA NOC 22.04.05, 17:14
      czesc, wprowadzilam wlasnie na noc butle od tygodnia, z tego samego powodu co
      ty, z niewyspania(moje malenstwo 4,5 m budzilo sie 3 razy w nocy). Uwazam ze
      czas najwyzszy nauczyc go przesypiac chociaz czesc nocy bez karmienia.
      U mnie jest tak:wieczorem po kapieli kolo 19,30-20 daje malemu cyca, potem kolo
      23, przez sen daje mu 120 ml mleka z butli (pije jak ulal i nie marudzi!!!!)i
      spi do 5-5,15, co dla mnie jest oczywiscie rozkosza snu. Na samym poczatku
      budzil sie z przyzwyczajenia na jedzenie, ale juz teraz tylko lekko steka o
      tych porach. Planuje jeszcze dawac mu kaszki od razu po kapieli i moze bedzie
      przesypial wtedy bez dokarmiania nocnego. W
      • dorka1976 Re: WPROWADZAM SZTUCZNE MLEKO NA NOC 22.04.05, 17:22
        A co robiłaś, jak się budził z przyzwyczajenia w nocy? Dawałaś smoczka? Moja
        cały czas go ssie w nocy.. Ja padam ze zmeczenia po tych nockach, a tu trzeba
        pracować..Dzis jej podam mleko tak jak ty, bo tez chodze spac ok 23-24 i to ma
        sens dla mnie ze przespi do 5 rano.A o 5 rano znowu cyc rozmumiem, czy tak?
        Jakie mleko szt jej podawałaś? Czy po konsultacji z lekarzem? sorki za tyle
        pytań, ale mam jakies dziwne uczucie z tym karmieniem sztucznym, jakbym ją
        zdradzała...a jaką kaszkę chcesz jej podac?
        • agus8 Re: WPROWADZAM SZTUCZNE MLEKO NA NOC 23.04.05, 10:19
          pierwsze dwie noce dawalam smoczka(niestety nie obylo sie bez tego ) jak budzil
          sie z przyzwyczajenia, trzecia noc musialam poswiecic na wyjecie smoczka i
          troche mnie to kosztowalo nocki, ale teraz juz tylko raz w nocy kolo 2 zakwili
          i sam sie uspokaja po chwili.
          Tak o 5 rano cyc, a dzisiaj newet po przewinieciu o piatej (niestty u nas kupka
          to musi byc szybka reakcja-klopoty ze skora), wlozylam go do lozeczka i znowu
          sam zasnal, do 6 i dopiero wtedy dostal cycasmile.
          Mleko- Bebiko 1,(kaszke planuje jakas mleczno ryzowa,albo kliek kukurydziany).
          Moje malenstwo wypija roznie, w zaleznosci od tego jak berdzo jest najedzony-
          czasami tylko 30 ml, a czasami 120.
          Niestety z tym uczuciem "zdradzania" to chyba wszytkie mamy tak maja, ja przy
          pierwszym razie prawie plakalam i tak bylam zestresowana ze przez pierwsze dwie
          godziny nie moglam zasnac. Teraz jest juz ok, a ze wracam do pracy wiec musze
          jakos zyc, a przy obecnych warunkach i tak dlugo karmilam (i karmie nadal)
          piersia, wiec jedno karmienie zamienione na sztuczne to nie jest
          zbrodniasmile,poza tym my szczesliwe i wyspane,to nasze maluszki w lepszym
          nastroju prawda?smile pozdr.jak bedziesz miala jakies pytania jeszcze to sluze..no
          i powodzenia.
    • bri Re: WPROWADZAM SZTUCZNE MLEKO NA NOC 23.04.05, 14:23
      Rany, moja 7-tygodniowa coreczka, w dodatku wczesniak, zjada 120 ml prawie przy
      kazdym karmieniu i budzi sie glodna co 3 godziny. Karmie ja z butelki
      odciaganym pokarmem bo nie chce jej sie ssac. Nie mam tyle mleka ile ona
      chcialaby zjesc, szczegolnie wieczorem jest kiepsko, wiec od jakiegos czasu
      jedno z nocnych karmien to NanHA. Budzi sie jak na razie tak samo czesto jak do
      tej pory.
    • kasiawich Re: WPROWADZAM SZTUCZNE MLEKO NA NOC 23.04.05, 14:46
      Ja podaje mleko sztuczne mojej malej wieczorem, po kapieli okolo 19, potem
      przez sen okolo 23 odciagniete mleko z piersi (na spiaco nie nadaza z piciem,
      moje mleko leci pod duzym cisnieniem, wiec lepiej daje rade z butelki) i na tym
      przesypia do okolo 6:30- 7.
      Po wprowadzeniu butli po myciu odpadlo mi wiec jedno karmienie, bo przedtem
      jadla jezscze o 4-5. Emilka ma 3,5 miesiaca.
      pozdrawiam, kasia
      • duramgama Re: WPROWADZAM SZTUCZNE MLEKO NA NOC 23.04.05, 20:28
        Tez chętnie wprowadziłabym mleczko albo kaszkę przed snem mojej 5-miesięcznej
        córeczce, bo budzi się na karmienie co godzinę i jestem ogromnie zmęczona tymi
        pobudkami, ale zastanawiam się czy to nie grozi odrzuceniem cyca. Czy nie
        zdarza się, że potem dziecko woli już pić tylko z butli, z której łatwiej się
        ciągnie, bo nie trzeba się tyle napracować? Jakie są zagrożenia mieszanego
        karmienia? Ostatnio słyszałam opinię, że jak chcę karmić dalej naturalnie to
        nie powinnam wprowadzać żadnych kaszek, wyłącznie przeciery (warzywka i owoce)
        najlepiej w porze obiadu.
        Jak jest u Was? Nie macie problemów z podawaniem piersi?
        • monikaj1 Re: WPROWADZAM SZTUCZNE MLEKO NA NOC 23.04.05, 22:17
          Ja też mam taki zamiar - od dwóch tygodni wyglądam jak zombiewink Pobudka co 1,5-
          2 godziny. Tyle, że my musimy najpierw poćwiczyć picie z butelki - dzisiaj była
          pierwsza porcja mojego mleka, a potem herbatka: poszło nawet lepiej, niż
          myślałam. Moje dziecko też ma 5 miesięcy. Nie słyszałam o tym, że powinno się
          wprowadzać tylko przeciery - ja np. zaczęłam urozmaicanie diety od soku
          jabłkowego, a później kleiku ryżowego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka