Dodaj do ulubionych

CIEMIENIUCHA

24.04.05, 10:19
PORADZCIE JAK POZBYĆ SIĘ SZYBKO CIEMIENIUCHY
Obserwuj wątek
    • mueller2 Re: CIEMIENIUCHA 24.04.05, 10:22
      Witam,
      mam ten sam problem. Nie działa oliwka, podgrzana oliwa, wyczesywanie przed
      kapielą. cały czas pojawia sie od nowa!!! Jest podobno jakiś płyn do nabycia w
      aptece nie wiem jak sie nazywa. zamierzam go kupić. Moze któraś z mam stosowała
      i zna nazwę i czy w ogóle warto go kupować????
      • kasia9634 Re: CIEMIENIUCHA 24.04.05, 10:41
        Dziewczny oto rady na ciemieniuchę!

1. nie myjcie włosów dziecku mydłem tylko delikatnym szamponikiem. Ja bardzo
        polecam firmę Skarb Matki.
        2. Kupcie oliwkę na ciemieniuszkę również tej samej firmy.
        3. Zastosujcie się do poleceń na opakowaniu.
        4 Ja nasączałam i gdy miałam dzidzię na kolanach lub soie leżała to świeżo
        umytą ręką podważaam delikatnie paznokietkiem i odchodziły całe płaty.
        Oczywiście nie robiłam od razu całej głowy tylko podzieliłam na cztery.
        5. Skóra jest lekko zaczerwieniona ale tylko leciutko. Za krótki czas jest już
        normalna.
        6. Jak posmarujecie główkę tą oliwką to musicie odczekać.
        7. Kosmetyki te są dostępne tylko w sklepach dziecięcych jak Świat Dziecka,
        Bobas na Lubelskiej.

pozdrawiam i życzę powodzenia.
        Kasia
    • madziowa11 Re: CIEMIENIUCHA 24.04.05, 13:10
      a powiedzcie mi kiedy u waszych maluszkó zaczęła się ciemieniucha??? Moja
      córcia zaczęła 4 miesiąć i na razie cisza...
      Pozdrawiam,
      Madzia
      • katarzyna_b1 Re: CIEMIENIUCHA 24.04.05, 15:41
        U nas zaczęło się w trzecim miesiącu i niestety nic nie działa (próbowałam
        oliwki, olejku na ciemieniuszke i szamponu Skarb Matki). Mam nadzieję, że to
        kiedyś przejdzie...
        • iwcia75 Re: CIEMIENIUCHA 24.04.05, 16:35
          nalezy odstawic oliwke, bo to raczej pogłebia ciemieniuche. lekarz przepisze
          krem elokom do smarowania raz dziennie przez 3 dni i przerwa 3 dni i znow oraz
          krem elo baza do codziennego smarowania glowki. glowe najlepiej myc mydlem
          hipoalergicznym (chyba,ze dziecko ma bardzo obfite owlosienie). ciemieniucha
          jest zazwyczaj wynikiem skazy bialkowej,wiec nalezy przejsc na mleko typu
          bebilon pepti lub przy karminiu tylko piersia zrezygnowac z mleka i przetworow
          mlecznych.
          • olga04 Re: CIEMIENIUCHA 24.04.05, 20:43
            Pani w aptece doradziła mi "salicylol" - dobry i niedrogi(12zł) ciemieniuszka
            sczesała się szybko i już od 2 miesięcy spokój.
          • pickwick7 Re: CIEMIENIUCHA 24.04.05, 21:03
            Witam,
            Wybaczcie, że się wtrącam, ale nie przesadzajmy z tą skazą białkową,alergiami
            itd. Nie wszystko co wyłazi dziecku na skórze to od razu skaza białkowa.
            A może to zwykła niedojrzałość gruczołów potowych, co jest normalne u małego
            dziecka.
            Moja córeczka co chwilę ma ciemieniuchę, teraz widzę że znowu ma takie malutkie
            placki ... przez trzy miesiące nie jadłam nabiału bo:
            1/ dziecko ma kolki - odstawić nabiał
            2/ dziecko ma ciemieniuchę a moża to alergiczne - odstawić nabiał
            Kolki minęły koło trzeciego miesiąca, a były bez względu czy jadłam czy też nie
            jadłam nabiału.
            Teraz moja córka ma cienieniuszkę, a jak nie jadłam nabiału to miała wielką
            ciemieniuchę. Oliwka nie działała, Skarb Matki także, parafina również. Pomógł
            dopiero bepanten.
            Nie dajmy się zwariować
            Pozdrawiam
            Ewa
    • inessa7 Re: CIEMIENIUCHA 24.04.05, 21:04
      Witaj,
      nam pediatra zapisala LOCOID cena ok 10 zl jest to roztwor do stosowania na
      skore, stany zapalne skory o podlozu alergicznym (atopowe zapalenie skory) i
      roznego rodzaju rumienie i luszczyce owlosionej skory glowy. Polecam. Nam
      pomoglo bardzo.
      Pozdrawiam
      • anetagibek Re: CIEMIENIUCHA 24.04.05, 22:13

> nam pediatra zapisala LOCOID cena ok 10 zl jest to roztwor do stosowania na
        > skore, stany zapalne skory o podlozu alergicznym (atopowe zapalenie skory) i
        > roznego rodzaju rumienie i luszczyce owlosionej skory glowy. Polecam. Nam
        > pomoglo bardzo.
        > Pozdrawiam
        czy ten roztwór jest bezpieczny u takich maluszków
    • anetagibek Re: CIEMIENIUCHA 24.04.05, 22:17
      Dziękuje za rade wszystkim . Czy ten roztwór jest bezpieczny dla naszych
      maluszków.
      • inessa7 Re: CIEMIENIUCHA 25.04.05, 12:23
        Moj Skarbek mial 3 miesiace jak pediatra nam to zapisala (teraz juz ma prawie 4
        miesiace) wiec chyba jest bezpieczny dla maluszkow. Chociaz nie wiem ile Twoj
        ma. W ulotce nic nie jest napisane na ten temat. Ale skoro nam pomoglo a nie
        zaszkodzilo to mozesz smialo wyprobowac.
        Pozdrawiam
        • justyhna Re: CIEMIENIUCHA 25.04.05, 22:15
          najlepsza na ciemieniuche jest maść nagietkowa mozna ją kupić w aptece.Juz ktos
          ją polecał i naprawde po 2 dniach przeszło,a wczesniej robilam przez ponad
          tydzien kompresy z oliwy i nic.sprobujcie tego.Naniesc godzine lub 1,5 przed
          kąpaniem grubo masci na główke przed kapaniem wyczesac i porzadnie umyc glowke
          płucząc wodą czystą.Moj maly ma strasznie duzo wloskow a z ciemieniuchą mamy
          spokoj wreszciesmile
    • gosiek161 Re: CIEMIENIUCHA 25.04.05, 22:28
      Witam!
      Nie wiem co odpisały moje poprzedniczki gdyz nie czytałam wypowiedzi,zatem mogę
      sie powtórzyc. Córeczka męczyła się z ciemieniucha dość długo,bo aż do 10m.
      Stosowalismy oliwkę i płyn elocom-bez efektu. Polecono nam Seboderm,również w
      płynie. Po 1 miesiącu stosowania była niewielka poprawa,po 2 prawie wszystko
      zginęło. Teraz jest juz po wszystkim.
      Polecam. Cena ok 32 zł.
      Małgorzata
    • anpa6 Re: CIEMIENIUCHA 26.04.05, 09:42
      ja szybko zareagowałam smarując małą maścią cholesterolową. Po jednym dniu
      miałam właściwie spokój....reszta do dopracowywanie.

Ana
    • asientos Re: CIEMIENIUCHA 27.04.05, 20:41
      A ja smarowałam oliwką i nic... Więc zaczęłam myć włosięta raz na tydzień -
      pomogło, i to samą wodą. Moja mama mówiła, że zawsze po kąpieli natłuszczała mi
      głowę (byłam włochata). Czyli cały czas chodziłam z tłustą głową. Skoro ja
      żyję, to moja córa też będzie... Od jakiegoś czasu nie ma ciemieniuchy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka