Dodaj do ulubionych

jak odzwyczaić 5 m-czniaka spania ze smoczkiem???

28.04.05, 09:44
Mój synek ma 5 m-cy i spi ze smokiem ale generalnie już sama nie wiem czy to
dobrze czy wręcz przeciwnie, ciągle mu wypada, budzi się przez to i płacze ja
wstaję daję mu i tak w kółko. Do tej pory nie przespał ani jednej całej nocy
a jest karmiony sztucznie od 3 m-cy. Wiem że nie budzi się z głodu bo czasami
nawet 30 mll nie zje i potrafi wytrzymać do 4 rano bez jedzenia a na wieczór
się najada. Sama już nie wiem, próbowałam przetrzymywać go , płakał a ja nie
wytrzymywałam i w końcu dawałam mu smoka z powrotem. Nie wiem jak długo tak
wytrzymam bo jestem juz na skraju załamania nerwowego. Prosze czy któras z
was ma za soba odzwyczjenie dziecka od spania ze smokiem i jej sie to udało?
prosze o pomoc
Obserwuj wątek
    • moniaweg Re: jak odzwyczaić 5 m-czniaka spania ze smoczkie 28.04.05, 10:12
      Jakbym czytala o mojej Majeczce, z ta roznica, ze za pare dni konczy 6 m-cy.
      Od tygodnia spi bez smoczka.
      Rowniez od 3 m-ca zycia jest na butli, a smoczek tylko do spania ma od ok 2 m-
      ca. Ostatnie 1.5 m-ca to horror, wybudzala mnie nawet co 15 min, chodzilam jak
      zombi smile (a mam jeszcze starszego syna).
      Jeszcze do tego mala zabkuje,a smoczek moze odrobinke usmierzal bol.
      Tydzien temu, w piatek, powiedzialam 'dosc", bo innaczej padne. Odstawilam
      smoka w dzien - problemy byly oczywiscie z drzemkami dziennymi - placz,
      marudzenie. Przetrwalismy. Pierwszej nocy obudzila sie tylko dwa razy!!! na
      mleczko. 2gi dzien znow marudzenie, noc - tylko dwie pobudki. Ale zauwazylam,
      ze w kazdy nastepny dzien jest spokojniejsza, lepiej zasypia w dzien, a
      marudzenie zaczyna sie coraz pozniej (15,16,17ta). Wczoraj bylo juz naprawde
      niezle smile
      Aha podczas zasypiania zajmuje Jej raczki pieluszka, odruch ssania znikl (byl
      na poczatku - ruszala podczas snu smiesnie usteczkami tak jakby miala smoczka w
      buzce)

Powodzenia! Pozdrawiam Monika
      • mamaroksany Re: jak odzwyczaić 5 m-czniaka spania ze smoczkie 28.04.05, 10:39
        dzieki zaczynam batalie moze sie uda odezwe sie za tydzien
    • agusia_o Re: jak odzwyczaić 5 m-czniaka spania ze smoczkie 28.04.05, 10:12
      kochana, wiem że trudno jest być matką i to malutkeigo dzieciątka (ach te noce
      nie przespane....), ale wierz mi to kiedyś przejdzie, to typko przejściowe...
      Natomiast z moim synkiem było podobnie, też bardzo płakał jak mu monio wypadał
      i te koszmarne noce... ale wstawałam i dawałam, tez chciałam go wziąć na
      tzw "płacz" ale po minucie było mi go szkoda, także wstawałam i znowu mu
      dawałam, ale i z tego sie wyrasta. Starałam sie w ciągu dnia wogóle mu nie
      dawać smoczka, potem coraz mniej i usypiałam go w nocy też bez smoczka, także w
      wieku 10 miesięcy sam sie odstawił od smoczka, od cyca w 11 miesiącu a 14
      miesiącu od jedzenia w nocy. I teraz mam inne "problemy" ale to innym razem.
      Ciesz sie że masz zdrowiutkie maleństwo, że masz do kogo wstawać i cieszyć sie
      że rośnie, ileż osób ci zazdrości takich "problemów", pozdrawaim
      • mamaroksany Re: jak odzwyczaić 5 m-czniaka spania ze smoczkie 28.04.05, 10:26
        dzięki dziewczyny za rady. Mam jeszcze starszą córcię(2,5 roku) ale z nia nie
        było problemów. Też używała smoka ale jak go zassała to tak spała do białego
        rana nieistotne było czy wypadł czy nie, po prostu zasypiała przy nim i już. Po
        dwóch latach sama zrezygnowała jak mówiła jest już duża dziewczyna i nie
        pójdzie do przedszkola z diduniem. Natomiast synek to jakieś dziwactwo. Nie
        chce smoka ale bez niego też nie zaśnie i to mnie wkurza. Pozatym zaczął
        ząbkować ale ten smok to go chyba więcej drażni niż pomaga bo wychodza mu już
        trójki a dwie jedynki już ma na dole. KOSZMAR. Mam już dość a teraz siedzę i
        wymyślam co by tu zrobić bo się cały dzień drze a ja mam też inne zajęcia w
        domu i ze starszą córcią. Pozdrawiam
      • mamaroksany Do agusi 29.04.05, 17:57
        dzieki za te słowa ale długo zastanawiałam sie co tak naprawdę chciałaś mi
        przekazać, bo raczej nie podałas żadnej recepty na odstawienie od smoka. To że
        dziecko samo kiedyś odrzuci smoka to wiem bo mam 2,5 letnią córcie, która w
        końcu z rezugnowała ze smoka. Natomiast czuje z twojej odpowiedzi ze z twoim
        dzieciątkiem masz problemy. Wiedz że i ja nie miałam kolorowo. Mały urodził się
        b. duży bo 4,880 kg i miał zatrzymanie tętna podczas porodu. Nie dostałam go bo
        był na obserwacji podłączony do tysiąca urządzeń a mnie się serce kroiło ale co
        3 godziny uparcie chodziłam go karmić piersią bo bardzo chciałam. Potem miał
        podejrzenie o WNM, niedosłuch i jakieś choroby tarczycy(jakie to długa
        historia). Później z tych nerwów traciłam mleko ale o tym nic nie wiedziałam
        więc mój synek przez 1,5 m-ca głodował i tak trafiłam na forum karmiania
        butelką. Teraz jestem dużo mądrzejsza i mam nadzieję że wszystko skończy się
        dla mnie i mojej rodziny pomyślnie. A ty głowa do góry bo w pełni to rozumiem i
        życzę ci powodzenia bo życie nie oszczędza nas młodych mam.Pozdrawiam
    • mama_blizniakow Re: jak odzwyczaić 5 m-czniaka spania ze smoczkie 28.04.05, 13:38
      U mnie raz na jakis czas jest podobnie-tzn dzieci wypluwaja smoczek kilka razy
      w nocy ale tylko wtedy kiedy spia w lozeczku.Kiedy natomiast spia razem z nami
      smoczek moze wogole nie istniec a i rano dluzej spiasmilesprobuj moze w ten sposob?
      Ania
      • mamaroksany Re: jak odzwyczaić 5 m-czniaka spania ze smoczkie 28.04.05, 15:17
        dziekuję bardzo jestem po trzech nockach spania z synkiem i chodzę jak zombi a
        wyglądam jak upiór, hehe, ale zaczęłam odzwyczajanie i nienajgorzej (odpukać)
        mi idzie dziś już dwa razy zasnął i na razie płacze tylko godzinkę. HEHE.
        dzięki ale nie skorzystam
        • moniaweg Re: jak odzwyczaić 5 m-czniaka spania ze smoczkie 28.04.05, 16:01
          Trzymaj sie i nie poddawaj.
          Ja mialam kryzys trzeciego dnia, na szczescie byla to niedziela i maz obok -
          zajal sie mala maruda.
          Jutro mija u nas tydzien bez smoczka smile i ja jestem spokojniejsza i Maja.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka