Dodaj do ulubionych

Budzi się co godzinę...

10.05.05, 22:06
Mój dziewięciomiesięczny synek od kilku tygodni coraz częściej budzi się w
nocy. Do niedawna budził się tylko raz w nocy na jedzonko (karmię piersią).
Ale od kilku tygodni budzi się coraz częściej: najpierw co kilka godzin,
później co dwie godziny, a od kilku dni budzi się regularnie co godzinę. Nie
można go w żaden sposób uspokoić (smoczek, noszenie na rękach), zasypia
tylko przy piersi. Nie jest głodny, bo pociamka tylko kilka razy i od razu
zasypia (na godzinkę oczywiście wink. Na początku myślałam, że może budzi się
bo jest głodny, więc na noc dawałam mu kaszkę. Ale z kaszką czy bez, budzi
się z taką samą częstotliwością. Dlaczego? Może ktoś miał podobny problem?
Jestem już bardzo zmęczona tymi pobudkami...
Obserwuj wątek
    • nataliamackowiak Re: Budzi się co godzinę... 10.05.05, 22:15
      A ma ząbki?
      Moja córcia jak jej wychodziły pierwsze dwa ząbki -3 i 4 m-c-spała ładnie, a
      jak dwa kolejne zęby-6 i 7 m-c-to też się często z bólu budziła.
      poza tym przy wprowadzaniu jedzonka też się budziła.
      tyle mogę pomóc.
      Natalia
    • mgab1979 Re: Budzi się co godzinę... 10.05.05, 22:16
      Skąś to znam... smile
      A mój nawet potrafi sobie 2 godzinną przerwę zrobić w nocy!
      Jak miał 6msc to przesypiał prawie całą noc.
    • dagga1 Re: Budzi się co godzinę... 10.05.05, 22:26
      Cześc,
      Moja córcia też pięknie spała, aż tu nagle miesiąc temu zaczęła się budzić w
      nocy mniej więcej co godzinę. Najpierw myślałam, że to przez zęby, ale raczej
      nie, bo zęby ( dwa ) już są a ona nadal się budzi. Gdzieś przeczytała, że to
      przez nadmiar wrażeń w ciągu dnia, ale sposobu na to nie podali. Jeśli możecie
      to podajcie jakiś dobry sposób jak ją z tego 'wyleczyć.' Karmię piersią, ale
      własnie mam zamiar przestać.
      Dziękuję, Dagmara
      • sonnja1 Re: Budzi się co godzinę... 11.05.05, 09:21
        Jesli faktycznie nadmair wrazen jest przyczyna, to postaraj sie te wrazenia
        ograniczyc. A wiec zamiast spaceru werandowanie, wylacz telewizor, nie zasypuj
        dziecka wieloma roznorodnymi zabawami i zabawkami, ogranicz wizyty i tak dalej,
        czyli krotko: zmniejsz tempo.

pozdr
    • lidias82 Re: Budzi się co godzinę... 11.05.05, 08:56
      Witam! Mieliśmy taki sam problem. Michaś zaczął budzic się co 1/2, co 1 h -
      kiedy wcześniej budził się zaledwie 2 razy na karmienie. Próbowaliśmy prawie
      wszystkiego. Jedynym sposobem okazało się całkowite odstawienie od piersi w
      nocy (podobno dziecko ważące 5 kg ma zgromadzone takie zapasy energetyczne,
      żeby móc przespać całą noc-Michaś waży 9kg). Najpierw przeczytaliśmy
      książkę "Język niemowlą", później "Uśnij wreszcie". Niestety żadna z metod nie
      była u nas możliwa, dlatego opracowaliśmy własną (bardziej zbliżoną do "Języka
      niemowląt'). Ja wychodziłam na noc z domu, a mąż zajmował się dzieckiem, nosił
      go po pokoju i uspokajał, a potem odkładał do łóżeczka (ja nie wytrzymałabym i
      pewnie dałabym mu pierś). Pierwsze dwie noce, to był niesamowity krzyk,
      trzeciej nocy dostał mleko w butelce, czwartej nocy obudził się, porozmawiał z
      zabawkami i zasnął, a piątej nocy nie budził się w ogóle. Tylko całkowite
      odstawienie małego od piersi w nocy poskutkowało (w dzień może mieć ta pierś
      tyle razy ile chce) - dzieciaczki uwielbiają maminego cycusia, dlatego (tak
      było u nas) budzą się, bo dla tej przyjemności mogą odmówić sobie dłuższego
      odpoczynku. Mój synek ma 7,5 m-ca i przyznam się, ze cieszę się, że wreszcie
      zrobiliśmy coś, żeby przesypiał noce - do tej pory od porodu nie przespałam ani
      jednej nocy.
    • isa2 Re: Budzi się co godzinę... 11.05.05, 09:21
      U nas podobnie. Jestem u kresu wytrzymalosci. Moj 8,5 m synek budzi sie co
      godzine odkad skonczyl 4m. Nasz pediatra twierdzi, ze to zeby. Faktycznie ma
      juz 8 zebow i ida kolejne 4 czworki. Za 2 tygodnie wracam do pracy. Nie wiem
      juz co zrobic, probowalam wszystkiego. Czasami Michalek nawet nie chce jesc,
      tylko wystarczy, ze go wezme na rece, on wezmie moja piers na sekunde do buzi i
      zasypia ponownie. W piatek znow idziemy do pediatry moze cos zaradzi, bo
      karmienie sztuczne nie wchodzi w gre, gdyz dzieciak absolutnie nie akceptuje
      innego mleka niz moje a poza tym ma skaze bialkowa sad
      • bbso Re: Budzi się co godzinę... 11.05.05, 09:56
        A może by tak zastanowi się nad tym, że to są dzieci a nie przedmoity. nasz
        olga ma 13 miechów i teżsiębudzi w nocy. życie mamy życie. pozdro.
        • lidias82 Re: Budzi się co godzinę... 11.05.05, 10:01
          Ale przecież nikt nie traktuje swojego dziecka jak przedmiot. Czasami ono
          również potrzebuje pomocy, żebyśmy pomogli mu nauczyć się spać - tę umiejętność
          się nabywa. Odkąd nasz synek zaczął przesypiać noce - przecież sami go teo
          nauczyliśmy - jest spokojniejszy w dzień, ładniej sypia również w czasie dnia,
          bo jest wypoczęty. Nigdy w życiu nie potraktowałabym mojego dziecka jak
          przedmiot, aletego Twoje stwierdzenie trochę mnie uraziło.
          • isa2 Re: Budzi się co godzinę... 11.05.05, 10:08
            Sorrki, to miala byc odpowiedz do bbso. smile
        • isa2 Re: Budzi się co godzinę... 11.05.05, 10:07
          Nie wiem na podstawie czego wywnioskowalas, ze traktuje moje dziecko jak
          przedmiot... nie widze konotacji??????? Wytlumacz to prosze, bo za glupia
          jestem.
      • anikj Re: Budzi się co godzinę... 11.05.05, 16:37
        a probowalas mieszac mleko wlasne ze sztucznym? ja mieszalam (dodajac coraz
        wiecej sztucznego) z nutramigenem ktory smakuje jak plyn do naczyn i jakos
        poszlo. trwalo to okolo m-ca
        pozdr
    • an.koz Re: Budzi się co godzinę... 11.05.05, 12:52
      Mamy to samo. Mała ma 8,5 miesiąca i od urodzenia nie przespała ani jednej
      nocy. Przespane 2 godziny to sukces! Potrafi całą noc budzić sie co pół
      godziny. Najdziwniejsze jest, że ona naprawdę solidnie je przy każdej pobudce.
      Wieczorem po zjedzeniu solidnej porcji sztucznego mleka z kleikiem ryżowym albo
      płatków ryzowych śpi najwyżej godzinę. Oczywiście zanim zaśnie wcina też cyca.
      Pracuję już od 4 miesięcy i jestem zwyczajnie wykończona. Odstawienie od piersi
      z wielu względów nie bardzo wchodzi w grę. Zastanawiam się tylko jak długo
      jeszcze wytrzymam...
      • bbso Re: Budzi się co godzinę... 11.05.05, 13:02
        Ja nie chce żadnej z WAS w jakiś tam sposób "dotykać". Tylko na tym forum
        wątków dotyczących spania naszych pociech jest od metra i jeszcze ciut ciut. I
        takie pytania zadawane w rózny sposób ale dotyczące zawsze czy WASZE DZIEIC TEŻ
        SIĘ BUDZĄ CO 1h. są nudne. A z drugiej storny jakby dzieciaki przesypiały całe
        noce powiedzmy od 19 do 9 rano byłyby zapytanie CZY WASZE DZIEIC TEŻ TYLE
        ŚPIĄ ??? NIE JEST TO DZIWNE ??? CZY MOJE DZIECKO JESN NORMALNE ŻE TYLE ŚPI ?
        itd. itd. A to my rodzice sami sobie zaprzeczamy. Najpierw karzemy swoim
        pociechom żeby siedziały cicho i się bawiły a z drugiej strony zwracamy im
        uwagę żeby sie ładniej wysławiały żeby mówiły całymi zdaniami żeby wogóle
        rozmawiały itd. itd. Więc to mnie poprostu wkurza. pozdro. tato szymona 7 lat i
        olgi 13 miesięcy.
        • isa2 Re: Budzi się co godzinę... 11.05.05, 16:23
          Nie bardzo rozumiem Twoje podejscie, bo z takim podejsciem to to forum wcale
          nie jest potrzebne. Tutaj ludzie wymieniaja sie swoimi doswiadzczeniami i
          uwagami. Rozumiem, ze Ty nie starasz sie w rzaden sposob wplynac na swoje
          dzieci i puszczasz je w samopas i pozwalasz na wszystko??! Tak bynajmniej
          wywnioskowalam z Twojego postu. To chyba znowu jakas prowokacja.
          • bbso Re: Budzi się co godzinę... 11.05.05, 21:47
            przepraszam ale czy WY KOBIETY zawsze we wszystkim dopatrujecie sie
            prowokacji?????????? chyba moge wyrazić swoje zdanie na ten temat co??????
            pozdro. a dzieci jak bedą chciały to i tak się beda budzić w nocy tak jak one
            tego chca niestety. a swoim dzieciom pozwalam na tyle ile pozwala mi sumienie.
            do miłego. tata szymona lat 7 i olgi 13 miesiecy narka
    • wiinga Re: Budzi się co godzinę... 11.05.05, 15:22
      Cześć!
      Nasz synek od 8mego do 10tego miesiąca budził się non stop. czasem co godzine a
      czasem co 10 minut. Żadne metody sie nie sprawdziły. Usypia w łóżeczku od 4tego
      miesiąca życia, od 7mego mca nie jadł w nocy. czyli wszystkie teorie typu, że
      dziecko budzi sie bo jest przyzwyczajone do jedzenia, albo dlatego że usypia
      gdzie indziej a budzi sie gdzie indziej, dla nas sie nie sprawdziły. Ostatnipo
      od tygodnia jest lepiej, mam takie teorie dlaczego:
      1. jakies lęki separacyjne itp mogły przejść (ale jestem tu sceptyczna )
      2. dostaje butle jak sie obudzi!!
      Może w wieku 7 mcy nie potzrebował tyle jeść i przez miesiąc od wyeliminowania
      nocnego karmienia spał kamiennym snem, ale teraz dużo sie rusza i potrzebuje.
      3. A jak widze że sie do mnie tuli to biore do swojego łóżka i już. Chociaż
      9mcy spał sam w swoim łóżeczku.
      Wnioski mam takie zadną metoda nie wytresujemy dziecka i żadna lekarka (my
      przestaliśmy karmić w nocy bo tak poradziła dr z przychodni) nie wie co moje
      dziecko potrzebuje. trzeba mu dac to czego chce, nawet jeśli od 3 miesięcy nie
      jadł w nocy i nawet nie pomyślałam, że jest głodny bo tak się odzwyczaiłam od
      mysli o nocnym jedzeniu. teraz średni co druga noc mały wypija cała butle i spi
      super, a kiedy indziej chce sie poprzytulac do mamusi więc mama i tata musza
      przyjąc soldna porcje nocnego kopania smilePozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka