sorka1 17.05.05, 22:42 Mam pytanie jak odczytywac siatki centylowe, co oznaczaja te liczby? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamaczarusia Re: siatki centylowe 17.05.05, 23:30 Cześć, siatki centylowe dają Ci pewną ogólną orientację, nie mówią o nieprawidłowościach. Na dole siatek podany jest wiek dziecka-w miesiącach lub latach.W góre podane są wartości wzrostu, wagi, obwodu głowy.Sprawdzając wiek dziecka i np. jego wagę odczytujesz, któremu to odpowiada centylowi- liczby po prawej stronie na górze. I tak: 3-ci centyl oznacza, ze 97% dzieci osiąga w tym wieku większą wagę, 10-ty, że 90% osiąga większą wagę, 25, ze 75% dzieci ma większą wagę, 50, ze 50%ma wiekszą wagę, 75-25%, 90-10%, 97-3%. Mój synek, który jest wcześniakiem w pierwszym roku życia był jesli chodzi o wzrost i wagę zwykle na trzecim centylu .Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
aluu Re: siatki centylowe 18.05.05, 08:49 Jakoś do tej pory niespecjalnie orientowałam się jak to wygląda u mojego malucha ale... właśnie zajrzałam do książeczki zdrowia malca i porównałam ostatnie pomiary. Mój mały ma 7 tyg i 40 cm obwód główki. Jeśli dobrze odczytuję to jest 90 centyl. Rzeczywiście ostatnio dostał od cioci kilka czapeczek i dziwilismy się że są przyciasne, a ciocia (z pomocą pań sprzedawczyń) kupowała mniej więcej na drugi miesiąc życia. Wzrost 58cm - 50 centyl. Masa ciała 4900 - 25 centyl. Czy mogą wystąpić aż takie rozbieżności w wielkościach? Odpowiedz Link Zgłoś
bgucia Re: siatki centylowe 18.05.05, 09:25 a oto dodatkowe wyjaśnienia dot. siatek centylowych, które cytuję z jednej z książek dot. karmienia dzieci... "ciężar ciała nie zależy od wieku dziecka, ale od jego wzrostu. Dlatego też inaczej korzystamy z wykresu ciężaru ciała niż z wykresu długości. Na wykresie ciężaru ciała szukamy linii poziomej wieku dziecka. Z tego punktu prowadzimy linię pionową do miejsca gdzie znajduje się punkt odpowiadający jego wzrostowi. I tak np. w przypadku chłopca 6 m. mierzącego 66,5 cm, wzrost był na linii krzywej oznaczonej 10. Z punktu przecięcia wyprowadzonej pionowej z linią krzywą 10 rysujemy poziomą i na linii "ciężar ciała" odczytujemy, ile średnio ważą chłopcy w wieku 6 m. o wzroście 66,5cm. Wynik wynosi 7000g. Średnio" oznacza w tym wypadku : 10% więcej lub 10 % mniej niż 7000g jest wagą prawidłową..." pozdrawiam serdecznie mamy i dzieciaczki ))) Odpowiedz Link Zgłoś