Dodaj do ulubionych

co potrafią Wasze 3 miesięczne pociechy?

13.06.05, 12:23
Mój Mały kończy właśnie 3 mieś. i ciekawa jestem czy dobrze się
rozwija i co powinien juz umieć .PROSZĘ opiszcie umiejętności Waszych
bobasów.DZIĘKUJE.
Obserwuj wątek
    • qlerka Re: co potrafią Wasze 3 miesięczne pociechy? 13.06.05, 12:48
      Mój mały pięknie się usmiecha, gaworzy sobie (wydaje dziwne dzwięki typu, auuu,
      ag, eł), chwyta zabawki w rączki (bardziej pracuje prawa ręka), rączki
      oczywiście często lądują mu też w buzi, przekręca się na boki, a dzisiaj to
      próbował nawet jakby przeturlać się na brzuszek, przynajmniej tak to wyglądało,
      a co on robił to nie mam pojęciasmile))

Pozdrawiam!
      • ewa261 Re: co potrafią Wasze 3 miesięczne pociechy? 13.06.05, 13:13
        Mój Olek.
        *przekręca się z pleców na bok i odwrotnie.
        *pcha wszytko do buzi
        *śmieje się głośno i gaworzy
        *uwielbia patrzeć w lustro na sibeii gadać do odbicia
        *bawi sie swoimi i moimi palcami
        Robi pewnie jeszcze inne rzeczy ale ja nie pamiętam
    • mila255 Re: co potrafią Wasze 3 miesięczne pociechy? 13.06.05, 13:22
      Moj synus skonczyl 3 miesiace i przewraca sie z plecków na bok wszystko go
      interesuje takze glowka chodzi mu na boki, gaworzy ladnie smieje sie lecz
      glosny smiech narazie zdarza sie czasami narazie sa to bardziej dziaslowe
      usmiechy wtedy pokzuje swoje dziaselka, zabaki narazie traca raczka ale nie
      umie ich jeszcze dobrze chwycic, w kazdym badz razie na widok zabawki wyciaga
      raczki, na brzuszku ladnie podnosi glowke ale lezy tak spokojnie tylko okolo
      minuty potem zaczyna sie płacz, robie sobie w ciagu dnia dwie drzemki jedna
      krotsza dluga dluzsza pierwsza jest miedzy 9_10 a druga miedzy 12-14 wczesniej
      nie spal wcale tylko plakla i płakal byly tylko raczki a tak kiedy skonczyl 3
      miesiace a bylo to 3 dni temu wstałam rano i tak jakbym nie znała swojego
      dziecka bo jest calkowicie odmieniony. Moge go juz na chwilke polozyc w kojcu
      czy nosidelku i potrafi sam sie soba zajac oczywiscie mamusia musi byc w
      zasiegu wzroku. Aha jedyne z czym narazie sobie nie radze to z kapiela bo synek
      za nia nie przeada. pozdrawiam.
      • mamaady2 Re: co potrafią Wasze 3 miesięczne pociechy? 13.06.05, 17:08
        moja córcia 3 miesiące i 2 tygodnie jeszcze sie nie przekręca na boczki. Leżąc
        na brzuszku ładnie podnosi główkę, ale nie lubi długo tak leżeć. W dzień śpi
        różnie czasem mniej czasem więcej ale za to noce przesypia od 22 do 6 rano.
        Gada ślicznie, bardzo dużo i uśmiecha się ale raczej bezgłośnie. Rączkami trąca
        zabawki, próbuje chwytać, ale z rączki do rączki nie umie jeszcze przełożyć.
        i jeszcze słówko do milla 255: spróbuj kąpać w nieco cieplejszej wodzie - 40,
        41 stopni. Jak kąpaliśmy w 37 stopniach to był płacz, a jak w cieplejszej
        zaczęliśmy dziecko pokochało kąpiele
        pozdrawiam agata
        • mila255 Re: co potrafią Wasze 3 miesięczne pociechy? 13.06.05, 19:03
          Dzieki za podpowiedz dzis sprobuje tak zrobic .Pozdrawiam
    • jagodasoft2 Pytanie? 13.06.05, 22:35
      Czy wasze maluchy same zaczeły sie przewracać z plecków na boczki, czy może
      stosowałyście jakieś ćwiczenia? Moja córcia ma 3mc i 3dni i dopiero tydzień
      temu zaczeła podnosić główkę, a o przewracaniu nawet jeszcze nie myśli.
      • qlerka Re: Pytanie? 14.06.05, 09:52
        Mojego synka sama zaczęłam dla zabawy przekręcać na boczki i bardzo mu się to
        spodobało i teraz często sam się przekręca, a jak mu smoczek wypada to usiłuje w
        ten sposób go odnaleźć i wsadzić sobie do buzi bez użycia rąk smile))
    • dorotakala a co z ciągnięciem główki przy podciąganiu siadu? 14.06.05, 11:59
      Dziewczynki czy wasze dzieci ciągną już główkę przy próbie podciągania do
      siadu - moja córcia wczoraj skończyła 3 m-ce i główka jej zwisa - a ja mam
      obsesję czy wszystko jest ok - pozdrawiam Dorota
      • jagodasoft2 Re: a co z ciągnięciem główki przy podciąganiu si 14.06.05, 22:45
        mojej też zwisa główka ale ćwiczymy.
        • ewa261 Re: a co z ciągnięciem główki przy podciąganiu si 15.06.05, 10:41
          Mój Olke ma 3,5 miesiąca i ciągnei główkę i trzyma sztywno w siadzie trzymany
          za rączki.
    • martiii Re: co potrafią Wasze 3 miesięczne pociechy? 15.06.05, 10:20
      Wiktoria konczy trzy miesiace za 5 dni. Glowe dzwiga juz od daaaaawna, bardzo
      silna i sztywna; na brzuchu pokazowo podnosi lepek i trzyma ok 3 min, bo potem
      rzecz jasna ryk smile Siadajac tez glowke ma sztywniutka, trzyma dzielnie jak sie
      patrzy!! smile) Za to nie mysli jeszcze wcale o przekrecaniu sie na boki! Zabawki
      dopiero zaczyna dotykac lapka, ale jest to jeszcze mocno nieporadne. Jak uda
      jej sie chwycic do raczki, to macha bezwiednie lapka z grzechotka - jeszcze nie
      wie ze ja trzyma smile
      pozdrawiam, Marti
    • dorotakala do jagodasoft2 15.06.05, 11:27
      kochana powiedz mi proszę jak ćwiczycie - możesz mi opisać ćwiczenia żeby
      troszkę wzmocnić moją małą?? - pozdrawiam Dorota
    • hop_angel Re: co potrafią Wasze 3 miesięczne pociechy? 15.06.05, 13:22
      Witam drogie mamy,

Mój Kubcio niezmiennie mnie zadziwia, gada na całego już od dawna aguu, giii,
      ooo, uuu, yyy etc., czasami piszczy a nawet krzyczy (fajnie jest szczególnie o
      6 ranosmile), ponadto z brzuszka na plecki zaczął się przewracać jak skończył 2,5
      mca, na brzsuszku potrafi bardzo długo trzymać prosto główkę, opiera się coraz
      cześciej na wyprostowanych rączkach, na piąstkach, zabawki chwyta i ciągnie już
      od 2 tygodni odkąd dostał matę edukacyjną, gada i śmieje się do siebie w
      lustrze, uśmiech się w ogóle pełną gębą czasami nawet głośno, szczególnie jak
      go łaskoczę, ponadto wczoraj zauważyłam, że położony na brzuszku robił kołyskę
      i próbowałn się odepchnąć rączkami i nóżkami, normalnie szok. Próbuje też z
      plecków na boczek się obracać, podciągany do siadu sztywno trzyma głowę a kiedy
      sadzam go sobie na kolanach to sam dżwiga ramionka i plecki do siadu. Jest
      bardzo silny i uparty po tacie hihi, cały czas mnie zadziwia mój zdolny synek,
      pozdrawiam Hopek
    • sabko Re: co potrafią Wasze 3 miesięczne pociechy? 15.06.05, 18:14
      Moja mała właśnie opanowała sztukę przekręcania się z brzuszka na plecki, w
      drugą stronę wyszło jej raz.
      Poza tym gaworzy, ślicznie się śmieje, chwyta zabawki, podtrzymuje sobie butelkę
      przy piciu.
      Hmmmm pewnie potrafi coś jeszcze ale teraz nie pamiętam.
      • dziubaskowa Re: co potrafią Wasze 3 miesięczne pociechy? 15.06.05, 23:43
        hej!!!
        Moja Ala była wczesniakiem dzisskonczyła dwamiesiące od dwoch tygodni sama sie
        przewraca z brzuszka na pleckiiwychodzijej totaksprawnie i szybko ze nie nadazam
        jej spowrotemukładac na brzuszek. Gadaihihra sie juz od miesiaca,ostatniootkryla
        ze w lustrze odbija sie nie tylkomama ale i jakas mala dziewczynkasmile
        Alasama dzwiga glowkę, nawet proboje w lezaczku podnosic sie na lokciach do
        siadu. Za rączkisiada sama bez problemu i glowke trzyma sztywno,jakkilka razy
        siepodciagnie potemplacze boniechce lezec.
        Ostatnionapedzila mistrachu , gdy lezała w lezaczku nagle rozleglsieplacz ijej
        glowka znajdowala sie tamgdziepupa a nogi na ziemi, wiec teraz musze ja juz
        przypinac pasami. Spryciara sama podnosipupe przy przewijaniu i podrzuca ją.
        Zaznaczę Ze Alabyla wczesniakiem, jest za to szczuplutkaistrasznie zwinna od
        dwoch dnidaje jej lyzeczke tartego jabluszka wiecie jak sie do tego rwie, cos
        niesamowitego.
        Ze spaniem w nocy jest tak zasypia o 21 budzisie o 4i o 6 poczymjest godzina
        zabawy w łuzeczku i zasypa az do 10. Zabawkisama chwyta wpiastkii niestety musze
        non stop ubierac jej rekawiczkibo strasznie pcha łapki do buzi, czy znacie jakis
        sposob na zniechecenie dziecka do obgryzania łapek?
        Pozdrawiam Agata
        Ps ale nie przejmujcie sie kazde dziecko jest indywidualista i wszystko tez
        zalezy od wagi dziecka.
        • witka55 Re: co potrafią Wasze 3 miesięczne pociechy? 16.06.05, 21:17
          Coś nie chce mi się wierzyć, że 2-miesięczny wcześniak to wszystko robi... Czy
          to są 2 miesiące korygowane czy rzeczywiste? O ile wcześniej Ala się urodziła??

Witka z Natalką (też wcześniaczkiem) ):
          • dziubaskowa Re: co potrafią Wasze 3 miesięczne pociechy? 17.06.05, 13:32
            Ala urodzila sie na poczatku 38 tygodnia ciazy, niby o terminie ale miala
            obiawy wczesniactwa caly tydzien lezala w inkubatorze.Ma skonczone 3 miesiace
            15 czerwca i przysiegam ze robi wszystko co napisalam
            pozdrawiam Agata
    • nataliamackowiak Re: co potrafią Wasze 3 miesięczne pociechy? 16.06.05, 07:04
      Oliwka ma 8 mies. ale mam książkę gdzie pisze od urodzenia jej osiągi. więc:
      3 mies.: przewraca się sama z brzuszka na plecy; podnosi sie do siedzenia
      trzymana za rączki(tego dużo robic nie wolno, ale nawet lekarz tak wtedy
      sprawdzał sprawność dziecka, czy się podciągnie); ma 1 zabek;
      3 i pół m-ca: drugi ząbek; przewraca się na boki leżąc na plecach; leży na
      boczku; wie że my jemy smile .

Tyle mam zapisane.
      Muszę dodać , że z tego co wiem, ona była do przodu ruchowo, porównując z
      innymi dziećmi. Ale jak czegoś dziecko nie robi w tym wieku, to nic takiego,
      widełki czasowe są duże.
      Pozdrawiam.
      Natalia
      • monika277 Re: co potrafią Wasze 3 miesięczne pociechy? 17.06.05, 15:21
        Moja Wikunia majac 2 i pol miesiaca zaczela sie przekrecac z pleckow na
        brzuszek. Na brzuszku lezy chetnie i podnosi glowke. Smieje sie a czasem
        probuje zasmiac sie na glos. Gawrzowy sobie najczesciej mowiac rrrrr a czasem
        auuui nieeesmile
        z brzuszka na plecy przekrecila sie tylko raz.
        spi od 22 do 5-6
        ale to wszystko jest indywidualna sprawa i nie ma co sie martwic ze jedno
        dizecko robi cos wczesniej a drugie pozniejsmile
        • kamioda Re: co potrafią Wasze 3 miesięczne pociechy? 23.08.05, 11:46
          Miśka ma 3 m-ce i 10 dni i jest bardzo silną kobietką.Jak leży na pleckach z
          poduchą pod głową to się unosi,(na płasko oczywiście nie),przekręca sie na
          boczki,ciągnie pięknie główkę,śmieje się w głos co prawda jeszcze rzadko ale
          jednak,gaworzy.Jedyne co mnie niepokoi to to że wogóle nie wyciąga rączek do
          niczego,jak próbujemy włożyć coś w łapkę to ją zabiera(łapkę).Czy powinnam się
          martwić??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka