Dodaj do ulubionych

mrożone obiadki ??

30.06.05, 10:42
chciałabym przygotować obiadki dla małej na cały tydzien. Jak sadzicie lepiej
poporcjowac warzywa i zamrozic w woreczkach, czy gotowe ugotowane juz zupki??
ja sklaniam sie raczej do obranych, przygotowanych warzyw ale nie jestem
pewna. Poradzcie
Obserwuj wątek
    • izia30 Re: mrożone obiadki ?? 30.06.05, 10:48
      spokojnie ugotuj zupki, mozesz nawt ugotowac kilka roznych, zrobic zapas na m-c.
      dobrze sie mroza w sloiczkach po daniach sloiczkowych, masz wtedy rowne porcje o
      znanej pojemnosci i wadze. wystarczy wieczorem przelozyc sloiczek z zamrazalnika
      do lodowki, i w porze obiadku podgrzac i gotowe.
      to sposob na bardzo duze oszczednosci czasowe.
    • kanna Re: mrożone obiadki ?? 30.06.05, 11:16
      Od kiedy mały skończył rok, to gotuje mu zupki i zamrażam. Jest uczulony na
      wywar z mięsa, więc musze mięso gotowac na parze i potem dodawać do warzyw.
      Gotuje raz na jakiś czas, mieso na parze i trzy bazy warzywno-makaronowe
      (kaszowe, ryżowe). Potem to chładzam, zamrażam w pojemnikach plastikowych.

Mam dwoje dzieci, jedno malutkie. Chodze z nimi na spacer przed południem. jak
      wracamy, mały jest bardzo głodny. Podgrzewam zupke w mikrofali i mu daję. Żeby
      gotowac te zupy na bieżąco, to musiałabym chyba wstawac skoro swit, no bo kiedy
      to robic?

pozd. Ania
      • kaja_kaja3 Re: mrożone obiadki ?? 30.06.05, 11:38
        w takim razie zaraz biore sie do gotowania. jutro wracam do pracy i chiałabym
        chociaz na tydzien miec spokojną głowe. a czy mozecie jeszcze powiedziec jakie
        warzywka moge dac dzidzi prawie skonczone 5 miesięcy. Jak do tej pory gotowałam
        ziemniak, marchewkę i pietruszkę korzen, troszkę masełka i miksowałam. Nie wiem
        czy mozna dac jakis inny smak?
        • izia30 Re: mrożone obiadki ?? 30.06.05, 12:12
          mozesz dodac pora, no i to co dzieciaki baardzo lubia, czyli przetarte pomidory!
        • izia30 Re: mrożone obiadki ?? 30.06.05, 12:13
          no i juz mozesz dodac ugotowanego osobno mieska, np na poczatek dobry bedzie
          krolik, lub indyk.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka