madda71 Re: kanalik 01.07.05, 22:27 nie jest za wczesnie, juz nie pamietam dokladnie, dziecko musi miec skonczone miesiac albo dwa. Odpowiedz Link Zgłoś
lilka123 Re: kanalik 02.07.05, 00:40 Za wczesnie napewno nie jest. Jeżeli kanalik byl już masowany i nie dalo to rezultatu to lepiej to zrobic i z glowy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magdek2 Re: kanalik 02.07.05, 10:11 moja miała robiony zabieg jak miała 2 miesiące Odpowiedz Link Zgłoś
talucha Re: kanalik 02.07.05, 11:00 Jasne, ze nie jest za wczesnie! Wrecz przeciwnie nie ma na co czekac. Moj Borys mial zatkane obydwa kanaliki i sondowane oczka w trzecim miesiacy. Moja okulista twierdzi, ze im pozniej tym gorzej, bo robi sie coraz wiecej zrostow Po pierwszym zabiegu malemu udroznilo sie jedno oczko a drugie w dalszym ciagu masowalam i odetkalo sie same! Zabieg trwa chwilke i nie ma po nim zadnych komplikacji. Takze nie czekaj! Pojdz do lekarza okulisty i dostaniesz skierowanie na zabieg. Pozdrawiam!!! -- bobasy.pl/?u=talucha&s=065196ad1332c4a642897ed994f84dbe Odpowiedz Link Zgłoś
kacha111 Re: kanalik 02.07.05, 13:05 Im szybciej tym lepiej. Ja czekałam do 6 miesiąca ale teraz wiem że trzeba było zrobic to od razu. Po co faszerować dziecko tak długo antybiotykami i meczyc masażami. U nas to nic nie pomagało, a po zabiegu "jak ręką odjął". Weronika 02.10.2004 Odpowiedz Link Zgłoś
agatha_mama Re: kanalik 02.07.05, 19:37 nie zgadzam się absolutnie, miałam problem z Kubuiem i jego oczkami od urodzenia, żaden lekarz nawet nie spojrzała w te jego posklejane ropą oczka, tylko skierowanie na zabieg!!!! Naczytałam się sporo na ten temat i postanowiłam zaryzykować, jedna z mam pisała, że małemu przeszło wszystko w 7 miesiącu i warto było czaekać! A nam z nieba spadła moja kuzynka, która dała mi kropelki Biodacynę, wkrapiałam codziennie po 1 kropelce i stał się cud, ropy od 1,5 tyg. ani ślady!!!!!! Uwierz mi, że było jej naprawde bardzo dużo, co kilka minut przecierałam posklejane oczko, być może była to infekcja bakteryjna po porodzie. poczekaj jeszcze i spróbuj tych kropli./Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea jak masować - Autor: 28.03.1974m 02.07.05, 21:17 Data: 02.07.2005 21:15 -------------------------------------------------------------------------------- jak masowac kanalik łzowy prorze o porade Odpowiedz Link Zgłoś
akana Re: jak masować - Autor: 28.03.1974m 11.07.05, 15:08 Nam się udała przetkać kanalik właśnie masażem, a o tym jak masować pisałam w wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=25287772&v=2&s=0 Życzę wytrwałości i powodzenia!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gramalanna Re: kanalik 11.07.05, 14:25 Kanaliki lzowe bywaja czesto niedrozne. moja corcia meczyla sie 6 i pol miesiaca. ja w tym czasie borykalam sie z myslami zabieg czy nie. Masowalam, masowalam, masowalam. az pewnego dnia cud- oczka czyste. Tak jest do dzisiaj a corcia juz konczy 9 miesiecy. Nie daj sie. To jest do zrobienia. Po co stres dla Ciebie i dziecka. Bedzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
politato Re: kanalik 11.07.05, 14:43 włąśnie jestesmy po zabiegu u naszej coreczki. Pola ma dokłądnie 2 miesiące i miała by zrobiony zabieg wcześniej ale miała katar. Zabieg trwa ok 5 sek nie liczac pzrygotowań dziecka ( zakraplanie oka zawijanie w pieluszke ) Pola krzyczała pzrez 5 sek i zaraz sie sama uspokoiła ( gorzej z moja zonka tu było troche histerii po zabiegu 1 dzien oko ropiało ale to tak ma byc teraz oko jest idealnie czyste Odpowiedz Link Zgłoś
aada100 Re: kanalik 11.07.05, 15:10 Boże, o czy Wy piszecie-JAKI ZABIEG???? Nasz maluch ma 2,5 m-ca i cały czas ropieje mu oczko. Były krople sulfacetamid i gentamycyna i masowanie nic nie pomogło. Na czym TEN zabieg polega???!!! Odpowiedz Link Zgłoś
politato Re: kanalik 11.07.05, 15:15 spokojnie rozmawiałem z lekarka która pzreprowadza ten zabieg. To prosty prawei kosmetyczny zabieg bez powikłań praktycznie bezbolesny dla malucha a pozatym dziecko nie zapamieta zabiegu jest zamalutkie i sam zabieg trwa sekunde. Znajdz dobrego okulistę i pzretkaj dziecku kanalik. Warto zwłaszcza że te wszytkie krople to antybiotyki i lepiej je odstawić i zdecydowac sie na zabieg . Odpowiedz Link Zgłoś
kkch Re: kanalik 11.07.05, 15:44 Jakby to był tylko zabieg kosmetyczny, to wykonać by go można było u każdego okulisty, a w Warszawie np. są tylko 2 miejsca: CZD i Szpital wojewódzki. To chyba o czymś świadczy. Odpowiedz Link Zgłoś
politato Re: kanalik 12.07.05, 11:08 to swiadczy o tym ze trafiliśmy odrazu na dobrego okuliste ( specjalistka dziecieca ) która skierowała nas na zabieg do szpitala. Jeżeli jest tu ktos z Gliwic to piszcie chetnie podam namiary i na laryngologa też ( w miedzyczasie Polka miała katar Odpowiedz Link Zgłoś
beata1232 Re: kanalik 04.08.05, 17:27 Bardzo prosze o podanie namiarow na lekarzy, napisalam w tej sprawie tez maila na priva. Pozdrawiam Beata Odpowiedz Link Zgłoś
eryka11 Re: kanalik 13.07.05, 13:56 Witam.Według moich informacji dziecko musi mieć ukończone 3 miesiące.Mój synek miał przetykane kanaliki właśnie wtedy.Ropa w oczach od urodzenia, żadne krople i masaże nie pomagały.Kropelki zwalczają tylko infekcje,natomiast niedrożność jest spowodowana mechanicznie.Po zabiegu pani doktor powiedziała, że miał bardzo grubą "zastawkę".Bardzo się cieszę,że nie czekałam i nie rozmasowywałam w nadziei, bo po męczarniach i tak zapewne musiałby mieć zabieg.W kolejce przed nami były 3 maluszki i jeden 2-latek.U wszystkich maluszków cała wizyta trwała ok. 5 minut, natomiast 2 latek był pół godziny. Po zabiegu skończyły się wszystkie kłopoty, a mały nawet nie dostał awersji do "białych fartuchów". Odpowiedz Link Zgłoś
asia9946 Re: jakie oczka? 13.07.05, 21:07 czy te oczka musza byc posklejane od ropy i wtedy to oznacza zatkany kanalik czy jak jest ropka w oczkch, od czasu do czasu, to to nic takiego? pozdrawiam J. Odpowiedz Link Zgłoś
kretka77 Re: jakie oczka? 14.07.05, 09:52 No właśnie, czy oczka muszą być wciąż posklekjane? Bo mój synuś ma tylko od czasu do czasu trochę ropki, ale łezka wylatuje mu na zewnątrz, czy to zatkany kanalik? Aga Odpowiedz Link Zgłoś
politato Re: kanalik 14.07.05, 10:04 Różnie to bywa nasz córeczka czasami miała całe oczko zaklejone a czasami tylko ropa w kąciku ale okulistka w gabinecie nacisnęła w odpowiednim miejscu koło oka i wypłynęła masa ropy – odrazy zapisała kropelki żeby nie doszło do stanu zapalnego a po skończeniu 2 miesięcy przetkaliśmy kanalik i od razu radykalna poprawa Idźcie z dzieckiem do dobrego okulisty Odpowiedz Link Zgłoś