01.07.05, 22:21
Obserwuj wątek
    • madda71 Re: kanalik 01.07.05, 22:27
      nie jest za wczesnie, juz nie pamietam dokladnie, dziecko musi miec skonczone
      miesiac albo dwa.
      • lilka123 Re: kanalik 02.07.05, 00:40
        Za wczesnie napewno nie jest.
        Jeżeli kanalik byl już masowany i nie dalo to rezultatu to lepiej to zrobic i z
        glowy.

Pozdrawiam
    • magdek2 Re: kanalik 02.07.05, 10:11
      moja miała robiony zabieg jak miała 2 miesiące
    • talucha Re: kanalik 02.07.05, 11:00
      Jasne, ze nie jest za wczesnie! Wrecz przeciwnie nie ma na co czekac. Moj Borys
      mial zatkane obydwa kanaliki i sondowane oczka w trzecim miesiacy. Moja
      okulista twierdzi, ze im pozniej tym gorzej, bo robi sie coraz wiecej zrostowsad
      Po pierwszym zabiegu malemu udroznilo sie jedno oczko a drugie w dalszym ciagu
      masowalam i odetkalo sie same! Zabieg trwa chwilke i nie ma po nim zadnych
      komplikacji.
      Takze nie czekaj! Pojdz do lekarza okulisty i dostaniesz skierowanie na zabieg.

Pozdrawiam!!!

--
      bobasy.pl/?u=talucha&s=065196ad1332c4a642897ed994f84dbe
    • kacha111 Re: kanalik 02.07.05, 13:05
      Im szybciej tym lepiej. Ja czekałam do 6 miesiąca ale teraz wiem że trzeba było
      zrobic to od razu. Po co faszerować dziecko tak długo antybiotykami i meczyc
      masażami. U nas to nic nie pomagało, a po zabiegu "jak ręką odjął".

Weronika 02.10.2004
    • agatha_mama Re: kanalik 02.07.05, 19:37
      nie zgadzam się absolutnie, miałam problem z Kubuiem i jego oczkami od
      urodzenia, żaden lekarz nawet nie spojrzała w te jego posklejane ropą oczka,
      tylko skierowanie na zabieg!!!! Naczytałam się sporo na ten temat i
      postanowiłam zaryzykować, jedna z mam pisała, że małemu przeszło wszystko w 7
      miesiącu i warto było czaekać! A nam z nieba spadła moja kuzynka, która dała mi
      kropelki Biodacynę, wkrapiałam codziennie po 1 kropelce i stał się cud, ropy od
      1,5 tyg. ani ślady!!!!!! Uwierz mi, że było jej naprawde bardzo dużo, co kilka
      minut przecierałam posklejane oczko, być może była to infekcja bakteryjna po
      porodzie. poczekaj jeszcze i spróbuj tych kropli./Pozdrawiam serdecznie.
    • driadea jak masować - Autor: 28.03.1974m 02.07.05, 21:17

Data: 02.07.2005 21:15
      --------------------------------------------------------------------------------
      jak masowac kanalik łzowy prorze o porade

• akana Re: jak masować - Autor: 28.03.1974m 11.07.05, 15:08
        Nam się udała przetkać kanalik właśnie masażem, a o tym jak masować pisałam w
        wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=25287772&v=2&s=0
        Życzę wytrwałości i powodzenia!!!!
    • gramalanna Re: kanalik 11.07.05, 14:25
      Kanaliki lzowe bywaja czesto niedrozne. moja corcia meczyla sie 6 i pol
      miesiaca. ja w tym czasie borykalam sie z myslami zabieg czy nie. Masowalam,
      masowalam, masowalam. az pewnego dnia cud- oczka czyste. Tak jest do dzisiaj a
      corcia juz konczy 9 miesiecy. Nie daj sie. To jest do zrobienia. Po co stres
      dla Ciebie i dziecka. Bedzie dobrze.
    • politato Re: kanalik 11.07.05, 14:43
      włąśnie jestesmy po zabiegu u naszej coreczki. Pola ma dokłądnie 2 miesiące i
      miała by zrobiony zabieg wcześniej ale miała katar. Zabieg trwa ok 5 sek nie
      liczac pzrygotowań dziecka ( zakraplanie oka zawijanie w pieluszke ) Pola
      krzyczała pzrez 5 sek i zaraz sie sama uspokoiła ( gorzej z moja zonka tu było
      troche histerii wink po zabiegu 1 dzien oko ropiało ale to tak ma byc teraz oko
      jest idealnie czyste
    • aada100 Re: kanalik 11.07.05, 15:10
      Boże, o czy Wy piszecie-JAKI ZABIEG???? Nasz maluch ma 2,5 m-ca i cały czas
      ropieje mu oczko. Były krople sulfacetamid i gentamycyna i masowanie nic nie
      pomogło. Na czym TEN zabieg polega???!!!
      • politato Re: kanalik 11.07.05, 15:15
        spokojnie rozmawiałem z lekarka która pzreprowadza ten zabieg. To prosty prawei
        kosmetyczny zabieg bez powikłań praktycznie bezbolesny dla malucha a pozatym
        dziecko nie zapamieta zabiegu jest zamalutkie i sam zabieg trwa sekunde. Znajdz
        dobrego okulistę i pzretkaj dziecku kanalik. Warto zwłaszcza że te wszytkie
        krople to antybiotyki i lepiej je odstawić i zdecydowac sie na zabieg .
        • kkch Re: kanalik 11.07.05, 15:44
          Jakby to był tylko zabieg kosmetyczny, to wykonać by go można było u każdego
          okulisty, a w Warszawie np. są tylko 2 miejsca: CZD i Szpital wojewódzki. To
          chyba o czymś świadczy.
          • aada100 Re: kanalik 13.07.05, 19:49
            robią to też na Niekłańskiej
        • aada100 Re: kanalik 11.07.05, 16:29
          Dzięki!!!
    • politato Re: kanalik 12.07.05, 11:08
      to swiadczy o tym ze trafiliśmy odrazu na dobrego okuliste ( specjalistka
      dziecieca ) która skierowała nas na zabieg do szpitala. Jeżeli jest tu ktos z
      Gliwic to piszcie chetnie podam namiary i na laryngologa też ( w miedzyczasie
      Polka miała katar crying
      • beata1232 Re: kanalik 04.08.05, 17:27
        Bardzo prosze o podanie namiarow na lekarzy, napisalam w tej sprawie tez maila
        na priva.

Pozdrawiam
        Beata
    • eryka11 Re: kanalik 13.07.05, 13:56
      Witam.Według moich informacji dziecko musi mieć ukończone 3 miesiące.Mój synek
      miał przetykane kanaliki właśnie wtedy.Ropa w oczach od urodzenia, żadne krople
      i masaże nie pomagały.Kropelki zwalczają tylko infekcje,natomiast niedrożność
      jest spowodowana mechanicznie.Po zabiegu pani doktor powiedziała, że miał bardzo
      grubą "zastawkę".Bardzo się cieszę,że nie czekałam i nie rozmasowywałam w
      nadziei, bo po męczarniach i tak zapewne musiałby mieć zabieg.W kolejce przed
      nami były 3 maluszki i jeden 2-latek.U wszystkich maluszków cała wizyta trwała
      ok. 5 minut, natomiast 2 latek był pół godziny. Po zabiegu skończyły się
      wszystkie kłopoty, a mały nawet nie dostał awersji do "białych fartuchów".
    • asia9946 Re: jakie oczka? 13.07.05, 21:07
      czy te oczka musza byc posklejane od ropy i wtedy to oznacza zatkany kanalik
      czy jak jest ropka w oczkch, od czasu do czasu, to to nic takiego?
      pozdrawiam J.
      • kretka77 Re: jakie oczka? 14.07.05, 09:52
        No właśnie, czy oczka muszą być wciąż posklekjane? Bo mój synuś ma tylko od
        czasu do czasu trochę ropki, ale łezka wylatuje mu na zewnątrz, czy to zatkany
        kanalik?
        Aga
    • politato Re: kanalik 14.07.05, 10:04
      Różnie to bywa nasz córeczka czasami miała całe oczko zaklejone a czasami tylko
      ropa w kąciku ale okulistka w gabinecie nacisnęła w odpowiednim miejscu koło
      oka i wypłynęła masa ropy – odrazy zapisała kropelki żeby nie doszło do stanu
      zapalnego a po skończeniu 2 miesięcy przetkaliśmy kanalik i od razu radykalna
      poprawa
      Idźcie z dzieckiem do dobrego okulisty
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka