Dodaj do ulubionych

Macierzyński,a podjęcie pracy....

17.07.05, 16:25
Witam
Czy któraś z Was drogie Mamy orientuje się czy będąc na macierzyńskim można
podjąć pracę???W poprzednim zakładzie pracy miałam umowę o pracę tylko do
dnia porodu więc po macierzyńskim pozostaje mi tylko zasiłek dla
bezrobotnych,a jak się z tego utrzymać???Dostałam ciekawą ofertę pracy..nie
wiem czy mogę ją podjąć.Słyszałam,że można pracować na macierzyńskim ale
tylko na umowę zlecenie.Jak to jest naprawdę???
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • mama_patulki Re: Macierzyński,a podjęcie pracy.... 17.07.05, 16:50
      Zgodnie z kodeksem możesz zrezygnować z dwóch ostatnich tygodni
      macierzyńskiego. W kodeksie nie doczytałam się niczego na temat podejmowania
      pracy w trakcie urlopu macierzyńskiego, ale sporo jest o wychowawczym (może o
      ten urlop ci chodzi?). I jeżeli chodzi o wychowawczy: w trakcie przebywania na
      tym urlopie masz prawo do podjęcia pracy ale musi ona umożliwiać Ci sprawowanie
      opieki nad dzieckiem, może to być np. pół etatu. Umowa zlecenie też może być.
      Pozdrawiam.
      • asialub1 Re: Macierzyński,a podjęcie pracy.... 17.07.05, 19:01
        Tez kiedys zadałam to pytanie na forum prawo i pieniadze. Od 3 lat pracuje po 3
        miesiace w roku na umowę o dzieło i akurat praca mi wypadła na okres urlopu
        macierzyńskiego. Możesz podjac prace bo kodeks pracy nie przwiduje wypadku
        gdyby kobieta chciala pracowac na takim urlopie, widac nikt o tym nie pomyslał.
        W kazdym bądz razie macierzynski to co innego niz wychowawczy. Macierzynski ci
        sie nalezy bo sobie go wypracowałas i musisz isc czy chcesz czy nie. Tak
        naprawde nie istotne co bedziesz w trakcie tego urlopu robic oczywiscie poza
        opieka nad dzieckiem. Wychowawczy to inna historia bo nikt nie kaze go brac,
        jest to przywilej nie obowiązek. Szczegolnie gdy jest platny nie mozna podjac
        pracy, nie wiem jak z niepłatnym, bo przepisy sie zmieniły w zeszłym roku, gdy
        wprowadzono kryterium dochodu na osobe w domu w wysokości 503 zł.
        • tea77 Re: Macierzyński,a podjęcie pracy.... 18.07.05, 22:04
          serdeczne dzięki smile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka