Dodaj do ulubionych

Fotelik od 9 kg - jeszcze tyle nie wazymy...

14.08.05, 17:58
No wlasnie... A Maly 11-miesieczny Skarb juz prawie chodzi i nie chce jezdzic
w foteliku 0-13. CZy sa jakies Mamy, ktore takiego fotelika uzywaja, mimo
mniejszej wagi, czy trzeba czekac...? Pomozcie!
Obserwuj wątek
    • czerska Re: Fotelik od 9 kg - jeszcze tyle nie wazymy... 14.08.05, 20:41

Hej,
      to są tylko orientacyjne dane dotyczące wagi dziecka przewożonego w danym
      foteliku! My musieliśmy "przesiąść" się do większego, bo ten początkowy zrobił
      się "za krótki". Igusia też nie miała 9 kg. Płakała, bo nie miała miejsca żeby
      się powiercić. Teraz jeździ przodem do kierunku jazdy, podziwia świat za oknem i
      patzry jak tata prowadzi samochód - i bardzo ją to cieszy...
      Pozdrawiam
      Karolina mama Igusi
      • gorgolka Re: Czerska 15.08.05, 08:16
        a ile Iga ma miesiecy?
        U nas Ada ma 5,5 ale waży prawie 9 kg, tzn jest krótka ale grubbiutka.
        Mieliśmy fotelik Chicco w komplecie z wózkiem, do 9 kg. Był super ale tylko dla
        maluszka. Adusia się w nim nie mieści, głównie ramionkami(fotelik jest głęboki
        i dosyć wąski)
        No i zamierzamy zmienić, ale sama nie wiem, bo czytałam że dzieci di roku nie
        powinny jeździć przodem
        dodam, że kupiliśmy fotelik do 18 kg, mała jeszcze nie zbyt pewnie siedzi wiec
        taki od 9 kg w zwyż odpadał.
        No i jest problem, bo jeśli go zamontować tyłem do jazdy to ze wzgledu na
        pochylenie siedziska samochodowego on jest wtedy bardziej pionowy(pomimo
        regulacji). Jeśli zamontyjemy przodem jest lepiej, ale sie boję tak montować bo
        słyszałam, że szyjka jest za słaba u dzieci poniżej roku i nie powinny jeździć
        przodem.
        Wiec stąd moje pytanie o wiek Igusi i czy coś słyszałaś na temat jazdy przodem?
        Agata
        • gorgolka Re: fotelik na przednim siedzeniu 15.08.05, 08:20
          no i jeszcze pytanie do mam, wiem, że jak jest poduszka to tyłem nie wolno
          wozić na przednim siedzeniu. Ale przodem chyba wolno, prawda?
          A co jeśli jest też poduszka boczna?
          bo pan w sklepie z art dziecinnymi powiedział mi że przodem wtedy też nie wolno
          bo poduszka wypycha fotelik w bok
          Ale ja nie rozumiem tego, przecież fotelik jest przypiety tak samo jak pasażer,
          wiec pasażera chroni a fotelik z dzieckiem wypycha? Boczna poduszka jest
          zamontowana w boku przedniego fotela, myślałam że w razie uderzenia bocznego
          dodatkowo chroni dziecko, ale pan mnie zbił z tropu. Co na ten temat wiecie?
          pozdrawiam Agata
          • gosiaam Re: fotelik na przednim siedzeniu 15.08.05, 08:36
            Tu jest adres stronki, na której jest trochę ciekawych materiałow
            nt.przewożenia dzieci w fotelikach i o samych fotelikach
            fotelik.info/
            pozdrawiam
            • lud_mila Re: fotelik na przednim siedzeniu 15.08.05, 09:23
              Ja też polecam tę stronkę, jest wytłumaczone dlaczego dzieci powinny jeździć
              tyłem do kierunku jazdy tak długo jak to możliwe.
              Mój synek był z tych wielkich niemowląt i jeździł w foteliku 0=9kg do 11 m-ca
              życia, chociaż wagę 9kg osiągnął mając 4,5 m-ca (mając 11 m-cy ważył niecałe
              10kg). Fotelik-kołyska tak długo jest dobry, jak głowa dziecka jest schowana
              poniżej obręb fotelika- nogi mogą wystawać i to w niczym nie przeszkadza i nie
              pogarsza bezpieczeństwa.
              • gorgolka Re: fotelik na przednim siedzeniu 15.08.05, 10:07
                Lud-mila, rozumiem Cie ale u nas jest odwrotnie, mała jest krótka i brubasek,
                więc nie wystaje z długości fotelika tylko w ramionkach jej ciasno, ma takie
                jakby ściśnięte
                dlatego musimy wymienić na większy
                • grzalka Re: fotelik na przednim siedzeniu 15.08.05, 10:26
                  A może rozwiązeniem byłby fotelik 0-18?

U nas podobny problem, do 9 kg jeszcze daleko, a głowa już powoli zaczyna
                  wystawac. Póki co jeszcze jeżdżą w kołyskach
        • czerska Re: Czerska 16.08.05, 08:45

Hej,
          Iga ma skończone 11 miesięcy, więc nasza sytuacja jest trochę inna, bo ona
          siedzi już bardzo dobrze.
          Co do jazdy przodem, to teoretycznie nie jest wskazane, tak samo jak uważa się,
          że dziecko powinno jak najdłużej jeździć w wózku z gondolą, a dobrze wiemy, że
          teria i praktyka to nie zawsze to samo...

Pozdrawiam
          Karolina mama Igusi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka