aqua_77 14.08.05, 17:58 No wlasnie... A Maly 11-miesieczny Skarb juz prawie chodzi i nie chce jezdzic w foteliku 0-13. CZy sa jakies Mamy, ktore takiego fotelika uzywaja, mimo mniejszej wagi, czy trzeba czekac...? Pomozcie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czerska Re: Fotelik od 9 kg - jeszcze tyle nie wazymy... 14.08.05, 20:41 Hej, to są tylko orientacyjne dane dotyczące wagi dziecka przewożonego w danym foteliku! My musieliśmy "przesiąść" się do większego, bo ten początkowy zrobił się "za krótki". Igusia też nie miała 9 kg. Płakała, bo nie miała miejsca żeby się powiercić. Teraz jeździ przodem do kierunku jazdy, podziwia świat za oknem i patzry jak tata prowadzi samochód - i bardzo ją to cieszy... Pozdrawiam Karolina mama Igusi Odpowiedz Link Zgłoś
gorgolka Re: Czerska 15.08.05, 08:16 a ile Iga ma miesiecy? U nas Ada ma 5,5 ale waży prawie 9 kg, tzn jest krótka ale grubbiutka. Mieliśmy fotelik Chicco w komplecie z wózkiem, do 9 kg. Był super ale tylko dla maluszka. Adusia się w nim nie mieści, głównie ramionkami(fotelik jest głęboki i dosyć wąski) No i zamierzamy zmienić, ale sama nie wiem, bo czytałam że dzieci di roku nie powinny jeździć przodem dodam, że kupiliśmy fotelik do 18 kg, mała jeszcze nie zbyt pewnie siedzi wiec taki od 9 kg w zwyż odpadał. No i jest problem, bo jeśli go zamontować tyłem do jazdy to ze wzgledu na pochylenie siedziska samochodowego on jest wtedy bardziej pionowy(pomimo regulacji). Jeśli zamontyjemy przodem jest lepiej, ale sie boję tak montować bo słyszałam, że szyjka jest za słaba u dzieci poniżej roku i nie powinny jeździć przodem. Wiec stąd moje pytanie o wiek Igusi i czy coś słyszałaś na temat jazdy przodem? Agata Odpowiedz Link Zgłoś
gorgolka Re: fotelik na przednim siedzeniu 15.08.05, 08:20 no i jeszcze pytanie do mam, wiem, że jak jest poduszka to tyłem nie wolno wozić na przednim siedzeniu. Ale przodem chyba wolno, prawda? A co jeśli jest też poduszka boczna? bo pan w sklepie z art dziecinnymi powiedział mi że przodem wtedy też nie wolno bo poduszka wypycha fotelik w bok Ale ja nie rozumiem tego, przecież fotelik jest przypiety tak samo jak pasażer, wiec pasażera chroni a fotelik z dzieckiem wypycha? Boczna poduszka jest zamontowana w boku przedniego fotela, myślałam że w razie uderzenia bocznego dodatkowo chroni dziecko, ale pan mnie zbił z tropu. Co na ten temat wiecie? pozdrawiam Agata Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaam Re: fotelik na przednim siedzeniu 15.08.05, 08:36 Tu jest adres stronki, na której jest trochę ciekawych materiałow nt.przewożenia dzieci w fotelikach i o samych fotelikach fotelik.info/ pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lud_mila Re: fotelik na przednim siedzeniu 15.08.05, 09:23 Ja też polecam tę stronkę, jest wytłumaczone dlaczego dzieci powinny jeździć tyłem do kierunku jazdy tak długo jak to możliwe. Mój synek był z tych wielkich niemowląt i jeździł w foteliku 0=9kg do 11 m-ca życia, chociaż wagę 9kg osiągnął mając 4,5 m-ca (mając 11 m-cy ważył niecałe 10kg). Fotelik-kołyska tak długo jest dobry, jak głowa dziecka jest schowana poniżej obręb fotelika- nogi mogą wystawać i to w niczym nie przeszkadza i nie pogarsza bezpieczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
gorgolka Re: fotelik na przednim siedzeniu 15.08.05, 10:07 Lud-mila, rozumiem Cie ale u nas jest odwrotnie, mała jest krótka i brubasek, więc nie wystaje z długości fotelika tylko w ramionkach jej ciasno, ma takie jakby ściśnięte dlatego musimy wymienić na większy Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: fotelik na przednim siedzeniu 15.08.05, 10:26 A może rozwiązeniem byłby fotelik 0-18? U nas podobny problem, do 9 kg jeszcze daleko, a głowa już powoli zaczyna wystawac. Póki co jeszcze jeżdżą w kołyskach Odpowiedz Link Zgłoś
czerska Re: Czerska 16.08.05, 08:45 Hej, Iga ma skończone 11 miesięcy, więc nasza sytuacja jest trochę inna, bo ona siedzi już bardzo dobrze. Co do jazdy przodem, to teoretycznie nie jest wskazane, tak samo jak uważa się, że dziecko powinno jak najdłużej jeździć w wózku z gondolą, a dobrze wiemy, że teria i praktyka to nie zawsze to samo... Pozdrawiam Karolina mama Igusi Odpowiedz Link Zgłoś