Dodaj do ulubionych

Zabkowanie bez przykrych objawow- CZY MOZLIWE?

22.08.05, 10:24
Drogie mamy,
synek ma juz 9 miesiecy wprawdzie, ale zabkow na razie brak. Tym, ze brak to
sie nie martwie, wyjda wczesniej czy pozniej (widzial ktos doroslego bez
zebow???smile) ale musze przyznac, iz ogarnia mnie traumatyczne przerazenie gdy
czytam o : spazmatycznym placzu godzinami i dniami i budzeniu sie w nocy co
godzine. Szczegolnie te nocne problemy mnie przerazaja. Na razie jestem
jeszcze z dzieckiem w domu, wiec po nocce w razie czego moge odespac, ale juz
wkrotce mi sie ten luksus skonczy. Obawiam sie, iz wlasnie wtedy (typowe,
moje szczescie) zacznie sie zabkowanie.

Wiec moje pytanie jest takie
Czy jest tu jakas mama, ktorej dziecko zabkowalo (zabkuje) prawie
bezbolesnie? (temperature czy luzniejsze kupki mozna zniesc bez wiekszych
problemow). Czy obeszlo sie bez dramatu w dzien i dramatu w nocy?

Pocieszcie, pocieszcie, bo ja juz wpadam w histerie, choc sie nawet nie
zaczelo...

pozdr
Obserwuj wątek
    • chimba Re: Zabkowanie bez przykrych objawow- CZY MOZLIW 22.08.05, 10:30
      Ja powiem tak - pewnego razu gdybym łyżeczką nie uderzyła w ząbek nie
      wiedziałabym , ze synkowi ząbki rosną i tak za każdym razem, zawsze ząbek to
      niespodzianka - o synek ma owy ząbek.... Żadnych dolegliwości nie miał, ani
      wymiotów, ani temp., ani nic. Mam nadzieję, ze CIĘ troszkę pocieszyłam - i też
      synkowi zaczęły póxno ząbki rosnąć - ja się pocieszałam, ze będzie miał później
      próchnicę, jeśłi w ogóle będzie miał...
      • vibe-b Re: Zabkowanie bez przykrych objawow- CZY MOZLIW 22.08.05, 10:33
        chimba napisała:

> Ja powiem tak - pewnego razu gdybym łyżeczką nie uderzyła w ząbek nie
        > wiedziałabym , ze synkowi ząbki rosną i tak za każdym razem, zawsze ząbek to
        > niespodzianka - o synek ma owy ząbek.... Żadnych dolegliwości nie miał, ani
        > wymiotów, ani temp., ani nic. Mam nadzieję, ze CIĘ troszkę pocieszyłam - i
        też
        > synkowi zaczęły póxno ząbki rosnąć - ja się pocieszałam, ze będzie miał
        później
        >
        > próchnicę, jeśłi w ogóle będzie miał

Ufff uffff.... a wiec to J-E-S-T M-O-Z-L-I-W-E . Tak, pocieszylas mnie. Teraz
        pozostaje mi miec nadzieje, ze i u nas tak bedzie. Jestes zlota, dzieki.

pozdr
    • mamamartusi Re: Zabkowanie bez przykrych objawow- CZY MOZLIW 22.08.05, 10:37
      Moja coreczka (15 m-cy) ma juz sporo zebow, a problemy w zasadzie byly tylko
      przy jednej gornej dwojce, wtedy pol nocy nie przespanej. Ale poza tym, nawet
      przy czworkach, jedynie raczki w buzi i moze troche mniej jadla. Nigdy ne
      goraczkowala i kupki tez zwykle. Ja tez wczesniej sie nasluchalam od innych, ile
      to problemow sprawiaja te nieszczesne zeby. Nas na szczescie na razie to
      ominelo, jeszcze przed nami 5, zobaczymy jak bedzie wtedy, jestem dobrej mysli.
      Pozdrawiam
    • zona_mi Re: Zabkowanie bez przykrych objawow- CZY MOZLIW 22.08.05, 10:55
      Jest jeszcze szansa, że bezboleśnie wyjdą TYLKO jedynki... smile
      Tak było u mojego synka. Zaczęło się dopiero przy dwójkach...
      Pocieszyłam, co?
      • vibe-b Re: Zabkowanie bez przykrych objawow- CZY MOZLIW 22.08.05, 11:00
        zona_mi napisała:

> Jest jeszcze szansa, że bezboleśnie wyjdą TYLKO jedynki... smile
        > Tak było u mojego synka. Zaczęło się dopiero przy dwójkach...
        > Pocieszyłam, co

No....
        odrobine, odrobine.....
        smile))))
    • haika Re: Zabkowanie bez przykrych objawow- CZY MOZLIW 22.08.05, 10:57
      Moja córcia ma wprawdzie dopiero 2 zęby (następne w drodze), ale obyło się bez
      przygód. Pierwszy ząbek wyszedł znienacka, przy drugim było troszkę marudzenia
      (odstęp między 1 a 2 wyniósł tydzień), ale było to raczej marudzenie podobne do
      tego, kiedy dziecko jest zmęczone z nadmiaru wrażeń - kilka minut jęku i po
      sprawie. Noce spokojne, spała twardo, zero podwyższonej temperatury czy
      luźniejszej kupki. Stosowałam calgel i bobodent, czasem czopki Viburcol. W tej
      chwili zaczyna się lekkie marudzenie wieczorami, znak, że trzeci ząb już
      niebawem ujrzy światło dzienne smile
    • pandora_ Re: Zabkowanie bez przykrych objawow- CZY MOZLIW 22.08.05, 10:57
      Pitu nie marudził i nie płakał, nie gorączkował, tylko trochę sie ślinił
      mocniej przy żadnym zębie, a teraz wychodzą mu przedtrzonowce i tylko czasem,
      jak ma wolna chwilę, gryzie palce. Masuję mu dziąsła rano i wieczorem, bo
      bardzo to lubi. Pierwszy ząb wyszedł "z dnia na dzień", po prostu był rano i
      tyle.
      • vibe-b Re: Zabkowanie bez przykrych objawow- CZY MOZLIW 22.08.05, 11:03
        pandora_ napisała:

> Pitu nie marudził i nie płakał, nie gorączkował, tylko trochę sie ślinił
        > mocniej przy żadnym zębie, a teraz wychodzą mu przedtrzonowce i tylko czasem,
        > jak ma wolna chwilę, gryzie palce. Masuję mu dziąsła rano i wieczorem, bo
        > bardzo to lubi. Pierwszy ząb wyszedł "z dnia na dzień", po prostu był rano i
        > tyle

To ja juz podjelam decyzje.
        Moj synek ma nie grymasic i dac mi spac. Mama kaze, dziecko ma sluchac.

smile))))

a tak powaznie, kamien z serca. Bo sie na smierc przerazilam po przeczytaniu
        wszystkich wypowiedzi po wrzuceniu w wyszukiwarke "zabkowanie" Istny thriller.

pozdr
    • katklos Re: Zabkowanie bez przykrych objawow- CZY MOZLIW 22.08.05, 12:13
      Ja też mile wspominam ząbkowanie. Synek był może ciut bardziej marudny i
      zdarzało mu sie wybudzać na moment kilka razy w nocy (zaraz zasypiał z
      powrotem), ale trwało to krótko. Absolutnie zadnej gorączki i innych tego typu
      atrakcjismile Obawiałam sie czwórek, ale wyszły zupełnie bezproblemowo. zobaczymy
      jak będzie przy okazji trojeczeksmile ma 19 mcy.
      • vibe-b Re: Zabkowanie bez przykrych objawow- CZY MOZLIW 22.08.05, 13:24
        katklos napisała:

> Ja też mile wspominam ząbkowanie. Synek był może ciut bardziej marudny i
        > zdarzało mu sie wybudzać na moment kilka razy w nocy (zaraz zasypiał z
        > powrotem), ale trwało to krótko. Absolutnie zadnej gorączki i innych tego
        typu
        > atrakcjismile Obawiałam sie czwórek, ale wyszły zupełnie bezproblemowo.
        zobaczymy
        > jak będzie przy okazji trojeczeksmile ma 19 mcy.

A jak dlugo trwa wychodzenie pierwszych, powiedzmy osmiu zabkow? Czterech na
        gorze i czterech na dole?

pozdr
    • katklos Re: Zabkowanie bez przykrych objawow- CZY MOZLIW 22.08.05, 13:52
      Hm, trudno powiedzieć, u każdego dzieciaczka jest chyba inaczej... U nas
      pierwszy ząb pojawił sie latem, a na Boze Narodzenie było ich 6 lub 7. Dłuższa
      przerwa nastąpiła po dwojakch,a przed czwórkami.
      • marcines01 Re: Zabkowanie bez przykrych objawow- CZY MOZLIW 25.08.05, 10:24
        Jezu - farciarze - u naszego Mikolaja to co sie dzieje z zebami to D R A M A
        T !!
        Wyglada to tak , ze jak jeszcze zebow nie widac zaczyna sie marudzenie , potem
        straszne marudzenie , potem goraczka , potem juz jazda bez trzymanki, goraczka
        ze 3 dni, dopiero potem cos sie na dziaslach pojawia , potem nagle spokoj i
        wylazi ZAB , ufff, przerwa ze 2 tygodnie i jazda znowu....
        Viburcol - hmmm - szczerze mowiac dawalismy ale jak przestalismy objawy bolesne
        byly te same, wiec dalismy sobie spokoj,
        Ostatnio Paracetamol w czopkach 120 mg na zmiane z Ibufenem w syropie,
        Po prostu koszmar ... I zostalo jeszcze 8 zebow do wyjscia - Mikolaj ma teraz 1
        rok i 3 m-ce
    • suhaa Re: Zabkowanie bez przykrych objawow- CZY MOZLIW 25.08.05, 12:22
      Możliwe,możliwe!Sebie właśnie pojawiły się dwie(od razu) jedynki na dole i
      nawet nie pisnął.A ja naczytałam się jak to boli i wdomu mam dwa żele,płyny aby
      nie bolało.Nic chyba nie czuł,za to teraz ja czuję na moich palcach hi,hi,hi po
      co gryzak!? mamy palce są lepsze.POZDRAWIAMY mama i jej mały kasownik
    • barbarag2 Re: Zabkowanie bez przykrych objawow- CZY MOZLIW 25.08.05, 13:29
      Cześć!
      Mój synek ma 8 miesięcy i właśnie wychodzi mu 3 ząb. Dwie dolne jedynki wyszły
      bez problemów zdrowotnych tylko problemy ze spaniem się pojawiły. Teraz
      wychodzi druga górna dwójka i jest słabo. Jest marudny, temperatury nie ma ale w
      nocy budzi się co 1,5 godziny chyba że śpi przy piersi. Przez to ząbkowanie
      zaczął spać z nami w łóżku, bo ja już nie dawałam rady w dzień. Podaję mu czopki
      Viburcol, ale one chyba działają na niego słabo. Bobodent i Calgel są dobre ale
      najlepiej chyba masować dziąsełka szczoteczką z silikonu nakładaną na palec.
      Ostatnio kupiłam taką Canpolu i synek sam buzię otwiera do masowania.

Pozdrawiam wszystkie mamy ząbkujących maluchów smile
      • anielka25 Re: Zabkowanie bez przykrych objawow- CZY MOZLIW 25.08.05, 13:40
        Mateusz skończył 6 miesięcy. Jakieś trzy tygodnie temu odkryłam pierwszy ząbek
        przez przypadek. Teraz ma chyba ze cztery ale nawet za bardzo nie wiem kiedy mu
        wyszły. Ślini sie bardzo to fakt ale to żaden problem. Żadnego płaczu,
        nieprzespanych nocy. Czasem luźniejsza kupa i są dni że pomarudzi przez
        chwilkę. Tak więc chyba to możliwe że zęby idą prawie bezboleśnie. Oby tak
        dlaje , do końca...
        • janka1231 Re: Zabkowanie bez przykrych objawow- CZY MOZLIW 25.08.05, 16:39
          u nas też było bez objawów, kiedy skończył prawie 10 miesięcy któregoś dnia
          pojawiły się dwa na raz! (na dole). I też się martwiłam bo myślałam że skoro ma
          10 miesięcy i nawet się nie slini to ile mu jeszcze to wychodzenie ząbków
          zajmie.. ale one sobie rosły bez objawów, zobaczymy jak będzie dalej.
    • vibe-b Re: Zabkowanie bez przykrych objawow- CZY MOZLIW 25.08.05, 17:36
      Dziekuje wszystkim za slowa otuchy i optymistyczne wizje.
      Co do d-r-a-m-a-t-y-c-z-n-e-g-o przebiegu zabkowania- bez urazy dziewczyny, ale
      takich wypowiedzi i reportazy jest tu na forumie na peczki (przerobilam caly
      asortyment z wyszukiwarki) i doprawdy nie o to pytalam. Dzieki jednak mimo
      wszystko.

pozdrawiam
    • happymix Re: Zabkowanie bez przykrych objawow- CZY MOZLIW 25.08.05, 18:26
      Pocieszę Cię- Dominika ma teraz 9,5 miesiąca. Dwie dolne jedynki mąż wyczuł podczas karmienia jak Mała skończyła 6 mies. Tydzień temu zauważyłam 2 ząbki u góry, teraz widać kolejne dwa. A objawów ZERO. Nic się nie dzieje i nie działo, normalnie całe noce przesypia, slini się jak zawsze, gryzie wszystko jak zawsze, kupki normalne i temp. też. Więc może i u Was tak będzie, czego Wam serdecznie życzymy.
    • zbrojwskas wracaj do nas!!!! 25.08.05, 19:40
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka