moniczka10012 Ząbkowanie 21.11.08, 17:10 Hej moja córka ma już 10 miesięcy ale jeszcze niema ząbków.Czy to powód by się tym martwić?? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-225 Re: Ząbkowanie 24.11.08, 15:01 witam wszystkich mój synek miał skończone 3miesiące jak wyszły mu ząbki, nawet się niespodziałam jak się przebiły,te pierwsze przeszedł spokojnie. teraz ma pół roczku i wychodzą mu górne,1dynki ma zaznaczone a oczne już na wierzku,straszne to było,płakał,krzyczał,marudził,gorączkował,w nocy też tak się zachowywał. czopki przeciw bólowe stosuje sie nie dlurzej niz trzy dni.Ząbki nieprzebijają się dłuzej niz 5dni,przynajmiej ja tak zauwazyłam na moim diecku.Pozrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
farmewcia Re: Ząbkowanie 11.12.08, 21:46 witam! czy ktoras z Was moze okreslic co ile miesiecy idą ząbki? co 2-3 miesiace?czy to jest roznie?....jakie byly Wasze doswiadczenia? pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
asia-225 Re: Ząbkowanie 12.12.08, 21:35 niema czegoś takiego,wydaje mi się że zależy od tego jak głeboko są osadzone,mój synek ma już 7miesięcy i ząbków 8. idą mu jeden za drugim,nienadążąm za nimi. moja siostrzenica ma 1,5 roku i 8ząbków,a pierwszy wyszedł jak miała 9miesięcy,wyzynały się jej długo tzn. 2na dole ok3tyg. górne tak samo,a mojemu synkowi 4dni nie dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
naszaheidi Re: Ząbkowanie 21.11.08, 17:31 U corki tez wysypka,rozdraznienie,zsypana ma cala szyje,brode od slinienia sie.Bylam az u dermatologa,bo bylam pewna ze to jakies dziadostwo sie na skorze umiejscowilo.To od zebow,zaczelo sie dokladnie w tym samamy czasie,smaruje sie papka i cierpiac nieprzespane noce czekam na zab!! Odpowiedz Link Zgłoś
melania29 Ząbkowanie 14.02.09, 15:53 moj synek ma 4 miesiace i jeden zabek, drugi w drodze. Strasznie marudzi, wczoraj goraczkowal. Odpowiedz Link Zgłoś
bartosz.raj Re: Idą zęby! Co pomoże małym dziąsłom 20.04.09, 22:26 A Ojca nie??? Tylko matki? Ojciec ma gdzieś ból jaki towarzyszy jego ukochanej istotce? I pewnie smacznie w tym czasie śpi? Odpowiedz Link Zgłoś
immoral27 Re: Idą zęby! Co pomoże małym dziąsłom 18.05.09, 13:42 Witajcie - nasza Maja ma 8 zębów przy wieku 20 miesięcy. Teraz od około 2 tygodni ma spuchnięte dziąsło pod górna lewą czwórką i dodatkowo podeszło jej prawdopodobnie krwią. Dziąsło wygląda jak taki mały krwiaczek w tym miejscu. Czy ktoś się z czymś takim spotkał? Czy są to powody do niepokoju i czy powinniśmy iść do dentysty? Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
podwojnamama30 Idą zęby! Co pomoże małym dziąsłom 18.05.09, 14:47 zapraszam do mojego dzisiejszego watku na forum forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=95452129&a=95452129 Odpowiedz Link Zgłoś
podwojnamama30 Idą zęby! Co pomoże małym dziąsłom 18.05.09, 14:48 zapraszam na swojisiejszy watek na forum forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=95452129&a=95452129 Odpowiedz Link Zgłoś
beniocek Ząbkowanie 06.07.09, 14:41 Moj synek też miał trudności z tymi zabkami ale własnie dzis a ma 11 miesiecy widać pierwszego ząbka. Odpowiedz Link Zgłoś
zebroid_dziki Re: Idą zęby! Co pomoże małym dziąsłom 06.07.09, 22:21 mojej malej wczoraj pokazal sie zabek. na szczescie poza obfitym slinieniem sie, nie ma innych objawow. nie wiecie, ktory moment jest najbardziej bolesny dla dziecka? zabek przebil sie juz przez dziaslo, bo czuc go bardzo dobrze. czy najgorsze jest juz za nami czy dopiero sie zaczyna? Odpowiedz Link Zgłoś
maluttka86 Ząbkowanie 06.10.09, 18:28 Moja córcia za tydzień skonczy roczek a jeszcze nie zauwazylam zadnej plamki na dziaselkach Smiejemy sie z mezem ze zeby zostawia na trudne czasy Ale czy mam powod do zmartwień z tego powodu pomóżcie!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dreamer_1986 Re: Ząbkowanie 02.11.09, 13:05 Nasza córcia skonczyla wczoraj 2 miesiące.. Od kilku dni marudzi przy jedzeniu, widzimy że jest głodna, ale głośno krzycząc wypycha smoka z buzi, później łapie ponownie, pociągnie kilka razy i znowu z krzykiem wypluwa.. Od jakiegoś czasu też wkłada rączki do buziaka i trochę się ślini.. Dotąd budziła sie tylko raz w nocy na jedzenie, a od kilku dni po okolo 30-60 min od jedzonko budzi sie jeszcze raz z krzykiem i katarkiem. Na poczatku wydawalo sie nam, ze przyczyną jest katar, ale po przeczytaniu artykułu zastanawiamy sie czy to juz przypadkiem nie ząbkowanie..Czy to możliwe, ze to objawy, to objawy ząbkowania u 2misiecznego niemowlaka???? Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja7777 Ząbkowanie 12.11.09, 14:42 Ja stosowałam w tym okresie u córeczki czopki na uspokojenie i nie tylko Viburcol N. Mała bardzo była płaczliwa, nie mogła spać itp. przed ich zastosowaniem. Do dziś trzymam zawsze go w apteczce. Odpowiedz Link Zgłoś
klaudia_84 Re: Ząbkowanie 14.11.09, 21:54 Sama stosuje z powodzeniem u swojego synka Viburcol. Kolki i bolesne ząbkowanie nie są niczym przyjemnym dla maluszka, a te czopki się rewelacyjnie sprawdzają. W ekstremalnych sytuacjach można je nawet stosować co 2-3 godziny bez obaw, że mogą dziecku zaszkodzić, bowiem do tjej pory nie stwierdzono żadnych działań niepożądanych tudzież skutków ubocznych. Odpowiedz Link Zgłoś
arpka11 Re: Ząbkowanie 17.11.09, 11:43 sama stosowałam u mojego maluszka w czasie bolesnego ząbkowania czopki viburcol - i młody od razu zaczął sie usmiechać a bolesności przeszły jak ręką odjął, ja wyspana - mały zadowolony, czego chcieć więcej Odpowiedz Link Zgłoś
klaudia_84 Re: Ząbkowanie 21.11.09, 17:12 Ząbkowanie to nie tylko bolesny koszmar dla dziecka, ale i dla rodziców. Chociaż nie będę tutaj wkładać wszystkich dzieciaczków "do jednego worka", bo jedne ząbkowanie przechodzą łagodnie, a inne nie. Moja pociecha należy raczej do tej drugiej grupy, a dodatkowo potrafi pokazać różki i często się wydziera i płacze tudzież złości się. Lekarz-pediatra przepisała czopki Viburcol i chwała temu, kto je wymyślił, bowiem na prawdę są one rewelacyjne, zupełnie nieszkodliwe i działają, a na ulotce pisze, że można je stosować już od pierwszej doby życia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mamanatki2 Ząbkowanie 29.11.09, 18:53 Moja córcia ma 3,5 mca. Tydzień przed skonczeniem 3go miesiąca wyszedł jej pierwszy ząb, na równe trzy miesiące miała już 2 ząbki to po tatusiu i tak się zastanawiam, czy to możliwe, że już jej idą następne? przyłączam się do pytania o czas między ząbkami, tzn, co ile wychodzą? po jakim czasie od dolnych jedynek idą górne? a co do objawów, no to ślinienie i gryzienie piąstek. no i ogromne problemy przy piersi po kilku minutach jedzenia zaczyna się cała prężyć i płakać pomocny viburcol i bobodent. Odpowiedz Link Zgłoś
mamakrzysiak Ząbkowanie 02.02.10, 22:54 Nasz synek ma 9 miesięcy i nie ma jeszcze ząbków. Ale od 2óch dni jest bardzo marudny,płaczliwy,ślini się i wszystko gryzie.Podaje mu gryzaki,schłodzoną marchew i smaruje mu dziąsła maścią Dentinox N a na noc podaje mu Nurofen w syropie.Trochę mu to uśmierza ból ale i tak ciężko to przechodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
daffodill88 Ząbkowanie 24.02.10, 10:04 Moja córcia ma 2 miesiace i 6 dni i zaczęła już ząbkować.. nic jej nie pomaga.. jest starsznie marudna i nadpobudzona... nie chce smoczka woli swoje rączki ale strasznie się przy tym denerwuje i nerwowo wkłada je do buziuni i płacze.... w nocy zaczeły sie pobudki... strasznie marudzi a o ślinie nie wspomne... doslownie potok... co jeszcze moge zrobic by jej pomoc bo wyzej opisane sposoby w ogole nie pomagaja... Odpowiedz Link Zgłoś
daffodill88 Re: Ząbkowanie 24.02.10, 10:08 Zapomniałam dodać ze mała nie chce mi jesc.. ciagle placze prezy sie wygina i wykreca... wiem ze jest glodna bo placze jak odstawie ja od mleczka ale jak tylko znow podam to jest to samo.. wrzask i nic wiecej....!!! czy to mozliwe ze jej nic nie pomoze by lzej przez to przejsc? Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra19811 Re: Idą zęby! Co pomoże małym dziąsłom 27.02.10, 14:54 Zgadza się. Jak przy córce i teraz przy synu zawsze zabkowaniu towarzyszy katar. Ale oby tylko. Mały nie tylko jest nieznośny i ciagle płacze, ostatnio obudził się i darł jakby ktoś go ze skóry obdzierał, to jeszcze ma temp 37,5 - 38 od 2 dni.pomaga nam nurofen. Tylko po pbulowym jest w stanie jeść. jest tak niespokojny że lekarz przepisał mu hydroxyzynę. Miał robione badania i nic mu nie jest, tylko tak zabkuje, może dlatego że wychodzą mu wszystkie 4 dwójki na raz ? Przy jedynkach nie było aż takie histerii. Odpowiedz Link Zgłoś
arpka Ząbkowanie 23.04.10, 11:48 ja mojemu maleństwu podawałam mocno wypieczoną skórkę razowca, oczywiście masowałam też dziąsła. A przy silniejszym bólu podawawałam czopki viburcol - konsultowałam to oczywiście z pediatrą, nie było przeciwskazań - czopki są homeopatyczne więc działają łagodnie a jednocześnie przynoszą ulgę w bólu naszych buednych pociech Odpowiedz Link Zgłoś
kor_elka Re: Ząbkowanie 17.11.10, 17:18 I dziecko sobie nie pokaleczyło dziąseł? Przecież do tego są specjalne gryzaki...! Nie miałabym odwagi dawać czegoś takiego. U mnie zdecydowanie pomagają specjalne gryzaki, a jeśli idzie o leki, to tylko Camilia pomaga mojemu dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
krolewna-z-drewnaa Re: Ząbkowanie 24.11.10, 16:54 Nie bałaś się zakażenia? Albo tego, że dziecko porani sobie dziąsła? Przecież na to trzeba bardzo uważać! Nie przypadkiem są specjalne gryzaczki, które są bezpieczne dla dzieci. Swojej małej daję camilię, bo działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Widzę, że jej pomaga, a ja jestem spokojniejsza, bo chyba najbardziej przy ząbkowaniu bałam się dodatkowo infekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.pazgi Ząbkowanie 03.05.10, 14:16 Wczoraj, ku mojemu zdziwieniu, kiedy nasz synek ziewnął, ukazał mi się jego pierwszy ząbek. Szczególnie się nie ślinił a mama ciągle mi powtarzała, że kładzie wszystko do buzi bo dzieci już tak robią. Ale kto by się spodziewał skoro Miki kończy za tydzień dopiero 5 miesięcy. Pierwszy ząbek - dosyć łagodnie. Oby tak dalej i wam też tego życzę Odpowiedz Link Zgłoś
anaia-on-line Ząbkowanie 24.06.10, 12:27 Mój synek ma prawie 8 miesięcy i cztery zęby. Wyrzynały się w niestandardowy sposób, jedynki na dole i dwójki na górze. Teraz pojawiły się czubeczki górnych jedynek. Już nie możemy się ich doczekać. Smaruję mu dziąsła Dentinoxem, daję schłodzone w lodówce gryzaki żelowe i uzbrajam się w cierpliwość Szczególnie w nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
anaia-on-line Re: Ząbkowanie 24.06.10, 12:31 Zapomniałabym - w szczególnych przypadkach podaję jeszcze Panadol dla dzieci w syropku i Viburcol, choć w przypadku tego drugiego szczerze mówiąc nie widzę wyraźnych rezultatów... Odpowiedz Link Zgłoś
milka.555 Re: Ząbkowanie 25.06.10, 13:38 A ja jestem mamą dwóch prawie 3m-cznych łobuziaków, bliźniaków, i chyba u jednego zaczyna się pomału ząbkowanie, bo ssie piąstkę i kciuka, czasem tak nerwowo smokcze, o smoku można zapomnieć bo jak weźmie to tylko po to żeby szybko wypluć i ślini się, czy to znak że już mogą wychodzić ząbki? i jestem ciekawa czy jak zaczną ząbkować to dwóch na raz czy może być z tym różnie? są tu może mamy bliźniaków? Odpowiedz Link Zgłoś
madzia1.2 Ząbkowanie 13.08.10, 14:11 witam, moja córka skończyła właśnie 4 miesiące, od kilku tygodni się ślini, wkłada wszystko do buzi a swoje paluszki to pawie zjada, oczywiście strasznie marudzi i płacze, nie mogę jej spokojnie nakarmić bo tak fika rączkami i nogami,a w nocy kręci się po całym łóżeczku tak że nie mogę spać, gryzaki nic nie pomagają a nie stosowałam jeszcze żadnego lekarstwa, co radzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
amerikanische.heidelbeere Re: Ząbkowanie 05.10.10, 12:28 My już na szczęście po ząbkowaniu ale niezdroszcze ani mamom, ani tym bardziej ząbkującym dzieciom. U nas małą strasznie męczyło zabkowanie, jak nie budzenie w nocy to luźne kupki, często płacz i marudzenie. Płakać mi się chciało jak patrzyłam jak się męczy bidulka i nic nie pomagało na dłuższą metę. teraz mamy na tapecie wypadanie mleczaków ale to już pikuś przy ząbkowaniu Odpowiedz Link Zgłoś
sonia.marmieladowna Re: Ząbkowanie 06.10.10, 14:19 dziecko mojego brata właśnie ząbkuje i jak je pilnuję to bratowa mi zostawia taki środek Camilia, jak dziecko płacze i marudzi to podaję i dziecko po jakiś 15 minutach się uspakaja i przestaje marudzić. możesz jeszcze gryzaczek dziecku kupić taki specjalny z atestem co się wkłada do lodówki. Odpowiedz Link Zgłoś
maminka21 nie chce jeść.... 06.10.10, 23:01 Mały skończył 4 miesiące- wszystko do buzi, rączki, kciuk, nerwowy, bardziej płaczliwy, marudny, ale najgorsze, że nie chce jeść mleka ( jest na mm od 3 m-cy ) - każda próba podania mleka to masakra, je o wiele mniej niż kiedyś, za to pić chętnie. Jestem przerażona - starszemu pierwszy ząbek wyszedł jak miał ok 7 m-cy , więc jak przez znajbliższe 3 miesiące tak marnie będzie jadł ... to schudnie... a ja nerwowo sie wykończę. Czy Wy też macie takie problemy z jedzeniem, żel niewiele daje.. Odpowiedz Link Zgłoś
74-sowka Re: nie chce jeść.... 05.05.12, 00:34 Spokojnie, nadrobi )) małe porcje, tego, co najbardziej lubi (w gr. rozsądku), niech pije, ile wlezie. Odpowiedz Link Zgłoś
74-sowka Ząbkowanie i zgrzytanie - co robić?? 05.05.12, 00:31 A co zrobić, jesli uroczy "kasownik" (2 jedynki u góry, dwie u dołu) potwornie zgrzyta zebami? Boję się że sobie ząbcie ukruszy albo przygryzie wargę albo skrzywi zgryz... jak to mama. Albo, że to niedobór wapnia - możliwe?? Aha, niunia zgrzyta tylko w dzień, ma apetyt, jest żwawa i ładnie śpi, kontakty z ludźmi i zwierzętami ograniczam, psa nie mamy... więc robale wykluczam. Odpowiedz Link Zgłoś
bursztynek80 Ząbkowanie 18.10.12, 03:15 U nas małej idą czwórki. Gule na dziąsłach, strasznie ją boli, jak mogę jej pomóc by odczuła ulgę? Pomóżcie! Odpowiedz Link Zgłoś
kangurzyca85 Re: Problemy z zębami 14.07.14, 21:17 ja też myślę że im mniej chemii tym lepiej i jeśli można się obejść bez środków przeciwbólowych to super... my próbujemy sobie radzić na gryzaczkach i innych cudeńkach do żucia póki co 4 zęby do przodu i wszyscy żyjemy! Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 vitka3/marchelko/kangurzyca85 15.07.14, 20:20 to jedna i ta sama osoba. Ten sam styl pisania i straszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
vitka3 Re: vitka3 16.07.14, 11:34 Ale nie rozumiem dlaczego, przecież dodałam jeden wątek i kilka postów w innych, nie wiem co zrobiłam nie tak Odpowiedz Link Zgłoś
vitka3 Re: vitka3 16.07.14, 11:37 Czy chodzi o to, ze miałam nieaktywowane konto? no właśnie je uzupełniam, wcześniej nie miałam kiedy, przyznam, ze nie przeczytałam regulaminu w sumie, zaraz zerkne Odpowiedz Link Zgłoś