06.09.05, 08:22
witam
Czy któraś z mam podawała swojemu dzieku Luminal w zwizku z kolkami.
Debridat nie pomół,Espumisan też nie,podobnie Inafacol i czopki
Viburocol,wszystkie domowe sposoby też się nie sprawdzają a mi się serce kroi
kiedy Tymek płacze.
Od wczoraj podajemy Luminal,ale nie wiem czego się spodziewać po
dziecku,jakieś nietypowe reakcje??
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • magda270519761 Re: Luminal 06.09.05, 08:38
      Ja podałam 3 razy też przy silnym ataku kolki , dawałam też 3 tyg. debridat ,
      pomogło , lekarz powiedział , żeby podawać pierwszy i drugi dzień 2 razy
      dziennie , oczywiście jak będzie potrzeba i następne 3 , 4 po 1 dziennie,
      dziecko spało po nim 2,3 godz., moja siostra też podawała , u niej kolki trwały
      dłużej , pytałam się jej i powiedziała , że złużyła 2 opak.,dużo osób nie
      poleca , ale mi lekarz , który pracuje tylko z niemowlakami powiedział , ze on
      zapisuje długo luminal i jeszcze nic sie nie stało , a przecież dziecku trzeba
      ulżyć , bo kolka to straszny ból.
      spokojnie podaj, pozdrawiam
    • tea77 Re: Luminal 06.09.05, 08:55
      aaano i dodam,że my mamy Luminal w tabletkach,dwa razy dziennie po pół
      tabletki...dlatego tak bardzo się tego leku obawiam
    • olkak Re: Luminal 06.09.05, 09:02
      hej,

a ja bym byla na twoim miejscu b. ostrozna z luminalem- to jest silny srodek
      uspokajajacy i uzalezniajacy. Jezeli twoja dzidzia ma bardzo silne napady kolki
      to od czasu do czasu mozesz podac ale nie ciagle bo organizm szybko sie
      uzaleznia- on nie zlagodzi bolu a jedynie uspokoi i przytepi twojego maluszka.

Luminal w mniejszej dawce(15mg) jest zalecany w bezsenności, przy nadmiernej
      pobudliwości, w nerwicach lękowych oraz jako lek pomocniczy w nadciśnieniu
      tętniczym, niewydolności krążenia, w napadach kolek, przy bolesnym
      miesiączkowaniu, w objawach towarzyszących menopauzie oraz przed zabiegami
      chirurgicznymi.

Sama widzisz jakie sa wskazania.

To ze lekarz od dawna go przepisuje to nie znaczy ze ma tak robic juz do konca
      swojej praktyki- wiele dzialan niepozadanych wychodzi na jaw dopiero po latach
      badan nad danym lekiem.F
      armacja sie rozwija i po to pojawiaja sie nowe i udoskonalone preparaty zeby
      ich uzywac.

Spr esputikon,albo proszek troisty (b. stary preparat ale w weilu przypadkach
      dziala) a niektorym pomaga po prostu sab simplex, plantex, jest tez taki
      preparat dwu lub trzy skladnikowy(nie pamietam w tej chwili nazwy) sprowadzany
      z niemiec-u nas nie jest dostepny w aptekach. jak masz kogos za granica niech
      sie podpytaja, wiem ze wielu dzieciom pomaga.

zycze wiele cierpliwosci i wiem ze to zabrzmi glupio ale to NAPRAWDE mija!

pozdrawiam
    • zona_mi Re: Luminal ????? 06.09.05, 09:43
      To silny środek psychotropowy! Lekarz przepisał Waszemu dziecku?
      • jagodasoft2 Re: Luminal ????? 06.09.05, 10:39
        Zgadzam się z olkak i zona_mi. Moja dostawała luminal z powodu żółtaczki w
        szpitalu, po 3 dniach ja sama zażądałam odstawienia leku. Mała ciągle spała,
        nie budziła się na jedzenie, jak się obudziła to po minucie znowu zasypiała.
        Była jak laleczka z waty. Mineło 6mc a mi dalej się chce płakać kiedy to
        wspominam.
        Uważma że lekarze nadużywają tego leku, jak ciebie by coś mocno bolała to też
        wziełabyś środki psychotropowe - uspokajajęce ??
    • bafilek Re: Luminal 06.09.05, 10:05
      Podawałam dziecku luminal przez ponad dwa tygodnie w związku z zapaleniem
      ucha. Też miałm wielkie obawy związane z uzależnieniem, ale mój pediatra
      powiedział, że musiałabym rok albo i więcej podawać, żeby dziecko się
      uzalezniło. Dzieki temu moja córka mogła spokojnie przespać kilka godzin, bo
      podobno ból ucha jest okrooopny! Żadnych skutków ubocznych nie zauważyłam.
    • nataliamackowiak Re: Luminal 06.09.05, 10:16
      Nam tez jedna lekarka przepisała na zabkowanie(pierwszy ząbek na 12 tyg. córka
      miała) i kolki(do 5 miesięcy miała) Luminam. Jak napisałam o tym wtedy na
      forum, wybuchło ogólne oburzenie...
      Ja dałam wtedy ze 2 dni, ale córci poprzestawiało się spanie, spała w dzień, w
      nocy była wyspana itp-to przez Luminal, a poprawy raczej nie było z kolkami i
      zabkami.
      Natalia
      • esseana Re: Luminal 06.09.05, 10:24
        mój synek ze względu neurologicznych przez pierwsze 3 miesiące życia brał
        luminal każdego dnia.

Teraz ma 9 miesięcy i napewno się nieuzależnił!!

Moje zdanie jest takie CIERPIĄCEMU DZIECKU trzeba pomóc!!
        Mój Misiek miał kolki i okropne zaparcia przez 4 miesiące życia, bardzo się
        nacierpiał, tak naprawde to nie wiedziałam że tak bardzo dziecko może plakać!!!

Miśkowi tylko i wyłącznie pomogała suszarka, okłady z ciepłej pieluszki, ciepłe
        kąpiele, vibrucol, i czopki glicerynowe.

Od suszarki też się nieuzależnił.

Polecam wiec suszarkę.

Pozdrawiam.

• g.trzaska Re: Luminal 06.09.05, 10:39
      Witaj Mamo Tymoteusza!
      Mój synek , również Tymek smile), również miał kolki, przez 2 miesiące. Przyczyną
      ich była moja dieta, odstawiłam wszystko co było związane z mlekiem, rybami,
      truskawki, maliny, nawet herbatki laktacyjne, po których miał silne wzdęcia,
      (dodam że mały był alergikiem) i kolki skończyły się prawie z dnia na dzień.
      Płakał i owszem jak każde dziecko, ale dużo rzadziej, a zasypiał normalnie
      około 21 (wczesniej nawet potrafił nie spać do 1 -3 w nocy) , budził się w nocy
      na karmienie 2-3 razy. Nie mogliśmy z mężem uwierzyć w tą cudowną odmianę. A co
      do domowych sposobów to u nas działała tylko suszarka!!! Nagrzewliśmy mu
      brzuszek, przez śpiochy, z odległości około 30-40 cm, przez kilka sekund.
      Pomagało! Mały teraz ma już 9 miesięcy i prawie nie pamiętam co to kolki, życzę
      wytrwałości, a problem minie i to już wkrótce. Pozdrowienia
      Małgosia i Tymek (1.12.2004r.)
    • zona_mi Re: wyjaśnienie 06.09.05, 11:01
      Ja nie potępiam, tylko p_y_t_a_m, bo nie sądziłam, że malutkim dzieciom można
      podawać ten lek.
    • blamblam Re: Luminal 06.09.05, 11:24
      Mój synek dostawał luminal z powodu zółtaczki. Nie pamiętam jak dlugo ale nie
      dłuzej niż 3 tygodnie. pół czopka chyba 2 x dziennie. Zachowywal sie normalnie
      tzn budził sie na jedzenie i nie był specjalnie senny, w kolkach jakoś mu nie
      pomoglo więc to moze kwestia ilości.
      • tea77 Re: Luminal 06.09.05, 11:41
        a więc tak drogie mamy...co to jest Luminal doskonale wiem,wiem też jak działa
        na dorosłych ponieważ przez dwa lata pracowałam w szpitalu
        psychiatrycznym.Wiem,że dorosłych uzależnia ale po latach stsowania i to w
        dużych dawkach.Pytanie zadałam ponieważ jak każda matka martwię się o swoje
        dziecko,pomimo tego,że znam lek nie wiem jak działa na takie maleństwa i
        ewentualnie czego niespotykanego u dorosłych mogę się spodziewać u dziecka.
        Drogie mamy mojemu synowi nie pomaga nic...łącznie z tym co kiedyś gdy byląm
        mała pomagała mi czyli proszek troisty,nie pomaga suszarka,kąpiel,ciepła
        pielucha,okłady z siemienia itd..nie będę wymieniała wszystkiego bo długo by to
        zajeło.Luminal stosować mam przez tydzień i zobaczymy czy to pomożemłody dostej
        połowę z dawki którą w stosunku do sowjej dwaki mógły dostać,więc są to
        naprawdę minimalne dawki i po 3 pierwszych tabletkach nie zauważam by była
        bardziej spiący niż zawsze,a pręży się minimalnie i to bez przeraźliwego płaczu
        i zatrzymywania oddechu.Co do diety..ja już nie jem praktycznie nic...zostały
        mi lekkie zupy,chleb woda i słaba herbata....przesadzam,ale prawda jest że
        dietę mam ograniczoną znacznie...mały też alergik,.Jeśli wspomniany powyzej lek
        nie pomoże spróbujemy przejsć na nutramigen i wtedy zobaczymy..wiem,że z kolek
        się wyrasta bo sama je miałam tylko dlaczego mam nie próbować złagodzić bólu
        mojemu dziecku...przecież gdyby mnie bolałom,też próbowałabym
        wszytkiego...nawet leku uspokajającego gdyby tylko pomagał.
        Dziękuję za wsparcie i te nieo mniej przychylne opinie takze.
        Pozdrawiam
    • asiek31 Re: Luminal 06.09.05, 12:02
      U nas było dokładnie jak u jagodysoft2, koszmar, koszmar. Dziecko trzy
      dni "przelewało" się przez ręce. Ciągle spał a jak spał to nie jadł a jak nie
      jadł to był coraz słabszy i więcej spał. Nawet nie chcę tego wspominać
      Asia i Martynek
    • blamblam Re: Luminal 06.09.05, 14:10
      z tego widać ze kazde dziecko reaguje inaczej, zapewne jest to tez kwestia
      ilości tego leku i proporcji w stosunku do wagi ciała. Rozumiem Cię tea bo mój
      synek też miał kolki i kilka razy płakałam razem z nim. Znasz działanie leku,
      obserwuj dziecko i bądz w kontakcie z lekarzem. Zanim sie obejrzysz synek
      wyrośnie z tych wstrętnych kolek i będzie pogodnym chłopcem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka