Dodaj do ulubionych

dwa pytania z różnych beczek

14.09.05, 19:56
1. czy sumiennie należy prasować po praniu wszystkie pieluchy i ubranka dziecka?

2. Po wczorajszym napadzie bólu brzuszka mojej malutkiej planuję skompletować jakąś apteczkę dla noworodka. Co powinno się tam znaleźć?

I powiem Wam mamusie, że burza hormonów jeszcze nie przeszła tak do końca, ale jest coraz lepiej (no, może z przerwami na trochę łez i bezradność smile)
Obserwuj wątek
    • ewcialinka Re: dwa pytania z różnych beczek 14.09.05, 20:31
      1 ciuszki prasuje wszystkie ze względów estetycznych i ubranka sa bardziej
      miękkie.pieluszki nie zawsze prasuje używam ich tylko pod buzie jak pije czy je.

2.ja mam :paracetamol przeciw gorązczce
      czopki uspakajające( na ząbkowanie też)
      kiedys uzywała espumisan na kolki
      witaminki
      zioła np.mieta,rumianek
      na kaszel syrop
      kropelki do oczu
      nawilżacz do noska
      chyba wszystko
      • berecik7 Re: dwa pytania z różnych beczek 14.09.05, 20:36
        1. Nigdy nie prasowałam ani pieluch, ani ubranek

2. Esputikon lub Gripe Water na kolki
      • 19maj do ewcialinka 14.09.05, 20:44
        mam pytanie do Ciebie te czopki uspokajające na co one są pewnie mi odpiszesz
        że na uspokojenie ale czy pomagają ogólnie na to kiedy dzidzia jest niespokojna
        z natury i np drze sie kiedy wjedzie w wózku to czy po takim czopku byłaby
        spokojniejsza
        • marta_g Re: do ewcialinka 14.09.05, 21:04
          Przepraszam, że się wcinam, ale koleżance chodziło za pewne o czopki Viburcol
          N - złożony preparat homeopatyczny. Bardzo ostatnio modny, ale skuteczny, żeby
          nie było że się śmieję. Otóż czopki podaje sie niemowlakom przy stanach
          niepokoju, rozdrażnienia, wewnętrznego rozbicia (np. podczas ząbkowania czy
          przeziębienia). Ja podawałam je synkowi (obecnie 3.5 m-ca) na noc, jak był
          przeziębiony i noce rzeczywiście mijały spokojniej noi i wtedy dnie były
          lepsze. Ząbków jeszcze nie mamy, ale czopki już czekają...
          Zapytaj pediatrę, czy na takiego krzykacza nie podziałałby np. syropek z melisy.
          Pozdrawiam
          Marta
          • 19maj Re: do ewcialinka 15.09.05, 09:20
            dzięki za parę dni idę na szczepionkę to zapytam lekarza
    • marta_g Re: dwa pytania z różnych beczek 14.09.05, 20:35
      Cześć
      1. Ja sobie odpuściłam prasowanie po 2 tygodniach i wszystko jest ok. Jasiek
      nie ma żadnych problemów ze skórą (ma teraz 3,5 m-ca). Poprostu mokre rzeczy
      dokładnie strzepuję, naciągam, wygładzam i już. Tak samo zrobiłam przy pierwszy
      dziecku i obecnie mam super 5-latka.
      2. W apteczce powinnaś mieć: syrop na gorączkę (np. APAP - zwróć tylko uwagę,
      że preparaty tego rodzaju są zalecane od 3 miesiąca życia, ale w przypadku
      gorączki u dziecka młodszego, zawszepo konsultacji z lekarzem istnieje
      konieczność podania kilku kropelek, więc warto już mieć na wszelki wypadek), na
      ból brzuszka i kolki Gripe Water (woda koperkowa) lub Plantex w saszetkach lub
      Infacol. Warto też kupić (ale to już dla siebie, jak karmi się piersią) koper
      włoski w saszetkach i pić 2xdziennie jako herbatkę - u mnie to działa - ja piję
      a młody nie ma kolek. Do apteczki polecam także wodę morska w sprayu do
      codziennej toalety noska (sprawdza się także przy katarze) np. Marimer (jest go
      2xwięcej niż słynnego Sterimar'u i jest troszkę tańszy). A gdy przyplącze się
      katarek, o co jesienią nie trudno pomoże Nasivin 0,01% dla niemowląt. Ale
      trzeba go używać, jak zreszta każdych kropli do nosa, z umiarem i rozwagą.
      A wracając jeszcze do kolek, to sprawdzonym sposobem jest suszarka do włosów -
      ciepły, lecz nie gorący, strumień powietrza skierować na brzuszek i po oczkach
      poznasz jaką to przynosi dziecku ulgę. Przy piewszym synku taka starsza,
      doświadczona lekarka w szpitalu pokazała mi jak masować brzuszek szkrabowi i
      ten patent w połączeniu z suszarką przyniósł ekstra efekty. Najpiew ogrzewa się
      brzuszek, następnie masuje się go otwartą dłonią zgodnie zewskazówkami zegara,
      na końcu przyciska się nogi dziecka do brzuszka (obie i na przemian) i aż miło
      posłuchać jak bączki sie ulatniają wink. Serie powtarza sie kilka razy. Można też
      próbować kłaść dziecko na brzuszku, ale nie każde to lubi (moje tego wręcz nie
      znosiły).
      Pozdrawiam
      Marta
    • mika_p Re: dwa pytania z różnych beczek 14.09.05, 21:26
      Prasowanie - to zalezy kto prasuje. Jeśli ty - to nie jest konieczne, prasownie
      zmiękcza ciuszki, ale przeciez są nowe, więc nie sztywne jak takie po wielu
      wielu praniach. Jeśli prasuje maż - to prasowac nalezy bezwględnie jak
      najdłużej.

Apteczka - bez konsultacji z lekarzem takiemu maluchowi jak twój nie podałabym
      niczego poza herbatką dostępną w sprzedaży ogólnej, nie w aptece.
      Na później - coś od gorączki, coś od ząbkowania. Opatrunki każdy człowiek w
      domu ma.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka