Dodaj do ulubionych

ile kaszki żeby dziecko przespało noc?

15.09.05, 21:28
Hej mamusie. Mam takie pytanie. Ile kaszki na noc jedzą Wasze dzieci? Wiem,
że to napewno zależy od apetytu itp. Mój mały je tylko 120 ml - to chyba
trochę mało i pewnie dlatego budzi się w nocy. Ale więcej nie chce jeść. A u
Was jak jest? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • christych Re: ile kaszki żeby dziecko przespało noc? 15.09.05, 21:32
      Ja daję 180ml mleka i 2 i pół łyżeczki kaszki ryżowej. Emi śpi od 19.30 do 5, 6
      rano. Jak nie dopije całego mleka, to daję jej gdy przymyka oczka -zazwyczaj
      dokańcza (zasypia na rękach).
    • justyhna Re: ile kaszki żeby dziecko przespało noc? 15.09.05, 21:34
      mój mały pluje kaszką niestety,a ajka juz sie uda to wypija 120 ml, moze
      faktycznie sprobowac przez sen? no a budzi sie oc zywiscie standardowo od 20 do
      0.30 potem co 2 lub3 godziny
    • mika_p Re: ile kaszki żeby dziecko przespało noc? 15.09.05, 23:22
      Zero. Tylko moje mleko. Budzi się coraz mniej.
    • maja9912 Re: ile kaszki żeby dziecko przespało noc? 16.09.05, 00:06
      a ile miesięcyma twój maluszek?
      • abit26 Re: ile kaszki żeby dziecko przespało noc? 16.09.05, 08:24
        8,5 mies
    • anias29 Re: ile kaszki żeby dziecko przespało noc? 16.09.05, 07:31
      Zero kaszki, tylko mleczko, przesypia 12 godzin.
    • lidek0 Re: ile kaszki żeby dziecko przespało noc? 16.09.05, 07:37
      Kaszka zapychaczem na noc? Ciekawe podejście i to tylko dla tego, zeby mama się
      wyspała? I więcej jeść nie chce i w nocy się budzi, strasznie biedna jesteś, że
      wstawać musisz, bo inne mamy całą noc przesypiają. Co to za metody?
      • abit26 do lidek0 16.09.05, 08:24
        To co daję mojemu synkowi do jedzenia to moja sprawa i Tobie nic do tego! I czy
        się wysypiam też! Rano mój synek też je kaszkę i to wcale nie chodzi o
        zapychanie tylko że jest bardziej pożywna.
        PS. Faktycznie forum bardzo się zmienia i jest coraz więcej uszczypliwych osób.
        No ale skoro nie masz nic innego do roboty to proszę bardzo.
      • maja285 Re: ile kaszki żeby dziecko przespało noc? 16.09.05, 08:44
        Przykro że są takie osoby jak Pani...nie wiem czy wie Pani jak to jest nie
        przespać ciągiem 4 h, tylko budZić się co godzinę a raNO iść do pracy, jeśli
        nie to jest Pani szczęściarą. Tylko dla czego krytykuje i obraża inne mamy? Ja
        też szukam sposobu, albo przynajmniej wsparcia, słów otuchy bo jestem w takiej
        samej sytuacji. I Pani słowa wcale mi nie pomagają...wręcz odwrotnie...forum
        jest po to żeby sobie pomagać...
        • lidek0 Re: ile kaszki żeby dziecko przespało noc? 16.09.05, 15:38
          Tak się składa, że dokonale wiem co to wstawanie w nocy co równe 3 godziny,
          oczy na zapałki a potem rano do pracy. Może jestem szczęściarą bo wspierał mnie
          w tym mąż, który na zmianę ze mną wstawał do małego. Ale tak jak napisała bea-
          ta przyczyn nie przesypiania jest wiele, warto je przeanalizować, często dzieci
          po prostu tak mają i trzeba doczekać odpowiedniego wieku kiedy dziecko samo
          zacznie przesypiać całą noc. Nie zauważyłam, żeby abit26 rozważała,
          którąkolwiek z przyczyny, jedyne o czym myśli to jak bardziej zapchać brzuszek
          dziecka by spało dłużej. Jak już ktoś decyduje się na dziecko powinien być
          świadomy pewnych poświęceń. A co jak dziecko jest chore i gorączkuje w nocy? Ja
          nie jedną noc spędziłam na stojąco /dosłownie/ z dzieckiem na ręku i gorączką,
          w innej pozycji nie chciał nawet oczu zamknąć i był marudny, a rano do pracy.
          Wiem, że czasami jest ciężko, ale nie pochwalam takich metod.
          • abit26 Re: ile kaszki żeby dziecko przespało noc? 16.09.05, 15:54
            Nie masz racji lidek0. Rozważałam przyczyny czemu mały się budzi poprostu tego
            nie napisałam. I wcale nie chodzi mi zeby małemu zapchac brzuszek i mieć święty
            spokój! Nie osądzaj w ten sposób ludzi bo co możesz o kimś wiedzieć po paru
            zdaniach. A i ja wiem doskonale co to znaczy kiedy dziecko jest chore i nie śpi
            w nocy. Mały 3 mies temu miał zapalenie ucha i przez tydzień (mimo że dostawał
            antybiotyk) nie spał w nocy (a dokładniej spał tylko jak trzymałam go na
            rękach). I decudując się na dziecko dobrze wiedziałam że nie zawsze będzie
            kolorowo i wcale nie narzekam. Czy tu już o nic nie można się zapytać?
            • lidek0 Re: ile kaszki żeby dziecko przespało noc? 19.09.05, 08:28
              "Mój mały je tylko 120 ml - to chyba trochę mało i pewnie dlatego budzi się w
              nocy. Ale więcej nie chce jeść." Sama to napisałaś, ale widze, że dalsza
              dyskusja nie bardzo mam sens, skor nie wiesz co piszesz. Jeżlei roważałas inne
              ewentualności to wystraczyło napisac jedno zdanie. Sama dałaś mi powód do
              takiej oceny.
              • abit26 Re: ile kaszki żeby dziecko przespało noc? 19.09.05, 10:10
                Faktycznie dalsza dyskusja nie ma sensu bo Ty zamaiast daradzać wolisz kogoś
                krytykować. Mimo wszystko pozdrawiam
      • maja285 lidek0 16.09.05, 08:46
        to było do lidek0 oczywiście...
    • jakw Re: ile kaszki żeby dziecko przespało noc? 16.09.05, 09:02
      Jak więcej nie chce jeść to chyba sondą w niego wpychać nie będziesz. Może mu
      zagęść tę kaszkę i podawaj łyżeczką albo dawaj coś innego np jakaś zupka z mięsem.
      Może też tak być, że mały budzi się w nocy nie z powodu głodu - wtedy mądre
      poradniki radzą zamiast mleka podawać wodę.
      • abit26 Re: ile kaszki żeby dziecko przespało noc? 16.09.05, 09:20
        No pewnie, że nie daję kaszy dziecku na siłe i dzielnie wstaję w nocy. Kaszkę
        robię gęstą i mały je ją łyżeczką. Próbowałam z wodą ale za bardzo nam to nie
        wychodzi, nie chce dać się oszukać. Może jest głodny albo poprostu chce się
        przytulić bo przy piersi zaraz się uspokaja. Tylko, że muszę przestać karmić
        piersią (ze względów zdrowotnych) i tu jest problem.
        • monika277 Re: ile kaszki żeby dziecko przespało noc? 16.09.05, 12:13
          lidek to sa metody znane nie od dzis i nie od wczoraj, jak spisz cala noc to na
          zdrowie, ale nie krytykuj innych. Kaszka jest wartosciowa i kaloryczna,
          zaspakaja glod na wiecej godzin i dlatego podaje sie ja dziecku na noc. Ty o
          tym nie wiedzialas? To po prostu malo sie interesujesz i pewnie nie wiesz wielu
          innych rzeczy, wiec leiej sie zainteresuj zamiast marnowac czas na obrazanie
          innych mam.

Jesli dzidzia nie przesypia calej nocy to prawdopodobnie potrzebuje zeby ja
          utulac, albo chce sie pic albo sa inne powody. 120ml to nie tak malo ,
          widocznie wiecej nie potzrebuje.
          • bea-ta Re: to sa mity 16.09.05, 12:28
            które mozna między bajki włożyć. Dzieci świetnie spia po samym mleku i swietnie
            nie spią po kaszy gęstej az łyżka staje - nie ma zasady i jeśli mimo podania
            sporej ilości gęstej kaszki maluch nie śpi lepiej sobie odpuścic temat i czekac
            cierpliwie na zmiane. Kaszke podajemy lub nie w zlezności od apetytu dziecka czy
            wagi, bo pulpetowi raczej nie powinno sie podawac, zaś chudzielcowi mozna nawet
            2 - wypadałoby podejście zdroworozsądkowe. Dzieci czesto nie przesypiaja nocy z
            róznych powodów - niewygodne ubranko, goraco, zimno, samotnie, cos dolega
            najczęściej zeby, siła przyzwyczajenia - w nocy w porze posiłku na drodze
            odruchowej wydziela sie sok zołądkowy i jak smyk się przebudzi to nic nie pomoże
            jak pełny brzuszek stad metoda rozcieńczania mleka.
            Co do czasu podawania kaszki ad. wypowiedzi moniki277 to sa 2 szkoły - jedna
            mówi, że na noc bo to syty posiłek a żoładek ma małą pojemnośc wiec im później i
            badziej kalorycznie sie go zapełni tym wieksza szansa na spanie w nocy a druga
            mówi, że lepiej podawac kaszke na śniadanie po długiej przerwie nocnej, bo wtedy
            nie powoduje nadwagi, która bierze sie stąd, że dajemy syty posiłek na noc gdy
            zwalnia sie przemiana materii i bardzo obciążamy ukl. pokarmowy dziecka i
            reakcja może byc odwrotna, bo to właśnie może dziecko męczyć w nocy i z tego
            pwodu może nie spać, poniewaz zwyczajnie boli go brzuszek z nadmiaru pokarmu -
            kładłyście sie spać po obfitej kolacji?Przyjemnie?
            Moja pociecha co bym nie podała i o której ( bo czy 19 czy 22)od 8m do 13m
            robiła mi pobudki o 4 rano. Zas od 4m do 8m syn świetnie spał bez kaszkismileCzas
            przesypiania zaczął sie sam wydłużać i syn sam zrezygnował z nocnego posiłku,
            ale co dziecko to inna historia. Beata
    • aska_kotek Re: ile kaszki żeby dziecko przespało noc? 16.09.05, 16:05
      Ja daje synkowi 2 łyżeczki kaszki na 180ml mleka i przesypia noc do godziny
      ok.6 - ma 5,5 miesiąca smile
      Pozdrawiam
    • nataliamackowiak Re: ile kaszki żeby dziecko przespało noc? 16.09.05, 16:50
      Wg mnie to, jak długo dziecko przespi w nocy, nie zależy od tego, co dostanie
      do picia czy jedzenia przed spaniem i w jakiej ilości. Każde dziecko jest inne,
      każde ma z góry "zapisane" czy będzie w nocy spać, czy budzic mamę.
      Ja dawałam Oliwce pierś i spała 9-10 godzin w nocy juz jak miała 2 mies. Jak
      zaczęłam dawac jej kaszke na noc, spała tyle samo.
      Na forum tez czytałam wiele razy, że dawanie kaszki na noc nic nie zmienia,
      dzieci dalej sie budza. Niestetysad
      Ja daje Oliwce odkąd skończyła 7 miesięcy na noc 240 ml kaszki na luźno butlą,
      kaszka Sinlac Nestle, 220 ml wody+ 4 łyżki pełne kaszki.

Nataliasmile))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka