Dodaj do ulubionych

Nie chce pić!!!

28.09.05, 14:20
Jak to tak naprawdę jest, czy maluchy karmione butlą trzeba dopajać? Na ile to
jest ważne? Mój synek ma 4,5 miesiąca i ledwie udaje mi się podać mu 50ml
herbatki w ciągu dnia, czy to wystarczy? Mały najchętniej nie piłby wcale, to
co udaje mi się mu podać to jednorazowo ok. 10-20 ml i raczej bliżej posiłku
jak robi się głodny. Ze starszym synem było podobnie ale kiedy wprowadziłam
soczki z upodobaniem je pił, ten młodszy soczków też zazwyczaj odmawia.
Obserwuj wątek
    • ageminix Re: Nie chce pić!!! 28.09.05, 15:09
      Moj synek tez niechetnie pil miedzy posilkami mlecznymi. Wiecej latem gdy bylo
      goraco...Ja zawsze dawalam mu troszke herbatki dla dzieci czy wody i ile chcial
      to wypijal...nawet jak to byly 3 lyczki...teraz gdy je stale pokarmy i daje mu
      raz dziennie soczek, to wypija go ok 100ml, herbatki troszke mniej i wody tez
      malo...Mysle ze to normalne...po prostu jak dzidzi nie chce sie pic miedzy
      mleczkiem to nie pije...Nie ma sie czym martwic smile

A to Macius, tu 6 m-cy smile

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=29218857
      • jezzmam Re: Nie chce pić!!! 28.09.05, 15:16
        Niemowlaki karmione piersią muszą być dopajane, a co dopiero dzieci karmione samą flachą. Moja lekarka mówiła nam na wizycie domowej, że jeżeli dziecko je długo i domaga się jedzenia co chwilę i gdy jest gorąco, trzeba dopajać, bo może się odwodnić. Trzeba dopajać nawet, gdy nie chce, choćby dwa łyczki zrobiło, to już jest dobrze.
        tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10731;0/st/20050609/e/born/dt/6/k/725f/event.png
        • marbas Re: Nie chce pić!!! 28.09.05, 15:20
          Z tym, że dzieci tylko na piersi muszą być dopajane to się absolutnie nie
          zgodzę, mleko matki w zupełności wystarcza a takim dopajaniem to można tylko
          zmniejszyć laktację.
          • jezzmam Re: Nie chce pić!!! 28.09.05, 15:53
            Marbas kochana poczytaj dokładnie mój post,nigdzie nie napisałam"dzieci TYLKO na piersi" a napisałam,że dzieci które są na piersi trzeba dopajać a co dopiero dzieci na sztucznym mleku.Prosze czytajcie dokładnie,bo później są nieporozumienia.
            • mamaani3 Re: Nie chce pić!!! 28.09.05, 16:41
              Guzik prawda. Dzieci karmione piersią nie muszą być dopajane. Karmiłam dwoje i
              żadne do 6 mies nie dostawało nic oprócz mleka, nawet latem. Po prostu częściej
              się wtedy przystawia.
              Ale miało byc o dopajaniu butelkowych maluchów. Nie odpowiem Ci na to pytanie,
              bo sama chciałabym wiedzieć. Właśnie odstawiłam małego ze względu na duże ilości
              zazywanych leków i młody tez nie chce pić między posiłkami.
              • jezzmam Re: Nie chce pić!!! 28.09.05, 16:53
                To nie są moje wymysły tylko rady lekarza a ja je tylko przekazuje-a decyzja i tak należy do mamy.
                • ainaheled Nie chce pić!!! 28.09.05, 17:32
                  Ja też wiem,że dzieci będące na piersi nie muszą być dopajane.Ja moją córkę
                  karmię piersią 7 miesiąc i nigdy nie dopajałam.Jak jest gorąco to się po prostu
                  częściej przystawia do piersi. Teraz wprowadziłam jej pokarmy stałe i trochę
                  się martwię, bo ona nadal nie chce nic pić-ani herbatek, ani soczków. Ale
                  wychodzę z założenia, że jeśli jest zdrowa i wszystko jest ok to widocznie nie
                  potrzebuje.
            • marbas Re: Nie chce pić!!! 29.09.05, 08:10
              jezzmam jezeli piszac o dzieciach na piersi nie chodzilo Ci o dzieci TYLKO na
              piersi to rozumiem ze o te dokarmiane butla a wiec poprostu o to ze dzieci na
              sztucznym musza byc dopajane wiec napisalas to co juz wiem a problem moj tkwi w
              czyms innym.
        • jakw Re: Nie chce pić!!! 29.09.05, 08:35
          Nie muszą. Moja jest bez żadnego dopajania - ma 4 m-ce z kawałkiem. Nie
          odwodniła się, a lato było upalne...
          • marbas Re: Nie chce pić!!! 29.09.05, 13:16
            jakw piszesz ze nie musza byc dopajane te dzieciaczki na butelce? Pytam bo juz
            sie pogubilam smile
    • mamaifilip1 Re: Nie chce pić!!! 28.09.05, 17:34
      Do czasu kiedy moj synek byl na piersi nie martwilam sie, lekarz powiedzial
      nam, ze to wystarczy. Potem tez nic nie chcial pic, czasami soczki (najchetniej
      jablko z mieta, lub melisa), herbatki granulowane-znikome ilosci.
      Bardzo martwilam sie i przejmowalam mimo zapewnien lekarza, ze mleczko jest
      wystarczajace.
      Teraz synek ma skonczone dziesiec miesiecy, duzo sie bawi, raczkuje, szaleje,
      po zabawie bardzo chce mu sie pic, potrafi wypic 150 ml duszkiem.
      Glowa do gory, nic sie nie martw smile
      POzdrawiamy
      • martyna122 Re: Nie chce pić!!! 29.09.05, 22:44
        Jeśli dziecko nie chce pić to znaczy, że jego organizm nie potrzebuje.
        Dr Albrecht na forum o butelkach napisał, że naszym obowiązkiem jest dziecku
        zaproponować picie, a już jego sprawa ile ywpije.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka