Dodaj do ulubionych

ssie kciuk!

04.10.05, 18:25
Mój synek (3 m-ce) od jakiś 2-3 tyg ssie kciuka. Nawet smoczek nie jest w
stanie przebić tej przyjemności. Czasami budzi mnie w nocy głośne "cmokanie" -
to mój mały dorwał kciuka! Co robić, zabraniać, wymieniać na smoka, czy dać
sobie spokój, może samo minie?
Obserwuj wątek
    • tynka35 Re: ssie kciuk! 04.10.05, 18:38
      U mnie było to samo. Niestety musiałam zastosować smoka. Częstotliwość ssania
      palca znacznie się zmniejszyła smile. Niestety smoka ciągnie zwzięcie.
      mama Ania i Martynka 3 miesiące i 7 dni
      • gawliki Re: ssie kciuk! 04.10.05, 19:12
        a moja ma 1 ,5 roku-juz tylko dospania chwile,lub gdy zmeczona-ale ssie
    • tygrysiatko1 Re: ssie kciuk! 04.10.05, 20:41
      dawaj zamiast paluszka smoczek... może sam sie odzwyczaićale może i nie...a
      później będziesz miała 6 latka 15 latka i dorosłe dziecko ssące palec a poza
      tym będą zmiany w stawach palca... znacznie lepszy od kciuka jest smoczek
      • esi1 Re: ssie kciuk! 04.10.05, 21:13
        Moja mała wcześniej poznała smoczek. a teraz gdy odkryła swoje palce, ssie
        kciuka namiętnie i ciężko mi z tym walczyć. Wieczorem w łóżeczku ja jej daję
        smoczka, ona wypluwa i wkłada palec i tak wkółko...
    • mamkube Re: ssie kciuk! 04.10.05, 21:43
      Moja Asia namiętnie ssie dwa palce, nie samego kciuka. I tez niewiem co z tym
      zrobić. Próbowałam smoczka ale nie da rady. JAk coś wykombinujecie dajcie znać.
    • boza75 Re: ssie kciuk! 04.10.05, 21:56
      Mój szkrabik też upodobał sobie kciuka i ssie go namiętnie.Jestem tym
      zmartwiona,w dzień go pilnuję i wkładam smoka, którym niestety pluje na
      kilometr.Nawet czasem podczas karmienia piersią odrywa głowę,wkłada na chwilę
      kciuka, po czym wraca do jedzonka.Już sama nie wiem, co tu zrobić.A trwa to już
      ze 3 m-c i jest chyba coraz gorzej.Śpiący, zmęczony, znudzony-kcuik ląduje w buzi.
    • wifeik Re: ssie kciuk! 04.10.05, 22:47
      Witajciesmile
      U nas jest podobny problem i postanowiliśmy z tym nawykiem walczyć. Synek ma 4
      i pół miesiąca i juz miesiąc trwa oduczanie - ssał przez półtora. Najpierw
      tylko do snu ale jak zaczął i przy zabawie to się zaniepokoiliśmy. Poczytałam
      bardzo dużo o zniekształceniach palca, o złym zgryzie a przy okazji pamiętam
      mojego kuzyna, który już jako kilkuletni chłopak wsadzał kciuka ciągle. Nasz
      Mały spi w rękawiczkach - polarowych z bawełną w środku. Trochę próbuje się
      przysysać ale w końcu rezygnuje - i tylko do snu. Jak rękawiczki są prane to
      zakładam Mu inne, pojedyncze ala przez nie potrafi wychwycić kciuka. Jestem
      zagorzałą przeciwniczką smoczka ale próbowałam Małemu dawać bo wydaje mi się to
      mniejszym złem - przerobilismy różne kształty, zarówno silikonowe i z lateksu -
      wszystkimi rwóno pluł, dalismy więc spokój...
      Widzę jak bardzo się od tego kciuka uzależnił więc nie chcę myśleć co byłoby za
      kilka kolejnych "ssących" miesięcy...Na razie czekam co będzie dalej.
      • monika277 Re: ssie kciuk! 05.10.05, 11:06
        moja Wikunia ssie kciuka i na poczatku z tym walczylam a teraz przestalam bo
        myslke ze sama z tym skonczy. Kiedys ssala czesciej a teraz tylko na chwile jak
        oderwe ja od piersi to chwile possie i zasypia sobie. Ten kciuk ja uspakaja
        wiec dla mnie to tez jest pomoc, bo smoczki wyprobowalismy wszystkie wszystkich
        firm i w tej chwili uwaza ze to gryzaczek a nie cos co mozna possac:smile
        teraz mniej ssie bo wyszly dwa zabki wiec wszystko gryzie. Mysle ze z czasem
        przestanie a jesli nie to bedziemy wiazac kciuka plastrem najgorszym jaki w
        aptece jest, mozna go posmarowac gorzkim pazurkiemsmile
    • kobajano Re: ssie kciuk! 05.10.05, 12:09
      moja MArysia (10m-cy) też ssie palec od kilku miesięcy - próbowałam jej tego
      oduczyć ale szczególnie w nocy bardzo cierpiała bo bała się włożyć palec do
      buzi, zrezygnowałam ale cały czas próbuję chociaż skrócić czas ssania paluszka
      czy zająć czymś córcię. Dodam, że smoczek służy jedynie do zabawy i jak
      podawałam go wieczorem to dziecko nie mogło zasnąć tylko bawiła się smokiem.
      Chętnie przeczytam rad dot. odzwyczajania (humanitarnegowink ale zauważyłam, że
      MArysia już coraz rzadziej bierze kciuk do buzi - także może samo przejdzie...
      • netmenka29 Re: ssie kciuk! 05.10.05, 14:17
        Nasz też ssie kciuka jak jest albo śpiący, albo zmęczony, albo zasypia. Nie chce
        podważać teorii wad zgryzu, zniekształcenia się stawów i innych historii - jak
        ssanie go uspokaja i robi to tylko w takich sytuacjach - ja osobiście nie widzę
        problemu. Jeśli ssałby notorycznie, za dnia, przez sen i w innych
        okolicznościach - zaniepokoiłabym się. A tak niech ssie, skoro ma taką potrzebę.

Pozdrawiam
        • kobajano Re: ssie kciuk! 05.10.05, 14:18
          smile podpisuję się pod tym
          mimo, że Marysia ssie troche w nocy ale ja jestem przekonana, że to minie (tak
          jak budzenie się w nocywink

• skimag1 Re: ssie kciuk! 05.10.05, 14:53
      Myślę, ze ssaniem kciuka należy zacząć się martwić od ok. roku. Wtedy to
      zaczyna być niepokojące (gdzies czytałam artykuł).
      To, że kilkumiesięczniami ssają kciuki to jest normalne - przecież wszystko co
      możliwe pchają do buzi. Uspokajają się w ten sposób.
      Ja na początku panikowałam, bo sama ssałam kciuka do 2 roku (do momentu gdy
      miałam złamaną rękę i nijak nie można było wsadzić kciuka do buzi).
      Ale widzę, że moja córeczka (6 miesięcy) coraz rzadziej ssie kciuki. Tylko jak
      jest głodna lub zmęczona, senna. Jak zaśnie, kciuk wypada z buzi.
    • mamakangurek I co z tego?>?>>??> 05.10.05, 14:56
      A dlaczego niestetyu ssie, walczymy z tym...itd itd, ja\sie nie moge doczekac
      jak zacznie ssac kciuka, na razie ssie \sobie piastke. Dla mnie to OK
      jak\dziecko potrafi sie sAmo uspokoic. ja jestem z tych co w LO sbie possac
      palca lubilam... oczywiscie po kryjomu,a zgryz mam do pozazdroszczenia, moja
      siostra nie ssala kciuka a ortodontka to byla jedna z jej przyjaciolek, nie ma
      reguly!!! Nie napinajcie sie tak kobitki, malo macie WOJEN do stoczenia z ty,mi
      Waszymi dzieciaczkami...
    • bambinek Re: ssie kciuk! 05.10.05, 19:16
      tygrysiatka ma racje!!! moja znajoma ma corke co ma 6 lat i zsie kciuka niezbyt
      to wyglada

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka