pilchowa Re: Czy tylko ja zapisuję?? 08.11.05, 07:47 jak Ci się chce to robić to rób, ale mnie pewnie żadna siła nie zmusi do zapisywania Odpowiedz Link Zgłoś
karynk zapisuję 08.11.05, 11:07 Dużo negatywnej krytyki, wyśmiewania. Po co? Ja zapisuję - zapisywałam przez 3 miesiące, teraz od tygodnia juz nie. Zapisywanie pomogło mi poznać potrzeby dziecka (pamieć ludzka jest krótka do zapamiętywania tylu spraw przy noworodku, zwłaszcza gdy jest się mamą po raz pierwszy), uchwycić pewien rytm dnia dziecka (dzieku niemu wiem czego mogę się spodziewać i m.in. jak ustawić sobie dzień). Głowa do góry. Pozdrawiam. karynk Odpowiedz Link Zgłoś
beatakat Re: Czy tylko ja zapisuję?? 08.11.05, 11:46 Nie rozumiem czemu u wielu osób wzbudziło to taki podziw (z nutką wyśmiewania). Przecież to tak jak wziąć dwójkę dzieci szkolnych: jedno ma zeszyt zadbany, piekne notatki, podkreślenia, zaznaczenia a drugie zeszyt nieoprawiony, notatek prawie wcale a jeśli są to chaotyczne i do niczego... Kwestia charakteru człowieka: jeden jest pedantem drugi bałaganiarzem. Ponieważ jestem z natury bardzo poukładana, to też robiłam takie notatki około miesiąca, bo po prostu ciekawa byłam, czy dziecko ma jakiś rytm, co jaki czas je itp. I byłam z nich bardzo zadowolona. Teraz już tego nie robię, bo się wszystko w miarę poukładało (choć zapisuję do teraz pory jedzenia i ilość). Nie widzę w tym nic nagannego... Wszystko to jest podyktowane troską o dziecko. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
kontoani nie zapisuję n/t 08.11.05, 12:02 robiłam to przez jakiś tydzien jak chciałąm sprawdzić czy Hanulica ma już jaki-taki plan drzemek i posiłków. Sprawdziłam co chciałam i juz. Odpowiedz Link Zgłoś
annakg Re: Czy tylko ja zapisuję?? 08.11.05, 12:38 A ja zaczęłam robić notatki (czas snu i posiłków + ewentualneciekawe zdarzenia) jak Młody miał gdzieś tak około 3-4m i robię do tej pory, bo co mi się wydaje, że juz sobie ułożył dzień to wszysto się zmienia A notatki są mi potrzebne bo po ciąży to strasznej sklerozy dostałam i nic nie pamiętam- a w nocy to w ogóle (a bardzo mnie interesuje o której w nocy jadł)no i są to wazne informacje jak z Jeremim zostaje mąż lub moja Mama- wtedy oni też mniej więcej wiedzą o co może mu chodzić Odpowiedz Link Zgłoś
mimi44 Re: Czy tylko ja zapisuję?? 08.11.05, 16:15 zapisywałam kiedyś przez 2-3tygodnie jak małą obsypało i musiałam dojść na co ma uczulenie,pozatym nigdy,wszystko było robione "na oko".Te kilka tygodni wpisywania bardzo mnie zmęczyły,gratuluje cierpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
annasza33 Re: Czy tylko ja zapisuję?? 08.11.05, 22:01 Ale tam tego pisania, rzeczywiście... Godzina, tyle i tyle ml mleczka, kropeczka i finał. Pzdr )) Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 ????? 08.11.05, 22:05 Nigdy nie zapisywałam. Dziecku b. szybko ustabilizował się rytm dnia i pory karmień +-. Fanem jedzenia nie było i nie jest a mnie to niespecjalnie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
letica Re: ????? 09.11.05, 11:04 Ja tez nigdy nie zapisywałam,tylko zawsze patrzyłam na zegarek,o której je.I tym sposobem wiedziałam,że następny posiłek wypadnie za ok 4 godziny +/- 30 minut.Obiadki i deserki wypadają nam różnie i to tez raczej na kilka rat.A poza tym jesteśmy w okresie ząbkowania,więć rytm dnia stał się dość elastyczny.Jeśli Ci to pomaga-jasne zapisuj,mnie natomaist np chyab by to utudniało życie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anna_maja77 ma prawie 16 mcy a ja zapisuje 09.11.05, 15:57 czesc na poczatku zapisywalam kiedy i jak dlugo jadl i spal co pozwalalo oszacowac kiedy nastepne, a straszny lakomczuch. jak wrocilam do pracy od 5,5 mca opiekunka mial zapisywac bym wiedziala jak minal dzien, czy musze go dokarmiac, kiedy spal i ile spal, dlugosc spacerow.troche dla mnie dla spokoju troche ulatwia odczytywanie jego emocji i potrzeb. teraz zapisujemy mniej dokladnie ale dzieki zapiskom da sie zaobserwowac czy traci apetyt, nowe dania zeby zbadac czy wystapila alergia, czego jadl najwiecej itd.juz nie pilnujemy dokladnosci zapisow co do godziny - ostatnio zastanwialm sie czy ni smieszne, sama czasem nie zapisuje, ale jednak jest to przydatne a moze to nawyk. pozdrawiam ania Odpowiedz Link Zgłoś
iwka78 Re: Czy tylko ja zapisuję?? 10.11.05, 10:05 Ja zapisywałam od początku i zapisuję do dzisaj a syn ma skończone 7 m-cy. Na początku pisałam żeby wiedzieć co i kiedy jadł, pił... A od czasu gdy wróciłam do pracy jest to forma przekazania sobie co mały robił w czasie gdy mnie nie było, niezależnie od tego kto z nim w danym momencie zostaje zawsze wie czy mały już jadł, czy zażył ewentualnie leki...itp. Czasochłonne nie jest a za to bardzo przydatne. Odpowiedz Link Zgłoś
tomasiula Re: Czy tylko ja zapisuję?? 10.11.05, 10:13 Nigdy nie notowałam godzin snu i jedzenia. Moja mała od kiedy skończyła 3 m-ce uregulowała pory jedzenia, ze snem bywa różnie, zaczyna jeść o 7 i później co 3 godzinki do 18 kiedy jest kąpiel, ostatni posiłek i spanie, między posiłkami w ciagu dnia zdrzemnie się trochę. Później budzi się ok. 1 i 5 w nocy i nieważne czy jadła o 5 czy 6 rano zawsze o 7 ją dokarmiam po czym idę do pracy, opiekę przejmuje babcia i wie ze kolejny posiłek ma być ok 10. Życzę powodzenia i wytrwalości w "regulowaniu" dzieci Odpowiedz Link Zgłoś