hgl 10.11.05, 10:29 Dzidziuś urodzi się lada dzień Naczytałam się już sporo na ten temat. Mam już gaziki Leko. Pani w aptece radziła spirytus salicylowy? Mam natomiast pytanie. Czy spirytus 70% można kupić czy trzeba rozcieńczać samodzielnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agawa75 Re: Spirytus do pępka 10.11.05, 10:32 jesli dobrze mi wiadomo, to wlasnie salicylowy byc nie powinien. sa juz spirytusy 70%, wiec nie trzeba rozcienczac. ja taki kupilam na stoisku z alkoholami w Geant. wiekszosc poloznych sie dziwila, bo nie wiedzialy, ze taki 70% jest. Odpowiedz Link Zgłoś
issima3 Re: Spirytus do pępka 10.11.05, 10:34 a u nas i polozna i doktor w szpitalu zalecala gencjane. Odpowiedz Link Zgłoś
qubiaczek1 Re: Spirytus do pępka 10.11.05, 20:04 sama musi pani rozcieńczyć na rynku są tylko 90% Odpowiedz Link Zgłoś
isabelle30 Re: Spirytus do pępka 10.11.05, 10:35 pani z apteki to idiotka. do pepka uzywa sie spirytusu czystego, z monopolowego. rozcienczasz go woda przegotowana do 60% Odpowiedz Link Zgłoś
kolaaa Re: Spirytus do pępka 10.11.05, 10:36 Witam, ja kupiłam w monopolowym piersióweczkę...)) i rozcieńczałam, w szpitalu mówili, żeby nie stosować salicylowego. Smarowałam kilka razy dziennie nawet, przy zmianie pieluszki. Kikut ślicznie odpadł chyba po tygodniu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bafilek Re: Spirytus do pępka 10.11.05, 11:22 Ja używałam spirytusowego roztworu gencjany. Jak odpadł pępek (a trzymał się 1,5 miesiąca, bo była bardzo gruba pępowina), to dopiero wtedy położna poleciła smarowanie gazikami LEKO. Przez kilka dni. Do odkażania używa się spirytusu 70%, więc jak kupisz taki, to go nie rozcieńczaj. Odpowiedz Link Zgłoś
fryta84 Re: Spirytus do pępka 10.11.05, 11:30 ta baba z apteki to jakas kretynka.nie uzywa sie spitytusu salicylowaego tylko zwykly taki z monopolu. a rozciencz sie go 2 do 1 tzn. dwa kieliszki spyrytusu na 1 kieliszek wody. no chyba ze kupisz juz ten 70%. Odpowiedz Link Zgłoś
agataxyz Re: Spirytus do pępka 10.11.05, 11:30 Ja również kupuiłam zwykły w monopolowym i rozcińczyłam w 70% z wodą Odpowiedz Link Zgłoś
kolia24 Re: Spirytus do pępka 10.11.05, 11:37 A ja sie przyznam , ze po wyjsciu ze szpitala z malutka, smarowalam jej pepek spirytusem 96% i nic sie nie stalo, a pepus ladnie sie zagoił. Odpowiedz Link Zgłoś
oska82 Re: Spirytus do pępka 10.11.05, 11:43 Mój synek mial smarowany pępek 90% spirytusem, kupionym w sklepie, bylo ok. Zreszta położna tak kazala... Odpowiedz Link Zgłoś
koteczka12 Re: Spirytus do pępka 10.11.05, 11:49 A ja poprosilam lekarke o recepte na spirytus 70% i dostalam taniej w aptece ... Ale gaziki tez dobre i wygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
aga246 Re: Spirytus do pępka 10.11.05, 12:08 czesc kobietko. nie kupisz spirytusu 70% musisz go rozrobic dwa kieliszki spirytusu i jeden kieliszek przegotowanej wody.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dmgr Najlepsze gaziki LEKO 10.11.05, 17:29 W szpitalu tez nam mowili, ze gencjana. Dosyc dlugo to sie ciagnelo i brudzilo, po tygodniu przy okazji wizyty w szpitalu z poowodu zoltaczki lekarka doradzila aby zmienic gencjane na gaziki LEKO. S a super nic nie pobrudzone, bardzo szybciutko sie poprawilo i pepuszek idealnie zagojony po 2 dniach od rozpoczecia. Odpowiedz Link Zgłoś
radowinkaala Re: Spirytus do pępka 10.11.05, 22:58 My przemywaliśmy nierozcieńczonym - tak kazała położna. Jeśli szczypie i parzy to bez znaczenia jakie ma stężenie. A że pępek ponoć nieunerwiony... Odpowiedz Link Zgłoś
hgl Re: ja też Emilce pępek "zalałam w trupa" 96-proc 12.11.05, 09:14 Wielkie dzięki za wszystkie rady. Pewnie jeszcze nie raz tu wrócę. Dla wyjaśnienia dodam, ze jestem tylko babcią. A wnuczka już JEST. W niedzielę wraca do domu. Odpowiedz Link Zgłoś