Dodaj do ulubionych

kupki ze śluzem

18.11.05, 15:08
wiem ze o tych kupkach było juz tysiace razy. ale.. moja mała 2 msc, karmiona
tylko piersią robi paskuden kupki ze śłuzem. i tyle. zadnych bólów brzuszka
etc, chętnie je, pieknie na wadze przybiera. neonatolog powiedział, że jezeli
nie przejdzie wypada zrobic badanie na bakterie. co ono może wykryć? jakie
bakterie? skąd one? a możę ktoś miał kupki ze śluzem i przeszły. dodam, że
mała jest raczej alergiczna, więc na razie moje dieta jest ograniczona do:
ryżu, chleba, indyka, jabłek, bananów marchewki i buraczków. przedtem jadłam
wszystko, ale dostała wysypkę, kolka. teraz ani śladu wysypi, kolki, tylko te
kupy....
Obserwuj wątek
    • morrwa Re: kupki ze śluzem 18.11.05, 15:17
      u nas też były kupki ze śluzem - pediatrzy mówili mi że są ok. Teraz się
      skończyły - może dlatego że mały mniej je i rzadziej kupę robi. Cóż- pewnie
      jeszcze wrócą. Poza tym nic mu nie dolega więc próbuje się nie martwić.
      Filip ma 2,5 miesiąca.
      Pozdr
      a
    • atopik Re: kupki ze śluzem 18.11.05, 15:20
      Duże prawdopodobieństwo, że ten śluz w kupie to też skutek alergii. Dobrze
      byłoby poszukać dobrego alergologa, bo ty na takiej diecie długo nie
      wytrzymasz, a małej najwyraźniej coś jeszcze szkodzi..
      • remkaa Re: kupki ze śluzem 18.11.05, 15:28
        u nas byly kupki ze sluzem i okazalo sie ze to uczulenie na mleko itp wiec u
        nas zmienilismy mleko na nutramigen(wczsniej byl na piersi ale podobno w piersi
        jest mniej tych skladnikow ktore uczulaja)aaaa na twoim miejscu dawalabym
        malenstwu lacidofil(tylko musisz spytac czy dla takich malenstw tez moze byc)
        ktory jest probiotykiem i odbudouje strukture bkteryjna jelitek ogolnie
        brzuszka...to jest nic szkodliwego a drogie znowu teznie jest wiec mysle ze
        mozna sprobowac.nie zaszkodzi a najwyzej pomoze
    • bomba001 Re: kupki ze śluzem 18.11.05, 15:56
      dzięki za odpowiedzi, mleka w żadnej formie nie spozywam, lakcid dawałam, ale
      skutki marne, a dietę już pokochałamsmile))
      • baroslaw Re: kupki ze śluzem 18.11.05, 18:19

sprobuj odstawic banany (sa bardzo sluzotworcze i moga byc zle tolerowane przez
        dziecko), moja 5 miesieczna corka tez robila sluzowate kupy, przestalam jesc
        banany i kupy sie poprawily

pozdrawiam
        • baroslaw Re: kupki ze śluzem 18.11.05, 18:20

a jesli chodzi o badanie kupki, to ja robilam badania pod katem obecnosci
          bakterii i grzybow i badanie nic nie wykazalo, wszystko bylo ok, mysle, ze w
          tych bananach pies jest pogrzebany smile)
      • atopik Re: kupki ze śluzem 18.11.05, 19:30
        Lakcid zawiera mleko w proszku.
        Twoja dieta jest poprostu bardzo uboga i w miarę upływu czasu poprostu osłabi
        twój organizm. Spróbowałabym wzbogacić ją w różnorodne kasze: jaglaną, gryczaną
        jęczmienną i inne warzywa. No i bierz wapń 1000 - 1200 w tabletkach.
        Tak na marginesie, to ja mam akurat przykre doświadczenia z chlebem. Właściwie
        każdy jest czymś "doprawiany". Składniki wymienione na opakowaniu są OK, a moje
        dziecko zawsze reaguje zmianami skórnymi po zjedzeniu kawałka. Jak upiekę
        chlebek w domu to wszystko jest w porzadku.
        Pozdrawiam
        • bomba001 Re: kupki ze śluzem 19.11.05, 10:22
          dzięki za odpowiedzi, wcale nie jestem specjalnie pocieszona. zastanawiam sie
          natomiast, jeżeli odstawię banany, bo chleba na pewno nie będe piecsad(, a kupa
          sie nie poprawi (NB, ponoć lakcid NIE jest na żadnym mleku w proszku), zrobie
          badanie na bakterie, grzyby, pasozyty, lamblie i nic nie wykażą, to czy ja tym
          śluzem musze sie specjalnie przjmować? jak napisałam małej nic sie nie dzieje,
          pięknie rośnie, jest pogodna etc,mogę stopniowo rozszerzac moją dietę. czy ten
          śluz tak znów szkodzi???
          • atopik Re: kupki ze śluzem 19.11.05, 11:22
            Jeżeli chodzi o Lakcid to należałoby przeczytać co producent napisał w
            załączonej ulotce...
            Wiesz niektóre dzieci zdrowieją w miarę upływu czasu i stosowania właściwej
            diety a u inny niestety alergia rozwija się. Dlatego ważne jest aby być pod
            opieką dobrego specjalisty.
            Pozdrawiam
          • baroslaw Re: kupki ze śluzem 19.11.05, 13:34

bomba001,odstaw najpierw na tydzien te banany i obserwuj kupe, jesli nie bedzie
            zadnych zmian na lepsze, to poszukamy przyczyny gdzie indziej! mowie ci, te
            cholerne banany na niektore bobasy tak dzialaja. daj znac za tydzien, jesli nie
            bedzie poprawy to pogadamy o badaniach...zreszta, nawet gdyby wykazaly obecnosc
            bakterii czy grzybow w ilosci fizjologicznej to nie ma potrzeby leczyc dziecka
            czymkolwiek oprocz wspomagania lacidofilem..

mam jeszcze jedna teorie odnosnie sluzu w kupach dziecka karmionego piersia -
            jesli matka ma przewlekla infekcje gardla (kluch w gardle itp.), nosa lub zatok
            i non stop splywa jej wydzielina do zoladka, to byc moze w jakims stopniu
            przenika rowniez do pokarmu..

jesli dziecko przybiera ladnie na wadze, nie choruje, to sie nie
            zamartwiaj..odstaw banany i za tydzien pogadamy

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka