Dodaj do ulubionych

co z tą główką??

18.11.05, 23:50
Witam, mam taki problem. Mój 3-mies. synek upodobał sobie spanie z główką
lekko przekręconą w lewo. Nie toleruje spania na boku. Obkładam go wszystkim
co możliwe, żeby spał na boku, a on i tak się w nocy tak poprzekręca, że rano
już na pleckach....z główką w lewo. Skutkiem tego ma lekko spłaszczoną
główkę. Łózeczko jest juz tak ustawione, że podchodzimy do niego z prawej
strony, wszystko co ciekawe...też po jego prawej. Jak mogę mu skorygować ten
kształt główki??? Czytałam też o kręczu szyji, nie wiem, czy to może też
dotyczyć mojego synka. Dodam, że jak go trzymam, to obraca główkę w obie
strony. Poradźcie mi Drogie mamy, czy ten łepulek ma szansę się jeszcze jakoś
wyrównać?? Jakie są w ogóle objawy tego kręczu...
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aga55jaga Re: co z tą główką?? 19.11.05, 00:17
      często tak jest, gdy dziecko było ułożone tą stroną w macicy mamy.Moja córa też
      miała taki problem. Jednak dzisiaj wszystko jest w porządku, konsultowałam to
      jednostronne układanie głowki z pediatrą, który radził właśnie taką stymulację
      jaką i ty stosujesz - w 4 miesiącu wszystko już było ok. A pediatra oglądał
      synka?
      • kolaaa Re: co z tą główką?? 19.11.05, 00:25
        oglądała syna podczas ostatniego szczepienia, nic nie stwierdziła takiego,
        tylko w książeczce zdrowia wpisała "spłaszczona potylica" i dodała, żeby na
        boczki kłaść. Czy to spłaszczenie już tak zostanie, czy to się jeszcze unormuje
        jakos?? Kolejne szczepienie 7 grudnia, to może wypytam, co z tym dalej zrobic..
        • aga55jaga Re: co z tą główką?? 19.11.05, 01:04
          głowka synka jest jeszcze bardzo "plastyczna" i takie układanie na boczki może
          pomóc, w łóżeczku, wózeczku i ogolnie na codzień, myślę, iż leżaczek
          ewentualnie byłby niewskazany. gdyż maluch właśnie w nim opiera sie potylicą
    • ania_sz77 Re: co z tą główką?? 19.11.05, 01:21
      Moja córka tak sie układała. Do 3 miesiąca pediatra nic nie mówił, ale w 4
      wysłał nas na konsultację do neurologa. Mała miała nierówne napięcie mięśniowe
      i dlatego tak sie wykręcała. odbyłyśmy kilka zajęć z rehabilitantem i wszystko
      minęło. kładłam ja więcej na brzuszku, potem zaczęła siadać i główka odzyskała
      dawny symetryczny kształt.
      • 111a4 Re: co z tą główką?? 19.11.05, 21:19
        spróbuj ruloniki z pielucha podkładac.tak zeby dziecko na ta strone główki nie
        mogło przekrecic.
    • dominika19782 Re: co z tą główką?? 19.11.05, 23:24
      Może to być asymetria ułożeniowa.Moja córka tez przekręcała główkę tylko na
      prawą stronę. Okazało się że ma lekkie spłaszczenie i wzmożone napięcie
      mięśniowe. miała 3,5 miesiąca jak zaczęliśmy chodzić na rehabilitację. Teraz
      jest już duża poprawa ale i tak najedliśmy się strachu jak lekarka do której
      trafiliśmy w ośrodku rehabilitacyjnym opierdzieliła nas że przyszlismy tak
      póżno. Powiedziała nam że nie korygowanie złego ułożenia u dzieci może
      prowadzić do poważnych zaburzeń w rozwoju ruchowym. Może mieć problemy z
      siedzeniem, raczkowaniem a w pożniejszych latach może prowadzić do skrzywień
      kręgosłupa. Bardzo ważny jest też wiek dziecka. Im wcześniej rozpoczęta
      rehabilitacja tym większe szanse na skorygowanie nieprawidłowości. Lekarka
      powiedziała nam też że jeżeli dziecko do trzeciego miesiąca nie poradzi sobie z
      nieprawidłowym ułożeniem to samo już się nie poprawi i należy mu pomóc
      ćwiczeniami. A ćwiczenia dobiera rehabilitant indywidualnie. Myślę że powinnaś
      poprosić pediatrę o skierowanie do najbliższgo ośrodka zaburzeń rozwojowych
      dzieci. Nie zaszkodzi się upewnić czy wszystko jest w porządku. Po co póżniej
      pluć sobie w brodę że się coś zaniedbało. Moja córka jest ćwiczona od dwóch
      miesięcy i naprawdę są duże postępy. Z trzech ćwiczeń które miała do tej pory
      zmniejszono jej na jedno. pozdrawiam i życzę powodzenia.
      • kolaaa Re: co z tą główką?? 20.11.05, 02:23
        mam pytanie co do tej rehabilitacji, jak to wygląda, czyli, czy idzie się z
        dzieckiem na rehabilitację i pokazują, jak ćwiczyć...i ćwiczy się samemu w
        domu, czy też chodzi się z dzieckiem powiedzmy codziennie, czy co kilka dni do
        jakiejś poradni i ćwiczy tam z nim rehabilitant??? Proszę o odpowiedź, bo to
        bardzo ważne, bo niedługo wracam do pracy, a synkiem będzie się zajmować
        teściowa.
        • dominika19782 Re: co z tą główką?? 20.11.05, 07:52
          Na począdku chodziliśmy raz w tygodniu (przez miesiąc) a teraz raz w miesiącu.
          Ćwiczy się w domu. Rehabilitant dobiera rodzaj i ilość ćwiczeń indywidualnie do
          potrzeb dziecka. Zaczynaliśmy od jednego ćwiczenia a co tydzień dodawano nam
          następne. Doszliśmy do trzech różnych. Mojej córce na tyle pomogły że teraz ma
          już tylko jedno. Ale to wszystko zależy od indywidualnych potrzeb.
    • majowka28 Re: co z tą główką?? 20.11.05, 11:16
      Witaj!
      U nas był i nadal jest ten sam problem. Adaś ma juz 4 miesiące.Z tym , że moje
      dziecko upodobało sobie prawa stronę i z tej tez str ma BARDZO spłaszczona
      główkę. Wyglada to okropnie!!! Na początku moja lekarka nie widziała problemu,
      ale trafiliśmy do innego pediatry który od razu kazał się tym zając.
      Wymuszaliśmy na nim leżenie na lewym boczku. Zwłaszcza w ciągu dnia - leżał z
      podpartym poduszka tyłkiem. Buntował się, płakał, robił różne wygibasy oby
      tylko tak nie leżec. U nas dodatkowo na brzuchu mial glowe zadarta w prawa str
      i za nic jej nie chcial odwrocic w lewo. Duzo mnie to kosztowało nerwów, ale
      musiałam byc konsekwentna. Wystarczy mu tylko raz odpuscic i juz wszystko
      trzeba zaczynac od nowa - sa nowe fochy, bunt na calego.
      Odwiedzilismy ortopede, neurologa - nie ma kreczu, choc podobno jest cos
      takiego jak krecz czynnosciowy(pojawia sie wlasnie w sytuacjach gdy dziecko
      przyjmuje jedna pozycje) - jesli nawet byl to my go zwalczylismy.
      Ogolnie jest lepiej - tzn czasem nawet daje sie uspic na lewym boku, ale i tak
      do rana zmienia pozycjesmile. Jedyne co moge doradzic - to odwiedz neurologa i
      nie zaniedbaj tego!!! Ja sobie to teraz wyrzucam - bo lekarze mówia , że główka
      się w jakimś stopniu wyrówna ale już nie bedzie piekna!
      Pozdrawiam. Maja i Adaś
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka