Dodaj do ulubionych

książeczki

24.11.05, 10:12
Mam pytanie do doświadczonych mam. Kiedy jest sens zacząć czytać dziecku
książeczki? Tzn. kiedy dziecko zaczyna interesowac treść a nie to jak by tu
włożyć róg książeczki do buzi?
chciałabym zacząć czytać synkowi, ale na razie nie widzę żeby był
zainteresowany. Jedynie na jedną książeczke się cieszy, ale nie wiem czy nie
dlatego że jest bardzo kolorowa. A i tak "czytanie" kończy się po 2 minutach i
książka ląduje w buzi.
Dodam że synek ma 10 miesięcy. może to po prostu za wcześnie?
Obserwuj wątek
    • otaota Re: książeczki 24.11.05, 10:28
      moja Julka ma 3 miesiące bajki i wierszyki czytam jej od dwóch miesięcy zawsze
      przed spaniem.Myślę że nawet jeśli tego nie słucha to przynajmniej wie że miło
      sędzi wieczów i lepiej zaśnie.
      Nasza Julcia:
      img409.imageshack.us/my.php?image=23100513224xh.jpg
    • czerska Re: książeczki 24.11.05, 11:30

moja córka (14 miesięcy) bardzo lubi książeczki - do oglądania i ewentualnego
      opowiadania i pokazywania paluszkiem "kto jest kim". Każda próba czytania do
      niedawna kończyła sie fiaskiem. Teraz jest ciut lepiej ma swoje 2 ulubione
      wiersze, których czytania domaga się dobitnie. My sie nie zniechęcamy i czytamy
      jej, często zastępujemy słowa autora własnymi - dopasowanymi do sytuacji i
      zainteresowania w danehj chwili dziecka....smile

Pozdrawiam
      Karolina mama Igusi
    • 1sylwia Re: książeczki 24.11.05, 13:01
      mojemu synkowi czytam od dwóch miesięcy (ma 4,5)- jak jest w pozycji
      półleżącej , to pokazyję mu obrazki, kiolorowe i czytam. Wykonuje ruchu jakby
      chciał przewracać strony i się stroche oncentruje na tej czynności. Za to od 2
      miesiąca mówię mu często wiersz Tuwima "Lokomotywa" (akurat ten znam na pamęć) -
      i bardzo to lubi, śmieje się w konkretnych momentach opowiadania, czasami przy
      tym zasypia.
    • dorota_79 Re: książeczki 24.11.05, 13:24
      zdecydowanie czytaj. Moja Zuzia też (teraz też jeszcze czasami jej sie zdaża)
      jadała książkismile Najpierw kupiłam jej kilka materiałowych a potem wpadła mi w
      rece książka DREWNIANA! jest super i Zuzia ja uwielbiasmile) kupiłam w smyku za ok
      25zl
    • magdek2 Re: książeczki 24.11.05, 18:10
      moja skończyła dzisiaj 8 smile ale czytam jej od około 4 miesiąca, przeciez jakos
      musi sie nauczyć mówić a poza tym jest tym wyraźnie zainteresowana, teraz
      ogladamy razem ilustracje . Oczywiście nie zostawiam jej samej z książeczkami b
      wszystko pcha do buźki
    • anete Re: książeczki 24.11.05, 20:47
      Ja mojej 9-mies. Wiktorce czytam od pierwsyzch dni jej życia. Zazwyczaj to
      robię wieczorem, najpierw czytałam jak karmiłam ją piersią po kąpieli, potem
      jak karmiłam butelką w teraz gdy czekamy jak Tata przygptpuje butlę z mlekiem
      to Wiktorkę sadzam na kolanach i czytamy bajki. Kiedyś pchała każda książeczkę
      do buzi, teraz powoli zaczynają ją interesować obrazki i pokazuje mi je
      paluszkami. Jestem za czytaniem dzieciom książek, tym sposobem rozwija się ich
      wyobraźnię i ciekawość świata.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka