Dodaj do ulubionych

Ciągle głodny noworodek

29.11.05, 14:36
Mam koleżankę, która urodziła 9 listopada dziecko. I ono budzi sie co 15-30
min.z płaczem i chce jeść. Czy któraś z mam na forum może podpowiedzieć co
może być tego przyczyną lub jak temu zaradzić.Czy to jest zdrowe,że paro
tygodniowy noworodek nie potrafi przespać choćby 2 godzin bez pokarmu, a
zapomniałam dodać ze karmiony jest piersią. Proszę o wszelkie sugestie i
rady. Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkie Mamy.
Obserwuj wątek
    • maretina Re: Ciągle głodny noworodek 29.11.05, 14:45
      to jest niestety norma. bardzo czesto noworodki tak sie zachowuja.
      • arwena911 Re: Ciągle głodny noworodek 29.11.05, 14:57
        Ale czy to jest normalne,ze nie naje sie za jednym razem tylko dochodzi co 15
        min , possie troche i usypia?
        • maretina Re: Ciągle głodny noworodek 29.11.05, 14:59
          arwena911 napisała:

> Ale czy to jest normalne,ze nie naje sie za jednym razem tylko dochodzi co 15
          > min , possie troche i usypia?
          tak. kolezanka moze go pobudzac laskoczac po policzku lub po wewnetrzej czesci
          dloni.
          • htobor Re: Ciągle głodny noworodek 02.12.05, 16:34
            Racja, ja na poczatku tez glaskalam po policzku, lekko masowalam uszko lub
            skrobalam dosyc mocno po stopkach. Za kazdym razem staralam sie, zeby mala
            jadla conajmniej 15 minut. Czasem nie bylo to latwe i troche mi jej bylo zal
            kiedy ja budzilam zeby znow zaczela jesc, ale nauczyla sie pozadnie najadac i
            nie mialam klopotow z czestym karmieniem.
    • maretina Re: Ciągle głodny noworodek 29.11.05, 14:45
      niech kolezanka sprawdzi jak maly przybiera na wadze.
      • ma.pi Re: Ciągle głodny noworodek 29.11.05, 16:12
        A moze trzeba podac smoczka. Niektore noworodki maja bardzo silna potrzebe
        ssania. Moja mala tak miala. Wisiala przy piersy 24 godziny na dobe. Nawet do
        lazienki chodzilam z dzieckiem przy piersi.

Smoczka z poczatku nie chciala ale przytrzymywalam jej aby ssala go. To pomoglo
        uregulowac karmienie. Karmie piersa. Od smoka sie niuzaleznila, bo teraz uzywa
        tylko do zasniecia.

Czasami dawalam butelke z mlekiem w proszku, bo tez mi sie wydawalo, ze to z
        glodu tak ssie, ale z butelki niewiele wypijala. I to mnie uspakajalo, ze
        jednak glodna nie jest.

Pozdr.
    • asia06 Re: Ciągle głodny noworodek 29.11.05, 16:14
      Zachowuje się normalnie, noworodki tak mają.
    • kosmosik Re: Ciągle głodny noworodek 29.11.05, 16:20
      Hej!
      Mój noworodek też ciągle chciałby jeść: tzn pokazuje że chce jeść jak jest
      głodny, jak jest zmęczony i chce przysnąć, jak jest znudzony i jak ma gazy i go
      brzuszek boli- cycuś jest lekiem na całe zło tego świata.
      Ale tak serio, to ja mam nastepującą metodę:
      Zapisuję sobie wszystkie pory karmienia- tzn początek i koniec karmienia (jeśli
      w międzyczasie było przewijanie to tylko zaznaczam. I staram się, żeby każde
      karmienie zajmowało minimum 20 minut (chodzi o karmienia dzienne, bo w nocy
      jest inaczej). Aby to osiągnąć, jak dzidziuś zasypia, to nie uznaję, że już
      skończyliśmy, tylko go pobudzam- niestety metody standardowe (łaskotanie,
      muskanie) rzadko skutkują, stosuję bardziej radykalne: przewijanie (nie przed
      ani po tylko w przerwie), zakładanie skarpetek (które zdjęłam do przewijania),
      obcinanie paznokci, mycie twarzyczki (zwykle nie myję przy kąpieli tylko rano w
      czasie jednego z karmień)itp.
      POtem nie karmię minimum godzinę więc jeśli zapiszę, że karmiłam od 14:00 do
      14:45 w tym było przewijanie ale co najmniej 20 minut porządnego ssania, to
      potem karmię najwdześniej o 15:45 (chyba że mały zechce później). Musiałam
      wprowadzić jakieś normy, bo inaczej bym zwariowała chyba. Na razie działa-
      dzidzius je ok. 10 razy na dobę i dobrze przybiera na wadze.
      Dodam, że mój dzidziuś bardzo mało spi w dzień i muszę wymyślać mu ciągle
      zabawy a no i stosuję smoczek na razie bez negatywnych skutków dla ssania.
      Pozdrawiam i życzę wytrwałości!
    • bluebebe Re: Ciągle głodny noworodek 29.11.05, 16:20
      ssanie to dla niego bardzo ciężka praca, więc jak trochę possie to się męczy i
      zasypia, ale że się nie najadł to sie budzi wkrórce aby zjeść itd. To jest
      przyczyna. A jak temu zaradzić? Pozwolić aby ssał ile chce! Wkrótce to się
      zmieni, tzn. ureguluje.
    • pati775 Re: Ciągle głodny noworodek 29.11.05, 19:58
      jesli dziecko ssie tylko kilka chwil i zasypia to sie po prostu nie najada
      popieram kosmosik w tym co robi minimum 20 minut efektywnego ssania i mozesz
      miec pewnosc ze sie dziecko najadlo inaczej bedzie sie tak wciaz budzic na
      jedzenie
      na koncu ssania leci natlustsze mleko pierwsze 5-10 minut ssania to tzw. zupa
      dziecko sie tylko napija a nie najada tresciwym mlekiem
      musisz powiedziec kolezance zeby zmobilizowala dziecko do efektywnego ssania
      nie cyckania sutka tylko prawdziwego ssania z przelykaniem
    • pati775 Re: do maretina 29.11.05, 20:01
      jak zmobilizujesz noworodka do pozadnege ssania przez min. 20 minut to sie
      dziecko na je i nie bedzie co chwile z rykiem sie budzil
      nie wierze ze tak jak piszesz ze noworodki tak maja
      karmie od poczatku piersia i moj Synek tak nie mial ale wiedzialam ze sie
      najada bo pilnowalam zeby ssal ssal i wypijal cale mleko z piersi tak jak
      kosmosik smile
      • maretina Re: do maretina 29.11.05, 20:04
        jak zmobilizujeszsmile
        moj kajtek sie nie dal mobilizowac. jak zasypial to moglam go na spiaco kapac.
        a to, ze noworodki tak maja powiedzialy mi polozne w szpitalu, kiedy zapytalam
        czy to norma, ze syn wisi na mnie juz 6 godzine i nie moge wyjsc do lazienki.
        • maretina ps 29.11.05, 20:07
          dpdam, ze mialam za malo mleka.
          • oda100 Re: ps 29.11.05, 20:14
            moj plakal, bo nic innego nie potrafil robicsmile, swietnie przybieral, smoczek
            pomogl, bo mial silny odruch ssania
    • ula233 Re: Ciągle głodny noworodek 29.11.05, 22:02
      NO WŁAŚNIE może często je ale mało ciągnie ? albo matka ma mało pokarmu
    • pati775 Re: Ciągle głodny noworodek 29.11.05, 22:07
      czyli zalezy od noworodka i od tego jak szybko pobudzi a potem ustabilizuje sie
      laktacja no nie ma dwoch identycznych matek i noworodkow u kazdej z nas to
      odzielna historia karmienia i calej reszty ze tak sie refleksyjnie na koniec
      wyraze

ps. arwena991 jak napiszesz mi swoj e-mail to wysle Ci ksiazke o karmieniu moze
      cos Wam pomoze
      • arwena911 Re: Ciągle głodny noworodek 30.11.05, 10:40
        Bardzo dziękuję za chęć pomocy. Mój adres mailowy to arwena911@wp.pl. z góry
        dziękuję i pozdrawiam.
    • kdoryw Re: Ciągle głodny noworodek 30.11.05, 09:27
      pp pirewse gorąco plecam "język niemowląt" autorstwa Tracy Hogg. jej rady
      sprawdzają się w stu procentach.
      Sugeruję (sama to stosowałam) tzw. łatwy plan według którego schemat noworodka
      jest następujący: jedzenie , aktywność, spanie. Czyli nie pozwalamy dziecku
      zasypiać przy i po karmieniu. nasze mamy z reguły radzą spoanie po cycusiu.
      moim zdaniem to błąd. Moje dziecko ma 9 miesięcy i od początku uczyłam je
      samodzielnego zasypiania (np. karmienie było przed nie po kąpieli)
      I Wituś przesypia od dawna całą noc bez karmień i pobudek (wyjątkiem było
      ząbkowanie)
      W przypadku noworodków jedna sesja karmienia powinna trrwać ok 40 min!!!!! tak
      tak, póxniej to sie skraca ale do ok 3 mies tak karmiłam. Przy czm jedna pierś
      min 20 min tak aby do buzi trafuił cały pokarm a nie tylko wodniste mleko
      początkowe. Jeśli dziecko zasypia w trakcie to należy je delikatnie obudzić
      głaszcząc poliś główkę, chwytając dłoń etc. W razie potrzeby nawet wyjąć cycus
      przemówić do maleństwa i zahęcić do jedzenia. Po karmieniu zabawa. Odpowiednia
      do wieku. Dla takiego malenstwa wystarczy pokazanie narysowanej twarzy,
      prostwej linii, pokazywanie różnokolorowych kartek papieru. Nic co grzechocze,
      hałasuje etc. Dzieckio pobawi sie pewnie ok 20 -30 min i zacznie marudzić.
      Wtedy nalezy położyc je do łózecka. Moze marudzić nawet do 20 min ale na pewno
      zaśnie. powionno spać ok 1 h. potem jak sie obudzi (będzie to ok. 2,5 do 3 godz
      od początku porzedniego karmienia) podjemy pierś (tę na którj skończyliśmy
      poprzednie karmienie) i powtarzamy cykl znowu. Wieczorem propnuję karmić co 2
      godz. np. o 4 6 i 8 wtedy powinien przespać minimum 6 godz po połozeniu na
      spoczynek nocny.
      Jak wprowadziłam ten plan Wituś spał od 21 do 5 rano bez żadnej pobudki.
      Aktualnie śpi do 7 ale jest już większy więc nie ma co tym się sugerować.
      Warto od początku uczyć dzidziusia samodzielnego zasypiania bo potem łatwiej
      odstawić od piersi. WIeczorem po prostu zasypia i nie potrzebuje cycusiowych
      przytulanek.
      Trzeba też apmiętać że dziecko nie płacze tylko z głodu. Jak bedzie zawsze na
      płacz dostawało pieś to nie nauczy sie samo uspokajać. I to też bezie zakłócało
      mu sen.
      Książka którą polecam rozwiązała wszystkie moje problemy i macierzyństwo stało
      sie dla mnie przyjemne.

Pozdrawuiam
    • zabinski Re: Ciągle głodny noworodek 02.12.05, 15:54
      witam,moja malutka tez by chciala caly czax przy cycku siedziec, cokolwiek jej
      nie pasuje to od razu chce cycka i tak tez jej dawalam na kazde zawolanie ale
      przedobrzylam bo mala wkoncu zaczela ulewac w duzych ilosciach nie strawionym
      mlekiem,co zjadla to jeszcze nie zdązyla odbic sobie a juz wymiotowala to co
      zjdala.po prostu byla juz taka pelna ze wkoncu bolal ją od tego jedzenia
      brzuszek.jak przyszla polozna to potwierdzila ze ma za duzo pokarmu i ze
      brzuszek jej nie odpoczywa.polecila mi zeby ją przetrzymyweac chociaz na 2
      godz. miedzy karmieniami a jak zasnie to dluzej zeby brzuszek odpocząl,tak tez
      robie i chodz nie raz przerwa wynosi ok.1-1,5 godz. bo mala strasznie sie
      drze.ale jest teraz jakby lepiej,dodam ze w aptece kupilam lacidofil (bez
      recepty)rad poloznej zeby dawac jedną kapsulke dzinnie rozpuszczoną na lyzeczce
      w moim mleku.mozesz tez wypróbowac.Bo moze nie spi bo ją brzuszek boli od tego
      najadania sie.Magda
    • viking-plus Re: Ciągle głodny noworodek 02.12.05, 16:25
      urodzilam 2211 i mialam ten sam problem,
      myslalam ze mala jest ciągle glodna i stad chce ciagle ssać. wkoncu po powrocie
      do domu ze szpitala zadzwonilam do grupy matek wspierajacej karmiące piersia
      (katowice 032- 2243668 p. katarzyna oleś) i po ok 15 min rozmowy pani
      stwierdzila ze mała traktuje mnie jak smoczek... zalecila efektywne karmienie
      najpierw z jedne piersi 15 min potem mozna podać druga na 15 min i pilnowac
      zeby dziecko ssalo jezeli po tym czasie domaga sie cyca to moze miec wielka
      potrzebe ssania i trzeba je troszeczke oszukać ale nie smoczkiem bo moze sie
      oduczyć ssać pierś tylko wsadzić palec wskazujący opuszkiem go góru i daćtroche
      possac zeby uspokoic dziecko. odstepy miedzy karmieniami wynoszą u mnie po 1
      dniu ok 2-3 godzin. nie wiem skąd jestes ale przy wiekszości szpitali dzialaja
      takie grupy wsparcia i mozna porozmawiacnz kims doświadczonym. z tym ze
      zaznaczam moja rozmowa trwala przynajmniej 15 min -taki wywiad pani zrobila i
      dopiero potem mogla cos doradzic bo na pewno każde dziecko jest inne.
      mozna dzidzie uczyc od początku najadać sie konkretnie w wybranych przez
      nieporach a nie wisiec caly dzien przy cycku.pozdrawiam i cierpliwosci życze
      sorki za skladnie ale wieszjak to jest teraz z czasem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka