Dodaj do ulubionych

dokarmianie - problemy techniczne :)

05.12.05, 15:54
Witajcie! Mam dwa pytania odnośnie dokarmiania:
1) jak najlepiej przygotować mieszankę - dzień przed podaniem maluchowi (od
razu większą ilość) i wstawić do lodówki (w czym najlepiej?), każdorazowo
przed podaniem...?
2) jak poradzić sobie ze smoczkami do butelek? Każdy smoczek ma fabrycznie
zrobioną dziurkę (i to niemałą). Mój Synek strasznie krztusił się (właściwie
co 2 łyk), jak podawałam mu glukozę do picia. Musiałam go kilkanaście
razy "ratować" w trakcie picia. Trochę przeraża mnie fakt, że tak samo może
się krztusić przy dokarmianiu (z tym, że to będzie bardziej gęste niż glukoza
więc efekt może być gorszy).
3) na co jeszcze zwrócic uwagę w trakcie dokarmiania?
Z góry dzięki za odpowiedzi!!
Obserwuj wątek
    • christych Re: dokarmianie - problemy techniczne :) 05.12.05, 16:05
      mieszankę najlepiej przygotowywać tuż przed podaniem.

polecam butelkę i smoczek Avent. na początek kup sobie butelkę 125 ml ze
      smoczkiem numer 1. gdy dziecko nauczy się pić, zmień na 2(przy 1 moja córcia
      bardzo się męczyła) potem 3 itd. smoczki zmieniaj uwzględniając wiek i potrzeby
      według dziecka.

Pozdrawiam Klaudia
      • kob_ik Re: dokarmianie - problemy techniczne :) 05.12.05, 19:17
        Moja kolezanka stomatolog nie poleca Aventa. Podobno najlepsze sa te klasyczne
        płaskie smoczki (nie okrągłe), chociaz sama uzywałam tylko Aventa, jednak
        przeszłam na płaskie. A co tam, lepiej od razu wdrażać jakieś zdrowsze normy.
        Moze jak troszkę wyżej ułożyć maluszka nie będzie się tak krztusił, mój się
        krztusi tak czy inaczej (ale właściwie tylko wtedy gdy łapczywie pochłania to
        co w butelce).
    • monika701 Re: dokarmianie - problemy techniczne :) 05.12.05, 16:11
      Ja poznalam jeden patent na przygotowywanie mieszanki od mojej kolezanki w nocy
      ale zalezy wszystko jaka mieszanke podajesz tzn. musi byc taka, ktora nie wymaga
      mieszania z wrzatkiem. W takim przypadku zagotowujesz wode i goptujesz przez
      jakies 5 minut i nalewasz odpowiednie porcyjki do butelek. Kiedy maluch sie
      budzi dosypujesz mieszanki, mieszasz i podajesz dziecku swieza lub jak wolisz
      podgrzewasz w pogrzewarzu i dopiero podajesz.
      Ja rowniez uzywam butelek i smoczkow itd Aventu i bardzo mi odpowiadaja. Dla
      noworodka powinnas miec smoka 0 a starszego 1 a dwojke ja wprowadzilam dopiero w
      3 miesiacu bo moj synek sie krztusil.
    • ese1 Re: dokarmianie - problemy techniczne :) 05.12.05, 17:21
      dokarmiasz, wiec rozumiem, ze karmisz piersia i butelka zarazem? Jezeli tak to
      jedyne co ci moge polecic to albo SNS albo butelka do karmienia niemowlat firmy
      MEDELA z trzystopniowym smoczkiem, gdzie sama regulujesz szybkosc z jaka dzidzi
      ssie mleczko.
      • kob_ik Re: dokarmianie - problemy techniczne :) 05.12.05, 19:19
        nie widziałam takich smoczków. Gdzie je kupowałaś?
        • ese1 Re: dokarmianie - problemy techniczne :) 06.12.05, 07:37
          pytaj w aptekach, jezeli nie maja to moze moga je dla ciebie sciagnac. Ja wiem
          gdzie w Krakowie i gdzie w Warszawie na pewno od reki cos takiego kupic mozna.
          • ese1 a i jeszcze 06.12.05, 07:39
            to jest cala butelka ze smoczkiem, ktora podobno jest imitacja dzialania
            piersi, (?)
          • kob_ik Gdzie w W-wie? 06.12.05, 14:46
            Gdzie w W-wie kupujesz?
            • ese1 Re: Gdzie w W-wie? 06.12.05, 14:51
              w aptece na Abrachama 1 wiem ze takie rzeczy sprowadzaja. Jezeli chcesz podam
              ci numer telefonu, zapytaj sie czy maja (6718978) - butelki do karmienia dzieci
              firmy MEDELA
      • bursztyn3 do ese1 06.12.05, 14:27
        Rozumiem, że SNS to smoczek. Gdzie go można dostać?
        • ese1 Re: do ese1 06.12.05, 14:55
          nie smoczek. SNS jest to system wspomagajacy karmienie piersia. Jest to
          buteleczka z dwiema zylkami. Butelke wieszasz na szyi z mleczkiem swoim lub
          modyfikowanym a zylki przyczepiasz to piersi. Kiedy braknie twojego pokarmu
          odblokowujesz zylke i dzidzi pije mleko z butelki ssac zarazem twoja piers, co
          pobudza ja do dalszej produkcji twojego mleka. Bardzo dobre dla mam, ktore
          mialy np niezamierzona przerwe w karmieniu. A dostac je mozna zazwyczaj w
          aptekach, trzeba pytac o produkty MEDELA. Albo lepiej, wejsc na strone MEDELA w
          Polsce i sprawdzic gdzie sa ich punkty, ktore rozprowadzaja takie produkty. Ja
          stosowalam to przy pierwszym dziecku, poniewaz mialam zbyt malo pokarmu.
    • kamila_mila Re: dokarmianie - problemy techniczne :) 05.12.05, 19:03
      1. Mieszanka zawiera własciwości tylko do 2 h, wiec najlepiej starac sie przygotowac mleko tak by zmiesciło sie w owych godzinach, ewnetualnie wstawic do lodówki. W innym przypadku ryzko wystapienia biegunki u dziecka.
      2. Moj maluch tez sie krztusił ale teraz ma 6 mies i coraz rzadziej wystepuje krztuszenie. Mozesz kupic specjalny smoczek, ale trudno go dostac w sklepach, przez ktory leci mało płynu. Jak sie sam odkrztusi ok jak nie złoż ręke w trojkąt i lekko poklepuj po pleckach dzieki temu dziecko łatwiej odkrztusi płyn.
      3. Najlepiej by mleko miało temperature pokojowa, sprawdzaj na nadgarstku, jezeli nie czujesz kropel to znaczy ze mleko ma odpowiednia temperaturę. Pozdrawiam smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka