Dodaj do ulubionych

podawanie żelaza - co z ząbkami?

14.12.05, 14:05
Moja córeczka ma siedem m-cy. Kilka tygodni temu miała zrobione badania na
morfologię, zrobiłam te badania na własną prośbę, małej nic nie dolegało.
Wyniki nie były zadowalające. Wprawdzie mieszczą się w normie, ale niestety,
w jej dolnych granicach. Spodziewałam się tego, mała na w połowie na cycku, w
połowie na Bebilonie, a ja jestem wegetarianką. Wprowadzaliśmy nowe pokarmy,
przeciery owocowe, zupki, obiadki z rezultatem raczej dobrym, niestety, mała
pluła mięsnymi obiadkami, dopiero od ok. 3 tyg. zaakceptowała ten smak i
wcina słoiczki z drobiem i królikiem.
Pediatra zalecił podawanie żelaza. Zalecił ok. m-c temu, ale córeczka miała
jakąś wirusową chorobę zakaźną, potem zajęte gardło i podawanie żelaza
odwlekło się w czasie, z tej przyczyny, że nie można go stosować równocześnie
z antybiotykami. Teraz choróbsko minęło i trzeba będzie rozpocząć podawanie
żelaza,jeżeli aktualne wyniki morfologii będą nie najlepsze. Mała wygląda
całkiem fajnie, buzia i uszka zaróżowione, jest żywa, radosna, śmieje się,
dużo się bawi, ładnie siedzi, po kilkadziesiąt minut samodzielnie, bez
oparcia. Wygląda na zdrową.
Moje pytanie jest takie: drogie mamy, jaki zaobserwowałyście wpływ żelaza na
ząbki? Córeczka nie ma jeszcze ani jednego ząbka. Czy te które wyjdą nie będą
czarne albo bez szkliwa? Z nalotem? wprawdzie tylko dopóki nie straci
mlecznych, ale jednak przez kilka lat będzie miała brzydki uśmiech. Jak to
jest?
Czy znacie jakieś alternatywne metody uzupełniania żelaza u półrocznego
dziecka?
Obserwuj wątek
    • elf1977 Re: podawanie żelaza - co z ząbkami? 14.12.05, 17:52
      Moja córeczka bierze 2 miesiąc żelazo, nie ma jeszcze ząbków. Z tego co wiem,
      raczej nie powinno być problemów, zależy jeszcze od preparatu. Moja bierze
      hemofer w kropelkach.
      Ja sama jako dziecko brałam żelazo praktycznie od urodzenia i też czarnych
      ząbków nie miałamsmile Jeśli dziecko ma poważne deficyty, nie ma co próbować
      innych metod, trzeba podać żelazo.
    • kobietta2 Re: podawanie żelaza - co z ząbkami? 14.12.05, 19:43
      Moje bierze od kilku miesięcy Ferrum lek i na razie nie widzę zmian na zębach.
      • mama.czarka Re: podawanie żelaza - co z ząbkami? 14.12.05, 20:25
        U nas podobnie - synkowi podaję Ferrum od miesiąca i nie ma żadnych zmian na
        ząbkach.
    • tuptus001 Re: podawanie żelaza - co z ząbkami? 14.12.05, 20:27
      Dzięki serdeczne za odpowiedzi. Chciałabym wierzyć w to, że nie ma się czym
      martwić. Czekam na więcej opinii.
    • wifeik Re: podawanie żelaza - co z ząbkami? 14.12.05, 21:10
      U nas od dłuższego czasu synek przyjmuje żelazo ale z hemoferu przeszliśmy na
      ferrum lek. Opinia lekarzy i farmaceutów jest taka, że ferrum lek nie ma wpływu
      na ząbki..
      A tak na marginesie - robiłas badanie na poziom żelaza we krwi? Czy tylko
      morfologię? może nie ma sensu szprycowac Małej żelazem, bez względu nawet na
      neutralny wpływ na ząbki..
      • tuptus001 Re: podawanie żelaza - co z ząbkami? 14.12.05, 21:28
        Robilam tylko morfologie, hemoglobina byla w dolnej granicy normy, hematokryt
        kiepski, nie mieszczacy sie w normie. Czy rzeczywiscie powinnam zrobic badanie
        na poziom zelaza? Z badan wynika, ze jest lekka anemia. Ja leczy sie zelazem.
        Chyba, ze o czyms nie wiem..
        • nunu Re: podawanie żelaza - co z ząbkami? 15.12.05, 15:03
          Moj synek w wieku 4tyg mial zla morfologie po zoltaczce. Hemoglobina w dolnej
          granicy normy, hematokryt i czerwone ponizej. Nasza pediatra stwierdzila, ze
          poniewaz jest 'zywy', je, ladnie przybiera to nie ma sensu go meczyc zelazem,
          (zwlaszcza, ze meczy sie troche przy wyproznieniach) i wszystko samo sie
          wyrowna. Ostatnio robilam badania (10tyg.), bo pogorszyl mu sie apetyt.
          Rewelacyjnie nie jest, ale lepiej. Zelaza nie bierze. Moze rzeczywiscie skoro
          corka jest wesola i zaczyna jesc nowe pokarmy nie ma sensu podawac lekow?
    • b.bujak Re: podawanie żelaza - co z ząbkami? 14.12.05, 21:25
      bylo o tym niedawno:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=33336890&v=2&s=0
      w diecie wazne jest mieso, zoltko jajka - chyba mozna juz sprobowac podac?
      • elf1977 Re: podawanie żelaza - co z ząbkami? 15.12.05, 09:32
        Warto zrobić poziom żelaza, przynajmniej wiesz, ile dziecku brakuje. Zresztą
        nieraz sprawa jest bardziej skomplikowana, moja córka miała dobrą morfologię, a
        żelazo bardzo niskie, gdybym poprzestała na morfologii nadal nie wiedziałabym,
        w czym tkwi problem.
        • agam26 Re: podawanie żelaza - co z ząbkami? 15.12.05, 10:27
          ferrum podoboi jest bezpieczne dl ząbków( przyszłychsmile). Ale sprawdź poziom
          żelaza we krwi.Moja miała słaba hemoglobinę 10,5 i lekarz kazał podawac
          żelazo.Drugi zlecił zabadnie żelaza i okazało sie ze ma zupełnie w normie.
          Istnieje takie pojęcie jak anemia fizjologiczna- mają ją niemowlęta w wieku 2-3m
          i koło 7m.
    • zaneta26 Re: podawanie żelaza - co z ząbkami? 15.12.05, 16:13
      Piszę nie na temat, alę chcę się dowiedzieć jaki poziom hemoglobiny we krwi
      jest sygnałem skłaniającym do podania żelaza? Moja córka, ma 4 miesiące i dość
      średnie wyniki morfologii, które jeszcze nie były konsultowane z pediatrą. Może
      wiesz jak to jest z podawaniem witaminy D3 i Multi Cebionu? Chcę go podać jako
      sposób na ciągle powracający katar.

• tuptus001 Re: podawanie żelaza - co z ząbkami? 15.12.05, 22:40
        zaneta26 napisała:

> Piszę nie na temat, alę chcę się dowiedzieć jaki poziom hemoglobiny we krwi
        > jest sygnałem skłaniającym do podania żelaza? Moja córka, ma 4 miesiące i
        dość
        > średnie wyniki morfologii, które jeszcze nie były konsultowane z pediatrą.

Moja córka ma hemoglobinę 9,6 i jeżeli po kolejnych badaniach nie będzie
        poprawy będzie musiała przyjmować żelazo.
        Będąc w ciąży miałam przez jakiś czas hemoglobinę nieco ponad 10 i lekarz też
        zalecił przyjmować doustnie.
    • djenne Re: podawanie żelaza - co z ząbkami? 15.12.05, 18:49
      nie wolno podawac zelaza dzieciom ponizej 3 miesiaca, zwlaszcza gdy maja jego
      prawidlowy poziom. do 4 miesiaca dziecko nie ma wyksztalconej bariry krew-mozg i
      zelazo moze sie odkladac w mozgu. w przyszlosci grozi to chorobami
      neurodegenarycyjnymi.dlatego nie kazda anemia powinna konczyc sie podaza zelaza.
      • tuptus001 Do djenne 15.12.05, 22:36
        Skąd masz takie informacje? Z jakiegoś czasopisma medycznego, z jakiejś strony
        internetowej? Proszę, podaj jakieś namiary na tą publikację, to dość ciekawe.
        • djenne Re: Do djenne 16.12.05, 11:33
          moj ociec jest profesorem chemii.wlasnie pisze o ksiazke o zelazie.ale pisza o
          tym w publikacjach na calym swiecie, w kontekscie chorob
          neurodegeneracyjnych:parkinsona, alzheimera, creuzfelda-jakoba
          • b.bujak Re: Do djenne 16.12.05, 22:43
            zapytaj tatusia, czy w mleku matki jest zelazo? przypuszczam, ze nie chodzi o
            nie podawanie niemowlakowi zelaza, tylko o unikanie jego nadmiaru...?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka