Dodaj do ulubionych

ułożenie główki

19.12.05, 06:54
moja 3 miesięczna córeczka polubiła spanie z główką po lewej
stronie.Przekładanie jej na drugi boczek manifestuje płaczem.Gdy biorę ją na
ręce również główke trzyma w te stronę.Co mam zrobić aby to zmienić?Czy może
to samo sie ustabilizuje?Podobno w takim położeniu spedziła 9 miesięcy w moim
brzuszku i dlatego teraz lubi te pozycje.Czy będzie potrzebna rehabilitacja?
Obserwuj wątek
    • nunu Re: ułożenie główki 19.12.05, 08:01
      Sprobuj ukladac (podpierajac plecki) na prawym boku, stawac po prawej stronie
      wozka/lozeczka, ukladac zabawki. Jak nie bedzie poprawy porozmawiaj z pediatra.
      Poczytaj tez stare watki na ten temat.
      Pozdrawiam
    • sunflower Re: ułożenie główki 19.12.05, 08:06
      Odwiedz dobrego pediatre. Naprawdę. Czy potrzebna jest rehabilitacja nikt Ci na
      forum nie powie.
      Czy Wasz lekarz wykluczył możliwość kręczu ? To często spotykane - ta
      przypadlosc.Dzieci przy kręczu szyjnym własnie reagują placzem na próbę
      odwrocenia główki w drugą stronę. A rehabilitacja nie jest tutaj niczym
      strasznym - polega na cwiczeniach i masowaniu w domu.
      • maluszek1 Re: ułożenie główki 19.12.05, 22:26
        u nas była podobna historia. poszliśmy z problemem do neurologa i zgodnie z jego
        zaleceniami wykonuję 3 razy dziennie małe ćwiczenia w połączeniu z masażem ciała.
        ponadto zmieniliśmy ustawienie łożeczka i mała jak chce mieć głowę skręconą w
        jej ulubioną stronę to ogląda ścianę. jak chce patrzeć na to co sie dzieje w
        pokoju musi ćwiczyć głowę. efekty ćwiczeń widziałam po niecałym miesiącu. (albo
        jej po prostu przeszło smile
        • aciki Re: ułożenie główki 19.12.05, 22:41
          U nas to samo, więc: zdjęłam ochraniacz z jednej strony by małego zmotywować do
          oglądania świata z drugiej strony, przestawiłam łóżeczko, by podchodzić do
          niego z drugiej strony, no i stymulujemy go do odwracania główki (grzechotki,
          cmokanie, spiewanie i... telewizor (absolutnie wygrywa). Po kilku dniach była
          ogromna poprawa.
    • pati775 Re: ułożenie główki 19.12.05, 23:08
      u nas to samo maly uwielbial swoja lewa strone wiec sie przezucilismy na prawo
      i wszystko co intersujace dzialo sie po jego prawej stronie lezenie w lozeczku,
      na przewijaku, kapanie, zabawki, karuzelka, podchodzenie do niego, mowienie ...

przez tydzien w wozku i lozeczku podkladalam mu kilogram soli zawiniety w
      pieluche pod lewa strone glowy jako zapore zeby nie mogl przekrecac glowki
      wlasnie w ta strone jak zauwazylam poprawe sol zniknela - problem tez zniknal
      ale bardzo go pilnowalismy

teraz maly jak spi najczesciej ma glowe przekrecona w ta swoja lewa strone ale
      w koncu kazdy ma swoja ulubiona pozycje do spania najwazniejsze ze w czasie
      dnia juz teraz obydwie strony sa fajne smile
      • mili26 Re: ułożenie główki 20.12.05, 06:03
        wstałam wczesnie rano aby zerknąć na forumwinki..dziękuje za porady,metodę z solą
        na pewno wypróbuję,poprzestawiam też trochę w jej pokoiku-na prawo.Napiszę o
        rezultatachwink
        • pati775 Re: ułożenie główki 20.12.05, 10:55
          trzymamy kciuki smile
          troche konsekwencji przez pare dni i maluszek na pewno sie nauczy ze swiat po
          drugiej stronie tez jest fajny smile
          • mili26 Re: ułożenie główki 04.01.06, 21:03

• mili26 Re: ułożenie główki 01.02.06, 22:37

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka