mela79 30.12.05, 21:31 Dziewczyny co sądzicie na temat smoczków?Dawać je maluchom czy nie? Jakie macie z nimi doświadczenia? Czy mają one zły wpływ na zgrys dziecka? Czy później trudno malucha od niego odzwyczaić? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rybalon1 Re: SMOCZEK? 30.12.05, 21:44 ja podałam smoka bo synek miał silny odruch ssania i mocne kolki, ssał piąstki i zal było patrzeć jak sie meczy i ma całą rączkę wycmokaną .Teraz mały ma 13 m-cy i smoka dostaje na noc ale tylko do zaśnięcia potem go wypluwa i czasem w dzien jak jest marudny - fakt troche się przezwyczail ale myslę , że nie aż tak mocno jednak staram się aby miał go w buzi jak najrzadziej , pozdtawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mama_helenki Re: SMOCZEK? 30.12.05, 23:22 Jakbym miała do wyboru krzywy zgryz albo nerwicę, to wolałabym to drugie - aparat zawsze tańszy niż psychiatra A poważnie: na początku nie mieliśmy smoczka, aż mój mąż pewnego dnia, samowolnie i ku moemu oburzeniu kupił smoczek... i chwała mu za to Córeczka bardzo szybko zasypia, po czym wypluwa smoczka i dalej śpi już bez niego. Okazało się, że smoczek naprawdę bardzo uspkaja, a teraz, kiedy chyba jej rosną zabki, podaję go czasami nawet w ciągu dnia, i mam wrażenie, że też daje ukojenie (chyba na tej samej zasadzie, co gryzaczki). Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marcelowamama Re: SMOCZEK? 30.12.05, 23:32 Oj, mamo_helenki, wiem, że się przejęzyczyłaś, ale wyszło na to, że wolisz znerwicowane dziecko z prostym zgryzem niż odwrotnie tak na poważnie, to też podaję małemu smoczek do zasypiania - działa cuda! Chociaż widzę, że teraz on coraz częściej sam go sobie wyjmuje i woli ssać piąstki. Skoro tak mu przyjemniej, to nie będę protestować. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta79_1979 Re: SMOCZEK? 30.12.05, 23:54 A moja Córeńka nie ma smoczka bo go nie chciała. Faktem jest że mamy czasem kłopoty z jej usypianiem ale na smoczek reagowała odruchem wymiotnym Odpowiedz Link Zgłoś
ryska123 Re: SMOCZEK? 31.12.05, 08:26 Ja mam w domu niezłą kolekcję smoczków, próbowałam, bo młody trudno zasypia i najlepiej przy piersi,więc chciałam pójść na łatwiznę i miec zastępstwo Niestety każdy następny smoczek jest nowym rekordem w pluciu na odległość. Moj egzemplarz jak widać jest bezsmoczkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-in-spe Re: SMOCZEK? 31.12.05, 11:59 Oczywiście, ze dawać, jeśli dziecko chce, kłopoty ze zgryzem mogą wystąpić, kiedy dziecko ssie smoka około 3 roku życia, a to się zdarza raczej rzadko. O wiele lepszy smoczek od kciuka czy ciagłego marudzenia. Moja mała uzywa smoczka tylko do zasypiania (po kilku minutach go wypluwa), czsem też "zatykam" ją nim, np. gdy wyje podczas zakładania kombinezonu na spacer (nienawidzi ubierania). Odpowiedz Link Zgłoś
1sylwia Re: SMOCZEK? 31.12.05, 13:20 moj syn ssie smoka od 4 miesiąca (wcześniej nie chciał). Po jakims czasie podałam mu smoczek płaski Aventu (podobno nie wypyca ząbkow). Dzieki smoczkowi spacery i zajda samochodem stały się łatwiejsze, mogę syna czasmi nie karmoc w nocy (smoczek wystarcza), z nim ładnie zasypiał (dopoki się nie mial mocnego kataru - i nie mogł zasnać ze smoczkiem - bo nie mogl oddychac. Nie mogl zasnać bez smoczka - więc go zaczęlismy znowu bujać.To jest minus smoczka...)Moj syn (6 miesiecy) coraz bardzij lubi się bawić smoczkiem anie ssac. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: SMOCZEK? 31.12.05, 13:33 Ja dawałam bo sama nie chciałam być smoczkiem. Odpowiedz Link Zgłoś