30.12.05, 21:31
Dziewczyny co sądzicie na temat smoczków?Dawać je maluchom czy nie? Jakie
macie z nimi doświadczenia? Czy mają one zły wpływ na zgrys dziecka? Czy
później trudno malucha od niego odzwyczaić?
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • rybalon1 Re: SMOCZEK? 30.12.05, 21:44
      ja podałam smoka bo synek miał silny odruch ssania i mocne kolki, ssał piąstki i zal było patrzeć jak sie meczy i ma całą rączkę wycmokaną .Teraz mały ma 13 m-cy i smoka dostaje na noc ale tylko do zaśnięcia potem go wypluwa i czasem w dzien jak jest marudny - fakt troche się przezwyczail ale myslę , że nie aż tak mocno jednak staram się aby miał go w buzi jak najrzadziej , pozdtawiam
    • mama_helenki Re: SMOCZEK? 30.12.05, 23:22
      Jakbym miała do wyboru krzywy zgryz albo nerwicę, to wolałabym to drugie -
      aparat zawsze tańszy niż psychiatra smile
      A poważnie: na początku nie mieliśmy smoczka, aż mój mąż pewnego dnia,
      samowolnie i ku moemu oburzeniu kupił smoczek... i chwała mu za to smile Córeczka
      bardzo szybko zasypia, po czym wypluwa smoczka i dalej śpi już bez niego.
      Okazało się, że smoczek naprawdę bardzo uspkaja, a teraz, kiedy chyba jej rosną
      zabki, podaję go czasami nawet w ciągu dnia, i mam wrażenie, że też daje
      ukojenie (chyba na tej samej zasadzie, co gryzaczki).
      Pozdrawiam!
      • marcelowamama Re: SMOCZEK? 30.12.05, 23:32
        Oj, mamo_helenki,
        wiem, że się przejęzyczyłaś, ale wyszło na to, że wolisz znerwicowane dziecko z
        prostym zgryzem niż odwrotnie wink

tak na poważnie, to też podaję małemu smoczek do zasypiania - działa cuda!
        Chociaż widzę, że teraz on coraz częściej sam go sobie wyjmuje i woli ssać
        piąstki. Skoro tak mu przyjemniej, to nie będę protestować.
    • aneta79_1979 Re: SMOCZEK? 30.12.05, 23:54
      A moja Córeńka nie ma smoczka bo go nie chciała. Faktem jest że mamy czasem
      kłopoty z jej usypianiem ale na smoczek reagowała odruchem wymiotnymsmile
      • ryska123 Re: SMOCZEK? 31.12.05, 08:26
        Ja mam w domu niezłą kolekcję smoczków, próbowałam, bo młody trudno zasypia i
        najlepiej przy piersi,więc chciałam pójść na łatwiznę i miec zastępstwo smile
        Niestety każdy następny smoczek jest nowym rekordem w pluciu na odległość. Moj
        egzemplarz jak widać jest bezsmoczkowy.
        • mama-in-spe Re: SMOCZEK? 31.12.05, 11:59
          Oczywiście, ze dawać, jeśli dziecko chce, kłopoty ze zgryzem mogą wystąpić,
          kiedy dziecko ssie smoka około 3 roku życia, a to się zdarza raczej rzadko. O
          wiele lepszy smoczek od kciuka czy ciagłego marudzenia. Moja mała uzywa smoczka
          tylko do zasypiania (po kilku minutach go wypluwa), czsem też "zatykam" ją nim,
          np. gdy wyje podczas zakładania kombinezonu na spacer (nienawidzi ubieraniabig_grin).
    • 1sylwia Re: SMOCZEK? 31.12.05, 13:20
      moj syn ssie smoka od 4 miesiąca (wcześniej nie chciał). Po jakims czasie
      podałam mu smoczek płaski Aventu (podobno nie wypyca ząbkow). Dzieki smoczkowi
      spacery i zajda samochodem stały się łatwiejsze, mogę syna czasmi nie karmoc w
      nocy (smoczek wystarcza), z nim ładnie zasypiał (dopoki się nie mial mocnego
      kataru - i nie mogł zasnać ze smoczkiem - bo nie mogl oddychac. Nie mogl zasnać
      bez smoczka - więc go zaczęlismy znowu bujać.To jest minus smoczka...)Moj syn
      (6 miesiecy) coraz bardzij lubi się bawić smoczkiem anie ssac.
    • przeciwcialo Re: SMOCZEK? 31.12.05, 13:33
      Ja dawałam bo sama nie chciałam być smoczkiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka