Dodaj do ulubionych

zasypial sam,a teraz wyjmuje smoka i czeka az ja

12.01.06, 21:23
przyjde... i mu wloze a ma dopiero 7 miesiecy (juz taki cwany). Co robic? Dzis
w koncu wlozylam go do wozka i lulalam, ale to nie ma sensu, bo wozek juz
malawy dla niego. Zreszta nie po to uczylam go zasypiac samodzielnie zeby
teraz go lulac. co robic, zeby tego smoczka nie wyjmowal. On go wyjmuje i
placze, jak mu wkladam to on znowu wyjmuje, chwile sie nim bawi i ryk... i tak
w kolko
Obserwuj wątek
    • mokrasa Re: zasypial sam,a teraz wyjmuje smoka i czeka a 12.01.06, 21:28
      ja w takich sytuacjach daje małej troche popłakać i potem jak jej podam smoczek
      to juz go grzeczniutko trzyma.Ewentualnie czasem pogłaszczę po główce i włącze
      pozytywkę
    • marcelowamama Re: zasypial sam,a teraz wyjmuje smoka i czeka a 12.01.06, 22:31
      Witaj w klubie!!! Mój brzdąc ma dopiero 4 miesiace i już się wycwanił z tym
      wyjmowaniem smoka i wołaniem mamy. Czasami krew mnie zalewa, ale jak tylko
      podchodzę do łóżeczka i widzę rozradowaną twarz tego małego urwisa, to mięknę
      i...znów podaję mu smoka. Codziennie przerabiamy to kilka razy zanim w końcu
      zaśnie. Nawet jak siedzę nad nim, głaszczę go i uspokajam, to i tak smok jest
      wyjmowany zaraz po tym, jak tylko odejdę na krok. Cóż, widać ten typ tak ma...
      • jodie22 Re: zasypial sam,a teraz wyjmuje smoka i czeka a 13.01.06, 08:42
        Witaj,
        moja malutka robi to samo od mniej wiecej 2 miesiecy. Ma teraz 6. Niestety ona
        nawet przy mnie wyciaga smoczek, probuje wlozyc go sama z powrotem, czasami jej
        sie uda, czasami wklada odwrotnie a jak wypadnie jej z raczki to placze. I
        niestety nie udalo mi sie jej tego oduczyc. Dopiero gdy dam jej wlasna reke
        do "tarmoszenia" zamiast smoczka po jakims czasie usypia. Czasami probuje tez
        wlozyc sobie paluszek razem ze smoczkiem i ssac jedno i drugie i przewaznie sie
        nie udaje smile
        Zasypia coraz trudniej i martwie sie ze juz nigdy nie bedzie tak dobrze jak
        wtedy gdy miala 3 miesiace ...
        Pozdrawiam
      • agam26 Re: zasypial sam,a teraz wyjmuje smoka i czeka a 13.01.06, 10:54
        identycznie jak marcelowamama,tylko moja ma 4,5m. staram sie odzwyczaic od
        smoczka, czasami sie udajesmile
    • maretina Re: zasypial sam,a teraz wyjmuje smoka i czeka a 13.01.06, 08:51
      4 dzien moj syn zasypia wieczorem sam, w lozeczku ( w dzien juz jakis czas to
      robil), ale potrzbna mu jest REKA. trzyma za palce, bawi sie nimi. zsypia.
      ciagle wynajduje sobie jakies male uzaleznienie. coz.... trudno.
      chce mu jakas przytulanke kupic, moze bedzie lepsza niz moja reka...
      • schiriou A ja wywaliłam smoka!!! 13.01.06, 09:53
        Mały maił 8m-cy i wstawałam kilkanaście razy żeby tego smoka mu poda no i się
        wkurzyłam!Staś był bardzo dzielny i pięknie zasnął i przespał całą noc!W ciągu
        dnia czasem dostaje smoka,a w nocy nigdy i nie ma problemu.Opisałam to w wątku
        POMOCY!8m-cy i wstaję kilkanaście razy w nocy!DZIŚ STAŚ KOŃCZY 9M-CY!!!!!!
    • pati775 Re: zasypial sam,a teraz wyjmuje smoka i czeka a 13.01.06, 10:20
      u nas podobnie jak u maretin
      od tygodnia zrobilismy duuuzy postep w samodzielnym zasypianiu
      ale wszystko przyszlo samo malymi kroczkami zadnych tresur i godzinnych placzow
      tez nauczylam Oskara zasypiac ze smoczkiem i w sumie tylko do tego go uzywamy
      Tez mientosi moje palce przed snem choc to uwielbiam smile czasami wciskam mu rog
      kocyka albo nozki pacynki (ma takiej mniej wiecej grubosci jak moje palce)

mam zamiar jak tylko maly znajdzie swoj kciuk (no wlasnie kiedy sie to dzieje?)
      i bedzie umial go pozadnie ssac oduczyc go smoczka

zalamuje mnie jak mamy pisze ze dziecko super samo zasypialo a im starsze tym
      wiekszy z tym problem - jak myslicie z czego to wynikia? z co raz wiekszej
      swiadomosci dziecka i probie przekabacenia nas ?

ja na razie odpukuje (puk,puk) i ciesze sie chwila !
      • maretina Re: zasypial sam,a teraz wyjmuje smoka i czeka a 13.01.06, 10:23
        patismile
        przyznam ci sie, ze za kazdym malym krokiem samodzielnosci synka wesze jakis
        podstepbig_grinD
        na razie sie myle, ale pierwsza gorzka niespodzianka zapewne przede mna.
        poniewaz nie umiem tresowac, to zapewne dostane w koscsmile, ale co tam!liczy sie
        tu i teraz! nauczyl sie sam zasypiac, jestem z niego dumna.
        ps. sadzisz, ze mozna takiemu malemu bablowi dac misia? nie udusi sie nim
        podczas snu?
      • pelczarka Re: zasypial sam,a teraz wyjmuje smoka i czeka a 13.01.06, 10:24
        Lepiej juz smok niz kciuk, bo smoka pozniej mozna wyrzucic, a kciuk zostaje
        czasem na dlugie lata...
        • maretina Re: zasypial sam,a teraz wyjmuje smoka i czeka a 13.01.06, 10:27
          pelczarka napisała:

> Lepiej juz smok niz kciuk, bo smoka pozniej mozna wyrzucic, a kciuk zostaje
          > czasem na dlugie lata...
          fakt, moja szwagierka ciagnela swoj kciuk do 6 roku zycia. do 8 roku miala
          kciuk chudy jak kosc.
    • lucado Re: zasypial sam,a teraz wyjmuje smoka i czeka a 13.01.06, 11:29
      Mój mały brzdąc ma dopiero 5 tyg. zasypia sam w łóżeczku, ale smoka ciągnie jak
      dzikismile oczywiście gdy się nassie to go wypluwa zwielkim stęknięciem.
      Cwaniakuje tak samo jak większość waszych maluchów, wypluwa smoka i płacz by mu
      go wpakować. My wkładamy mu go do buźki i podpieramy delikatnie pieluszką żeby
      nie wypadałsmile gdy sobie tak ciumka. A jak mu się znudzi to i tak wypluwa. Wolę
      taką metodę niż co chwila latać do łóżeczka, a on jak zgubi go to dostaje
      szału!! głowa do tyłu że omało jej nie urwie, oczy wielkie jak 5 zł ikrzzyk.
      Dodatkowo żeby spokojnie usną kładziemy mu pieluszkę na czoło i oczy usypia ja
      złoto. Potem oczywiście trzeba ją zdjąć bo sobie ściąga na całą twarz. No cóżż
      każdy sposób jest dobrysmile
    • zona_mi Re: zasypial sam,a teraz Autor: pelczarka 13.01.06, 12:34
      Nauczylam synka zasypiac samodzielnie i do pol roczku bylo cudownie... a teraz
      ma 7 miesiecy i roznie to bywa. Byly dni, ze tylko w wozku, ale sie wkurzylam
      i przetrzymalam go i znowu zasypia w lozeczku,a le czasem placze... i sie
      lituje i klade go za chwilke i czasem jest lepiej a czasem nie...Nie wiem czy
      sie poddawac i lulac w wozku czy dac mu sie wyplakac (to chyba nierealne)... A
      czy wasze dzieci tez tak mialy i jak sobie radzilyscie?
    • zona_mi Re: zasypial sam,a teraz Autor: m.bednarczyk 13.01.06, 12:35
      Moja córcia...istny anioł. Zasypiała sama w łózeczku, przesypiała całe
      noce....Teraz ma 8 mies. a od trzech trzeba ją lulać, nosić, w nocy się budzi i
      bierzemy ją do łóżka. Nie mam siły w nocy nią kolebotać aż uśnie, a plakać tylko
      dlatego że chce spać z nami też nie dam. Trudno.
    • zona_mi Re: zasypial sam,a teraz Autor: mama_jaka 13.01.06, 12:35
      czesc,
      z tego co kojarze - mamy maluchy w jednym wieku (moja Jaga - 16.06); u nas tez
      jest kryzys; drze sie czasami a juz bylo tak fajnie... wiesz co u nas to
      obstawiam zeby plus male cwaniactwo - czyli "za drzwiami jest tak fajnie -
      zabierz mnie stad mamo... " jak tylko mekoli to nawet sie nie fatyguje ale jak
      naprawde placze no to ide i przerwacam na brzuszek albo w ostataecznosci daje
      cici; a spi Ci w nocy dobrze? bo ja wstaje co 3 godziny. Postanowilam, ze od
      przyszlego weekendu bede odzwyczajac od nocnego jedzonka - woda z kubeczka;
      pewnie bedzie ciezko ale juz chyba najwyzszy czas
      pozdrawiam
      Ania
      • jomich Re: zasypial sam,a teraz Autor: mama_jaka 13.01.06, 12:59
        U nas było to samo.gdy miala 5,5miesiąca zaczęla smoka wyjmować. a więc
        obcięliśmy kółeczko bo ciągała zanie. pomogło na 2 tygodnie,później już i
        bezkółkapotrafila wyjąć.Noce były koszmarem.od 5dni odzwyczajam odsmoczka bo
        chyba toniestety jest jedyną metodą.Jest sukces bo od 3dni nie daję jej do
        zasypiania i zasypia sama tylko czasami muszę troszkę pobujac.Śpi też lepieej
        gdy nie zasypia ze smoczkiem
    • pati775 Re: do maretin 13.01.06, 13:33
      jak maly zasypia uscusk malych paluszkow sie zwalnia i wtedy pacynke wyjmuje
      na razie tez sie boje tak bez kontroli zostawic na czas snu pluszaka
      machnie biedak raczka nie w ta strone i bedzie tragedia

co do kciuka i smoka jak zwykle sa dwie szkoly
      i tak zle i tak nie dobrze
      wole jednak odzwyczajac od kciuka niz wstawiac co 45 minut i podawac smoka a
      jak sie nauczy ssak kciuka ( w koncu sama natura - pchac mu tego palca do buzi
      nie bede) to w razie awarii sam go sobie poda smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka