Dodaj do ulubionych

pomocy....bioderka

18.01.06, 14:28
jestem zrozpaczona bo bylam na badaniu bioderek mojej córci ale nawet nie
miala usg lekarz powiedzial ze jest o.k ale co zbadaniem.co prawda mala sie
dobrze rozwija nie widac zadnych oznak:ma siedem miesiecy i pelza a nawet
chce wstawac,ma równe nózki i wogóle.ale sie denerwuje bo jak on jej nie
zrobil usg to wogóle cos mógl mi powiedziec.przeciez bylam juz 2
razy.doradzcie
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: pomocy....bioderka 18.01.06, 14:37
      Jesli byloby cos nie tak zauwazyłabys - nierówne fałdki na udach, inne kształty
      posladków, nierówne pod wzgledem długosi nóżki, inna rotacja, problemy z
      przemieszczaniem. Nie każde dziecko ma USG, szkoda że nie jest to standardowe
      badanie, bo w XXI w. powinno być. Lekarz w badaniu palpacyjnym ocenia stopien
      odwodzenia oraz tzw. wystepowanie przeskakiwania w stawie biodrowym - jego
      obecnośc świadczy o dysplazji, bo ze zbyt płytkiej panewki głowa kości udowej
      wyskakuje dając charakterystyczny objaw. Wr. watpliwości lekarz zleca USG.
      Spokojnie.Beata
    • malwinka220 Re: pomocy....bioderka 18.01.06, 15:57
      dzieki masz racje ale niema nierównych faldek ani nic to chyba jest ok.w tych
      czasach to jak nie zaplacisz to nic nie zrobia
    • benglak Re: pomocy....bioderka 18.01.06, 20:55
      Witam Cie serdecznie!
      Mialam to samo. Mala 7 m-cy i nie miala usg bioderek. Ortopeda podczas badania
      (6 tygodni) stwierdził, że wszystko ok i tyle. Jak miała prawie 7 m-cy poszłam
      znowu (tym razem do innego ortopedy), bo mała sie nie przekrecała i chciałam,
      zeby ocenił jej rozwoj ruchowy. Okazało sie, ze wszystko jest ok, natomiast
      lekarz (b. dobry specjalista) stwierdził, ze usg bioderek nawet jesli lekarz
      podczas badania stwierdzi, ze jest wszystko ok powinno byc zrobione zawsze.
      Dlatego Ania bedzie je miala w przyszlym tygodniu. Lepiej dmuchac na zimne, bo
      lekarz stwierdzil, ze nie wszystko da sie wyczuc palcami. Tez Ci radze - zrob
      usg dla spojoju sumienia. Ja je robie w Damianie (W-wa). Pozdrawiam
      • 111a4 Re: pomocy....bioderka 18.01.06, 21:31
        moja juli zaraz po urodzeniu dostała skierowanie do poradni.tak
        profilaktycznie.chodziłam z nia co miesiac.nie miała zadnych problemów a jednak
        za kazdym razem robili usg!
        • kubona Re: pomocy....bioderka 18.01.06, 22:18
          u nas też robią za każdym razem a wporadni preluksacyjnej byliśmy już 5 razy.
          za każdym razem robia Usg.
    • agga_27 Re: pomocy....bioderka 18.01.06, 22:46
      My poszliśmy od razu prywatnie na USG, ortopeda najpierw zbadała Julkę i
      stwierdziła, że w badaniu wychodzi wszystko ok, ale musi jeszcze zrobic USG bo
      to nie jest miarodajne i wyszło jednak, że jedno bioderko jest nie do konca ok,
      mamy pieluchę ortopedyczną na noc. Tak wię lepiej pójdź prywatnie na USG dla
      spokoju sumienia.
    • ysssa Re: pomocy....bioderka 19.01.06, 08:04
      moja Mała ma skończone 9 miesięcy. Za pierwszym razem byłam państwowo u
      ortopedy i skierował nas na usg bioderek (dla wiarygodności), drugi raz poszlam
      jak Ania miala 7 miesięcy ale prywatnie i też miala zrobione od razu usg.
      Wszystko w porzadku a usg potwierdza że jest ok. Uważam że powinno być zawsze
      robione a nie tylko w przypadku podejrzenia o nieprawidłowość.
      Dodam tylko, że prywatnie poszłam bo nie chciało mi się długo czekać na wizytę
      państwową.
      • koralutek Re: pomocy....bioderka 19.01.06, 08:26
        Ja też jestem zdania, że lepiej profilaktycznie zrobić usg bioderek, można
        poprosić ortopedę, żeby na wszelki wypadek dał skierowanie. U mnie w przychodni
        nie ma z tym problemu i nawet jak wydaje się że wszystko jest ok to lekarz na
        prośbę rodziców wypisuje skierowanie. Ja robiłam mojej córce już trzy razy usg,
        ale ona miała za pierwszym razem nieprawidłowe wyniki i nosiła poduszkę freiki.
        Teraz już jest ok, ale i tak za miesiąc zamierzam zrobić jej jeszcze jedno usg,
        tak dla sprawdzenia. Też jestem za tym, żeby każdemu dziecku robić usg
        bioderek. Magda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka