Dodaj do ulubionych

KUPKI co 7-8 dni, codziennie śmierdzące prykanie

20.01.06, 21:43
Mam pytanie..mój 2,5 miesięczny synek jest karmiony piersią. od kilku
tygodnie- tak od 7 tygodnia życia bardzo rzadko robi kupkę (nawet co 7-8 dni).
w międzyczasie -codziennie i w zasadzie to przez cały czas pryka
niemiłosiernie (śmierdząco). Jest przy tym uśmiechnięty i zadowolony. Nie
widać, by mu coś dolegało. Próbowałam poruszać mu pałeczką nasączoną w olejku
(bo słyszałąm że to pomaga)...ale niestety kupki dalej nie robi...czy udać się
niezwłocznie do lekarza, czy też nie powinnam mieć żadnych obaw? W końcu to
prykanie świadczy chyba, ze coś tam próbuje sie wydostać...pomóżcie!!!!
Obserwuj wątek
    • mama_kotula Re: KUPKI co 7-8 dni, codziennie śmierdzące pryka 20.01.06, 22:04
      Jeśli konsystencja kupy jest normalna (nie zbita), i nie ma żadnych
      dolegliwości, to jest normalne; następuje tzw. trawienie bezresztkowe i stąd
      niska częstotliwość wypróżniania.
      Oddawanie śmierdzących "bąków" jest w takim przypadku normalne.
      Ale możesz wspomnieć o tym przy następnej wizycie u pediatry.
    • bebe73 Re: KUPKI co 7-8 dni, codziennie śmierdzące pryka 20.01.06, 22:42
      Moja Mała też niedawno tak miała, kupki co 7-8 dni a w międzyczasie smordliwe
      pierdy. Powiedziałam o tym pediatrze a ona powiedziała, że u karmionego piersią
      dziecka jest to zupełnie normalne (pod warunkiem, że konsystencja kupy nie jest
      zbita, ani nie ma objawów kolki) i mam nic z tym nie robić. mówiąc prawdę raz
      nerwowo nie wytrzymałam i po tygodniu włożyłam jej pół małego czopka i zrobiła
      kupkę, a potem znowu tydzień nic.Tak było przez prawie 2 miesiące (Mała ma
      teraz 3). teraz znowu robi kupę raz lub dwa razy dziennie.
    • lucado Re: KUPKI co 7-8 dni, codziennie śmierdzące pryka 20.01.06, 22:49
      u nas ten sam kłopocik, mały ma prawie 6 tyg. dzwoniłam dzisiaj do pediatry
      powiedziała żeby spróbować podać trochę herbatki z rumianku albo czopek. Jeżeli
      po trzech czopkach się nie załatwi to musi go zobaczyć lekarz. wieczorem
      zamierzam mu podć 1/2 czopka zobaczymy jak będzie. próbowałam oczywiście
      innychmeod by się wykupkał ale bez skutku.
    • saskiaplus1 Re: KUPKI co 7-8 dni, codziennie śmierdzące pryka 20.01.06, 22:51
      To absolutnie normalne, nic mu tam nie ruszaj, bo nie ma po co.
    • lagodna78 Re: KUPKI co 7-8 dni, codziennie śmierdzące pryka 20.01.06, 23:06
      Dzięki serdeczne za rady. Tak czułam, że chyba musi być wszystko w
      porządku...ale z drugiej jednak strony nie wyobrażam sobie mojego samopoczucia
      bez wypróżniania przez tak długi okres czasu. Stąd moje wątpliwości.
      • kosmosik Re: KUPKI co 7-8 dni, codziennie śmierdzące pryka 20.01.06, 23:12
        Mój ma tak samo- czasem tak sobie zasmrodzi pieluszkę, że już mi sie wydaje że
        zrobił kupsko a tu nic ale za to jak wreszcie zrobi tę kupę (która u niego
        wychodzi w końcu bez emocji) to cieszę się, jakbym złoto znalazła co najmniej
        w pieluszce smile
        Też bym wolała, żeby robił częściej, ale jest szczęśliwy i zadowolony więc nie
        będę nic naruszać
        • vanessa27 Re: KUPKI co 7-8 dni, codziennie śmierdzące pryka 21.01.06, 09:18
          Dziewczyny mają rację,mój4,5 m-ny synek podobnie się zachowuje-to normalne. Mówię to z doświadczenia, bo miałam podobną sytuację ze starszym.Teraz ma prawie
          4 latka i jest zdrowym dzieckiem.
          • ywwy Re: KUPKI co 7-8 dni, codziennie śmierdzące pryka 21.01.06, 15:15
            moja córka też tak ma , przynajmniej mniej zachodu z pieluszkamiwink
            pij rumianek lub inne ziółka, dziecko podczas karmienia też je dostanie i moze
            zrobi kupkę częściej.
            ja sie nie przejmuję, starszy syn też to przechodził, wtedy szalałam z nerwów!
            • behemot79 Re: KUPKI co 7-8 dni, codziennie śmierdzące pryka 21.01.06, 16:42
              Mój dwuipółmiesieczny synek zachowywał sie identycznie:kupka co kilka dni
              (najdłużej 6)i śmierdzące bączki w międzyczasiesmileOczywiście pognałam do
              lekarza, który tylko usmiechnął sie i stwierdził, że w przypadku dziecka
              karmionego piersia normą jest zarówno 10 kup na dzień, jak i jedna na 10
              dni...Jesli mały jest spokojny i wesoły, to nic sie nie przejmuj i ...czekaj
              cierpliwie na kupęsmilePozdrwowienia.
    • gosia.rita Ja bym zaczęła przepajać... 21.01.06, 16:45
      no własnie, bardzo długo nie chciałam mojego Macka przepajać, ale też miał
      smierdzace baczki, marudził, a kupę jak zrobił to bardzo kleistą i z trudem.
      Zaczęłam przepajać - wodą, herbatkami Hippa (ziołowa, na trawienie) i...
      pomogło. Stara metoda ale działa. Debridat nie pomagał...może warto spróbować.
      Maciek jest na piersi, nie toleruje butelki, więc dawałam herbatki łyżeczką
      • magalik jabluszko na kupke 21.01.06, 17:32
        odkad moja orcia skonczyla ok 2,5 miesiaca mam podobny problm, wlasciwie to
        mialamsmile
        teraz ma skonczone 4 mies i dalam jej rano jabluszko - takie skrobane, w ilosci
        moze 5 glowek od zapalki i wieczorem mialam juz kupke. powtarzam to codziennie
        i skonczyly sie nasze problemy. Nie radze oczywiscie 2 i pol miesiecznemu
        dziecku dawac jabluszka, bo ja sama raczej bym sie tego nie odwazyla - moja
        propozycja jest raczej dla mam starszych dzieci
        A tak na marginesie - tez slyszalam ze dzieci karmione tylko piersia moga tak
        zadko sie zalatwiac bo wszystko trawia. Ale przestalam w to wierzyc gdy na
        zalecenie pediatry po 10 dniach bez kupki dalam jej czopek - po 5 min zrobila
        kupke w ilosci wrecz przemyslowej i nie wierze ze w ciagu tak krotkiego czasu
        sie ona "wyprodukowala" - po prostu gdzies zalegala i nie mogla wyjsc (tez
        mialam ciagle, smierdzace prykanie)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka