asia2044 28.01.06, 10:57 Potrzebuje rady od tygodnia mój 3miesięczny syn strasznie ulewa. Nie są to wymiotybo pokarmu jest nie wiele. Nie mam pojęcia co robić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zona_mi Zapraszam do watku FAQ 28.01.06, 11:16 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=31793062&a=32023480 Odpowiedz Link Zgłoś
szept_ciszy Re: Ulewanie 28.01.06, 11:17 moje dziecko w tym momencie także zaczęło strasznie ulewać. Pediatra powiedziała mi że dziecko w tym okresie jest bardziej ruchliwe, co powoduje większe niż zwykle ulewanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_helenki Re: Ulewanie 28.01.06, 11:18 Idź do dobrego lekarza. Pediatra w przychodni może Cię zbyć, że to niby refluks (który od choroby refluksowej różni się tym, że jest fizjologiczny i niegroźny), i że masz go przeczekać. Rzeczywiscie, może tak być, ale warto, żeby lekarz najpierw wykluczył inne mozliwosci. Nam tak własnie poradzono: przeczekać, i to że "przeczekiwałam" było moim błędem. Okazało się, że częste ulewanie (a konkretnie kwasy żołądkowe) podrażniło przełyk córeczki tak, że nie chciała juz nic jesć, bo bolało ją przy przełykaniu. Teraz dostaje Losec, który ma złagodzić podrażnienie przełyku, ma tez zmienione mleko (na takie dla alergików), bo prawdopodobnie ulewanie w naszym przypadku było objawem (jedynym, niestety) uczulenia na mleko... Szkoda, że tak późno zareagowałam (czytaj: zzwątpiłam w to, co doradzała lekarka z przychodni). Kiedy jej na początku zasugerowałam, że to może być alergia, nie chciała tego wziąć pod uwagę! Złosci mnie, że jej niefrasobliwy optymizm moje dziecko kosztował tyle cierpien. Bardzo przykra historia... Odpowiedz Link Zgłoś
atrand Re: Ulewanie 28.01.06, 13:01 Mojej Majce, która bardzo ulewała pomogło dodawanie do mleka Nutritonu. Jest to zagęszczacz do mleka; poleciła nam go pediatra. Nutriton można kupić w niektórych aptekach; bez recepty. Odpowiedz Link Zgłoś