Dodaj do ulubionych

asymetria a neurolog

06.02.06, 15:10
Witam, moja 7 miesięczna córeczka ma stwierdzoną asymetrię i jest
konsultowana tylko przez lekarza prowadzącego rehabilitację i jest pod opieką
fizykoterapeuty, do tej pory nikt nie zwrócił mi uwagi, że takie dzieci
objęte są też opieką neurologa, czy to jest konieczne ?? Jestem z Krakowa i
prosze o polecenie kogoś dobrego.
Obserwuj wątek
    • lucy_cu Re: asymetria a neurolog 06.02.06, 15:53
      Doktor Małgorzata Nowaczek, Ośrodek Reh. Wieku Rozwojowego, Prochowa 12.
      Tę panią mogę polecic z czystym sumieniem. Wszystkie moje dzieci były
      rehabilitowane w tym osrodku, córa dalej tam się leczy. Tam przynajmniej
      obowiązuje kolejność: neurolog, potem rehabilitant. Czy tak być MUSI, nie wiem.
      • mmala6 Re: asymetria a neurolog 06.02.06, 16:17
        z reguly to wlasnie neurolog kieruje na rehabilitacje.Dziecko musi "przejsc"
        przez rece neorologa, bo de facto to od diagnozuje schorzenie i zaleca
        cwiczenia.Rehabilitant dobiera tylko odpowiednie cwiczenia.
        Inna sprawa,ze u nas na samym poczatku neurolog diagnozowal co innego a
        rehbilitant co innego, zmienilismy i lekarza i rehbilitantawink
      • joli7 Re: asymetria a neurolog 09.02.06, 11:12
        dzięki za kontakt, ja tez chodze na Prochowa ale do tej pory córeczka nie była
        konsultowana przez neurologa co mnie bardzo dziwi, ale też martwi, z
        rehabilitacji jestem zadowolona, choc nie moge doczekać sie sukcesów. Pytałam o
        neurologa, bo już sama nie wiem czy jego konsultacja jes tak wazna, prosiłam o
        skierowanie do neurologa swojego pediatre od którego dowiedziałam sie, że jedno
        skierowanie na konsultacje dostałam w tamtym roku i ona nie widzi potrzeby
        kolejnego (tamto było bardzo lakoniczne i nie bezpośrednio do neurologa, a
        dostałam go po 2 miesiącach prosząc o niego 3 razy - ostatni raz sie uparłam bo
        dostałam porządną burę od lekarza z Galla że zaniedbuję dziecko,a byłam u niego
        w weekend bo mała kaszlała) No cóż nasza służba zdrowia po raz kolejny pokazuje
        że jak chcesz być spokojny ze niczego nie zaniedbałeś to idź i płać. To może
        wyjaśnia, że teraz boje sie, że znowu nie potrafiłam walczyć o jej dobro i
        sprawdzić czy na pewno prawidłowo się rozwija. A obserwując ją mam wątpliwości -
        zaciska piąstki, wygina sie stając na głowie i pupie itp.
    • dominika19782 Re: asymetria a neurolog 07.02.06, 12:58
      Moja mała od trzeciego miesiąca zycia jest rehabilitowana z powodu asymetrii (
      na Prochowej) a trafiliśmy tam od pediatry. w drugim miesiącu życia byliśmy u
      neurologa który nie stwirdził żadnych nieprawidłowości. Ale nasza lekarka
      stwierdziła że asymetria jest i dostaliśmy skierowanie na Prochową. Tam
      chodzimy do dr Kuś - polecamsmile
      • anulla1 Re: asymetria a neurolog 07.02.06, 21:41
        Byłam dzisaj z 3miesieczna córeczka na Prochowej u dr. Kuś - z powodu
        asymetrii. Pani dr ją zbadała, póżniej rehabilitantka pokazała mi jakie
        ćwiczzenia mamy robić- jestem bardzo zadowilona z tej wizyty zobaczymy jak
        będzie dalej ale na obecną chwilę polecam!!!
        Ania
    • kasiag29 Re: asymetria a neurolog 07.02.06, 21:24
      tem mialysmy saymetrie a neurolog mial wykluczyc mozliwe przyczyny asymetri
      ktore moga byc neurologiczne juz szczerze powiem nie pamietam jakie. nie bylo
      to nic neurologicznego troche bylo cwiczen i juz jest ok
      • niusiasz Re: asymetria a neurolog 09.02.06, 12:50
        czy waszym dzieciakom z powodu asymetrii też robiono USG przezciemiączkowe? Bo
        mi właśnie to kazali. Na szczeście wyszło ok. I mam pytanie do tych co już to
        przechodzili. Czy Wasze asymetryczne dzieci nauczyły się mimo tego raczkować?
        BBo neurolog powiedziała że mała pewnie nie będzie raczkować. Ma 5 miesięcy i
        wlaśnie zaczyamy terapię.
        • adka17 Re: asymetria a neurolog 09.02.06, 13:32
          powiedzcie mi co to jest ta asymetria i jak ja rozpoznac?zdiagnozowac?
          • niusiasz rozpoznanie asymetri 09.02.06, 14:50
            dziecko kiedy je położysz na poleckach wygina się tworząc coś na kształt litery
            C. Widać to na brzuszku - jedna strona z boku wklęśnięta - druga wybrzuszona.
            nóżki i główka też lekko skierowana w te strone!No i dzieci często mają w tej
            stronie w którą sie wyginają większe napięcie mięśniowe
        • dagu75 Re: asymetria a neurolog 09.02.06, 14:41
          mojemu synkowi robili, robią chyba wszystkim dzieciom z asymetrią. Kontrolujemy
          to co 2 miesiące. Wg mojej rehabilitantki najlepszym ćwiczeniem dla dziecka z
          asymetrią jest właśnie raczkowanie. Bo pracują wszystkie mięśnie i zmysły.
          Synek mojej przyjaciółki miał ciężką asymetrię i od kiedy zaczął raczkować,
          cudonie i szybko mu się poprawia. Zaczął chodzić później niż zazwyczaj, ale
          teraz ( prawie 2 lata) nie ma po kręczu śladu.
          Ja synka rehabilituję już 3 miesiąc. Inna sprawa, że mały skubaniec się tak
          wywija, że prawie nie mogę z nim ćwiczyć w domu.
          Nic się nie martw.
          A tak swoją drogą, to czasem mam wrażenie, że doświadczony rehabilitant jest
          dla dziecka lepszy niż neurolog ( chodzi mi o to, że do neurologa chodzi się
          rzadiej).
    • niusiasz zaciskanie piąstek 09.02.06, 14:48
      Moja niunia przez asymetrię zaciska jedną piąstkę. Wczoraj neurolog powiedziała
      że nie można jej tej rączki prostować i dawać do rąk czegokolwiek. I teraz się
      zastanawiam czy faktycznie nie mogę jej dawać do rączek np. grzechotek - ona
      strasznie cierpi z tego powodu bo właśnie nauczyła się to robić!!! Co mówią
      wasi rehabilitanci???
      • plusiak822 Re: zaciskanie piąstek 09.02.06, 15:16
        przepraszam,ze na chwile zmienie temat...czy ta asymetria jest zwiazana z
        asymetria komor bocznych mozgu np.....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka