Dodaj do ulubionych

problem z wit d3

08.02.06, 22:21
Dziewczyny pomózcie.
Znowu problem z wit D3.Zrobiłam właśnie badania na wapń, fosfor i fotostaze
alkaiczną i wyszly ok, natomiast wapń wydalany w moczu czterokrotnie
przekroczyl norme.W zwiazku z tym lekarz postanowila ,zebym zmniejszyła dawke
wit d3 do 2 razy w tyg po 1 kropli.Troche jestem przerażona bo najpierw (po
badaniu główki i stwierdzeniu,że kości rozmiękają) kazała zwiększyć wit d3 z
1 na 3 krople a teraz każe mi ją eliminować. Dodatkowo powiedziała,żebym
wyeliminowała jedno karmienie piersią i zastąpiła je zupką.Dodam,że dziecko
ma 3,5 m-ca i karmie je tylko piersią. Nie wiem co robić.Czy faktycznie
podawać tą witamine tak rzadko, czy wogóle ją wyeliminować. Gdzie udac się na
dodatkowe badania?Wiem,ze w Centrum Zdrowia robią badania na poziom wit D3
ale to trwa kilka m-cy(najpierw,zeby się tam dostać a potem czeka się na
wynik) Co w takiej sytuacji robić? Czy czekanie na swoja kolejke żeby zrobic
badania nie pogorszy sytuacji?
z góry dziekuje za odpowiedż pozdrawiam Monika
Obserwuj wątek
    • aga55jaga Re: problem z wit d3 09.02.06, 00:21
      widzisz u mnie było podobnie z pierwszą córką - najpierw ortopeda stwierdził
      rozmiękanie kości potylicy (haha jakby o ciemieniu w tym miejscu nie słyszał)
      potem pediatra bez żadnych badań zwiększyła dawkę wit d3, potem, kiedy Zuza
      miała ok roku wykrzyczano mi w twarz - jak to dziecko ma rok i ciemię nadal nie
      zarośnięte??? Zwiększono znowu dawkę do 6 kropel - oczywiście bez żadnych
      badań. - a ja głupia mama z pokorą lałam w córę te krople brrr. Skutek?
      zgrubienia na żebrach,(ale ne jest to wynik krzywicy) podejrzenie kamyka w
      nerce - na co jeszcze przyjdzie mi czekać?

Jesteś w nieco lepszej sytuacji - jakąs diagnosytkę miałaś. może ten link ci w
      czymś pomoże?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=30907119&a=30909243
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=24986987&a=25007697
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=33823604&a=33823604
      • paula63-63 Re: problem z wit d3 09.02.06, 02:37
        ciemię ma prawo zarastać nawet po ukończeniu 18 miesiąca i mitem jest istnienie
        bezpośredniej zależności miedzy poziomem D3 a tym procesem. Właśnie o tym
        czytałam, cholender, tylko nie pamiętam gdzie sad
        • aga55jaga Re: problem z wit d3 09.02.06, 10:48
          haha paula63 teraz to i ja mądra jestem - drugiej córce wit d3 podawałam do 4
          miesiąca życia - dostawała od 5 miesiąca kaszki na mleku modyfikowanym, więc ją
          odłączyłam od owej witaminy - teraz ma 19 i zarośnięte ciemię, dodam że duże
          ciemiączka to rodzinne.

A co do zależności to jakaś tam jest, gdyż wit d3 jest przewodnikiem wapnia np
          do kości.
    • magkan Re: problem z wit d3 09.02.06, 08:06
      my tez robilismy te badnia, tez wyszedł wapń w moczu. przez 2 mies musielismy
      dawać małej jak najwięcej do picia żeby dużo siusiała a teraz od 5 miesiaca
      mamy wprowadzić zupkę. tez karmie piersią. wit d3 dostała dopiero w 4 miesiacu -
      2 krople na tydzień. ciemiączko po urodzeniu szczelinowate, teraz prawie
      zarośnięte.ostatnie wyniki juz ma dobre.
      czy nie jesteś pod opieką dr Rowińskiej? w czd też czekam na wizyte juz czwarty
      miesiąc ale w międzyczasie robie tam badania odpłatnie.
      poecam wątek:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=30907119&a=30907119
      • mona0601 Re: problem z wit d3 09.02.06, 18:06
        Dziewczyny dziekuje! Własnie udalo mi sie zapisac do dr.Rowińskiej.Idziemy w
        poniedziałek,zobaczymy co dalej.pozdrawiam
        • lirio Re: problem z wit d3 09.02.06, 18:09
          Pamiętaj, że wizualne objawy niedoboru i nadmiaru witaminy D3 są bardzo
          podobne, dlatego lekarka mogła mieć tu pewien zamęt i zmienić diametralnie
          decyzję. Należy się trzymać tego co wyjdzie w badaniach laboratoryjnych.
          • shiva772 Re: problem z wit d3 09.02.06, 19:29
            Ja nie daję vit d3 od września (ani kropli). Mój lekarz jest przeciwnikiem,
            twierdzi, że to mit że wogóle nie trzeba podawać vit d3. W przychodni ciągle mi
            karzą lać po dwie krople dziennie. Oczywiście to kwestia zaufania do lekarza.
            Ja swojemu ufam i wychodzę na tym dobrze - mały jest zdrowy jak rydz a ciemię
            juz prawie zrośnięte (i co by było gdybym mu lała d3 - małogłowie,
            odwapnienia,problemy z nerkami????)
    • santta Re: problem z wit d3 09.02.06, 19:31
      Pytam z ciekawości. W jakiej poradni leczy sie przedwakowanie vit d? W
      metabolicznej? edokrynologicznej?
      • lirio Re: problem z wit d3 09.02.06, 20:07
        Pediatra to leczy, no chyba, że jest jakiś tragiczny stan. Szczególnie dzieci
        butelkowe powinny dostawać mniej D3, bo dawka dzienna jest w mleku
        modyfikowanym. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takie jak D3 są bardzo słabo
        wydalane z organizmu i kumulują się w ciele dziecka - nie bez szkody dla
        organizmu. Spadek stężenia obserwuje się dopiero po 3 tygodniach. Nowa szkoła
        pediatrii nie zaleca dużych dawek D3 bez potwierdzonego badaniami niedoboru. 2
        krople Vigantolu to trzykrotna dzienna dawka D3, jak dodamy do tego jeszcze to
        co jest w mleku to wychodzi niezłe przedawkowanie. Nam pediatra zalecił jedną
        kroplę co 2-3 dni i tylko w zimie, dziecko dostaje roztwór wodny D3, który
        zawiera mniej witaminy niż Vigantol.
        • shiva772 Do Lirio 09.02.06, 20:52
          Czy masz może jakieś namiary (linki, artykuły) na temat vit d3? Walczę ze
          świństwem od jakiegoś czasu ale pediatrzy ciągle swoje - moje koleżanki trują
          swoje dzieci a mnie uważają za dziwadło. Zazwyczaj jestem ostro krytykowana, ba
          wyzywana za tępotę i niewiedzę na temat krzywicy! Byłabym wdzięczna za jakieś
          info (może być na maila gazetowego)
          • lirio Re: Do Lirio 09.02.06, 21:22
            Poczytaj moje wypowiedzi w tym wątku:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34708&w=35525224&a=35525224
            Ostrożne dawkowanie D3 zaleca ekspert z forum karmienie butelką - podałam w
            tamtym wątku 2 linki z czego jeden jest przykładowy do wypowiedzi eksperta,
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=632&w=34676767&a=34676767
            wypowiadał się o witaminie D3 dużo razy - poszukaj jego wypowiedzi. Drugi link
            jest do ciekawego artukułu,
            sonia.low.pl/sonia/art/d3.htm
            czytałam ich dużo w necie - wrzucałam w wyszukiwarkę: przedawkowanie D3.
            Generalnie wszędzie się podkreśla, że w Polsce witamina ta jest przedawkowana.
            Objawy przedawkowania są takie same jak niedoboru i stąd lekarze często się
            miotają z dawkami. Tu masz jeszcze parę:
            www.forumpediatryczne.pl/forum/vt,41,235,12528
            www.elamed.com.pl/lekarz/pacjent.php?id=5
            kraina.xon.pl/forum/viewtopic.php?p=10932&sid=d6944144655342506f74a38c8dd9a118
            • l.mama badania 09.02.06, 21:31
              dziewczyny, a kto wysyla na takie badania i jak o nie poprosic (tzn o
              skierowanie) bo przerazilam sie tym co czytam, mam wrazenie ze wszyscy
              specjalisci , ktorzy ogladali moja mala to ignoranci- a moze ja panikuje?
              • lirio Re: badania 09.02.06, 21:45
                Najprościej zrobić badanie moczu w tym kierunku. Nie przypuszczam aby było
                specjalnie drogie. Jeżeli Ci pediatra nie da skierowania to zrób sama.
                Zbadaj choćby wapń w moczu.
              • lirio Re: badania 09.02.06, 21:50
                W artykule wrzuconym w moim poście wyżej masz wskazówkę:
                Dość prostym i nieobciążającym badaniem jest ocena wydalania wapnia w
                jednorazowej porcji moczu. Najlepiej, jeśli mocz pobrany jest rano przed
                jedzeniem, bez zachowania warunków jałowości. Na podstawie wyniku lekarz
                ocenia, czy mamy do czynienia z hiperkalciurią (wzmożonym wydalaniem wapnia z
                moczem), co najczęściej jest spowodowane zbyt dużą dawką witaminy D.
            • ewaq Re: Do Lirio 09.02.06, 22:10
              mi lekarka - autorka artykułu z jednego z powyższych linków - kazała dawać
              córeczce wit.D3 tylko raz na 5 dni. Córcia ma 2,5 miesiąca, jest 2 miesięcznym
              wcześniakiem.
            • shiva772 Re: Do Lirio 10.02.06, 21:20
              Dzięki. Co prawda większość już czytałam, bo sama też ten temat mocno śledzę.
              Super jest ten artykuł "Witamina d3 - tak czy nie?" Czegoś takiego szukałam.
              Sama nie daję ani kropli od września ale wcześniej aż o zgrozo po 3 dziennie.
              Moja pediatra z przychodni jest do bani!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka