monia_z1 17.02.06, 15:25 Moja mała trzyma główkę w zasadzie tylko po prawej stronie. Próbuję jej ją przekręcać ale to niewiele daje. Macie jakiś sposób na to? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jajofka Re: główka tylko w jedną stronę 17.02.06, 16:12 uważaj żeby jej się przykurcz nie zrobił, bo potem trzeba będzie rehabilitować (wg. słów pani pediatry ), moja przekręca główkę w lewo, ale podkładam jej coś (pieluszki zwinięte, maskotki) i trzyma albo prosto albo na lekko na prawo. no i często kładę ją na boczki, raz jeden raz drugi!! pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
unique1 Re: główka tylko w jedną stronę 17.02.06, 16:13 Dzieci bardzo czesto wybieraja sobie jedna ulubiona strone, najczesciej jest to ta, na ktorej lezac w lozeczku maja na widoku caly pokoj Moja mala Emilka tez umilowala sobie prawa strone, dlatego staralam sie jak najczesciej podchodzic z lewej, brac na rece tak by lezala na lewej, bawic sie pokazujac kolorowe zabawki z lewej ... no i po kilku tygodniach problem zniknal. A ile Twoja mala ma? Odpowiedz Link Zgłoś
otaota Re: główka tylko w jedną stronę 17.02.06, 16:16 moja Julka też tak miała i lekarz powiedział że może mieć kręcz karku idziemy w środe do rehabilitanta.I wiecie co tak sobie myśle idzcie tez bo ja mam do siebie żal że tak późno.Słyszłam że poćwiczymy tylko troszeczkę i przejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
agatekb1 Re: główka tylko w jedną stronę 17.02.06, 16:28 hi! zalecenia lekarza: 1. co godzine obracac dzidzi o 180stopni- czyli jak lezy w lozeczku to zmieniac pozycje- raz glowa tam gzdie nozki i odwrotnie 2. zawsze klasc go bokiem do dzwieku 3. jak najczesciej na brzuszku Odpowiedz Link Zgłoś
andzka24 Re: główka tylko w jedną stronę 17.02.06, 17:21 moja córeczka upodobała sobie prawą strone, nic niepomagało. dostałam skierowanie na rehabilitacje, państwowo czeka się długo i ćwiczenia są raz dwa razy w tygodniu. z polecenia koleżanki zapisałam się prywatnie i dobrze zrobiłam, czoć sporo mnie to kosztowało. okazało się że mała ma kręcz szyji, refabilitacja trwała ok 1,5 mies prawie codziennie, ale poskutkowało. nie czekaj dłużej, jeśli ma kręcz to każdy stracony dzień to dużo. im młodsze dziecko tym szybciej z tego wyjdzie, nieleczony kręcz kączy się zabiegiem chirurgicznym. ćwiczenia zaczeliśmy jak mała miała 2,5 mies. Odpowiedz Link Zgłoś
agnesza Re: główka tylko w jedną stronę 17.02.06, 17:25 Mialam to samo. Moja corka spala na brzuszku i przekladala sobie glowke raz w jedna raz w druga strone. W 6tyg w badaniu u ortopedy wszystko bylo ok, mimo, ze lezac na plecach kierowala glowe w jedna strone. Polecam wizyte u ortopedy, zbada miesnie szyji czy nie ma tz krecza, przykurczu. Odpowiedz Link Zgłoś