Dodaj do ulubionych

anemia i żelazo

21.02.06, 09:07
Witam e-mamy! pediatra mojego synka przepisała mu hemofer, ale Oluś od tej pory zaczął gorzej sypiać, wymachuje też rączkami po całej buzi( może dziąsła go swędzą?). mam pytanie: z własnych obserwacji u swoich dzieci biorących żelazo,co polecacie bardziej HEMOFER czy FERRUM? i jeszcze jedno: dlaczego niektórzy lekarze upierają się przy FERRUM a inni uznają tylko HEMOFER? Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam Was i Wasze e-Maleństwa.
Obserwuj wątek
    • b.bujak Re: anemia i żelazo 21.02.06, 10:42
      podawalam Ferrum, zelazo jest tam w lagodniejszej postaci chemicznej, przede
      wszystkim nie przebarwia zebow, z tego, co slyszalam jest tez smaczniejszy, niz
      hemofer; przyznam, ze przez pierwsze dni cos tam sie dzialo w brzuszku mlodego,
      ale nie byly to jakies wieksze sensacje i wszystko sie uregulowalo ( ferrum
      podawalam ze 4 mies ); jesli sa klopoty zoladkowe, to dobrze jest podawac
      mniejsza dawke i stopniowo zwiekszac do zalecanej;
      jesli chodzi o wybor leku przez lekarza, to po prostu kazdy lekarz ma swoje
      ulubione narzedzia pracy ( w tym i leki ) i tego sie trzyma
      wydaje mi sie, ze hemofer zapisuja lekarze starej daty, niereformowalni, ferrum
      jest bardziej nowoczesnym lekiem, chyba tez drozszym, moze tez sa lekarze,
      ktorzy nie chca zapisywac drozszych lekow w obawie, ze pacjent zrezygnuje
      wogole z jego zakupu i uzycia
      jak wpiszesz w wyszukiwarke "ferrum" to bedziesz miala sporo do poczytania -
      ten temat pojawia sie co jakis czas na forum

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka