Dodaj do ulubionych

zniekształcona główka

07.03.06, 12:23
mam takie pytanko, moja córcia ma 4 miesiące i jedną część główki am płaską a
drugą wypukłą od spania, może ktoś wie czy ona sama się wyrówna czy muszę ją
inaczej kłaść, już to próbowałam ale mała i tak się przekręca
Obserwuj wątek
    • asik_cz Re: zniekształcona główka 07.03.06, 12:32
      Powinno się wyrównać, ale faktycznie wszyscy zalecają kłaść raz na jeden, raz na
      drugi boczek. U mnie się sprawdziły takie połączone trójkąciki z gąbki, które
      nie pozwalały małej się obrócić, ale Twoja niunia jest już dość duża i może tego
      nie akceptować, szczególnie jeśli w ogóle nie spała na boczku. Może sama
      delikatnie jej główkę obracaj jak śpi? Ja się nawet radziłam ortopedy czy to nie
      ma nic wspólnego z wodogłowiem, oczywiscie nie miało i się wyrównało
      • marva Re: zniekształcona główka 07.03.06, 12:51
        mój synek miał lekko znikształcona, próbowałam różnych sposobów, zeby go
        przekładac na drugi boczek, ale mały też miał swoje, zeby jednak wracac do
        ukochanej pozycji...
        i tak walczylismy, jak zaczął się przekręcac na boczek, siadac, generalnie
        więcej sie ruszać problem sam się rozwiązał, główka się wyrównała i jest jak
        makóweczka :o)
        a wszyscy dookoła mi mówili, ze tak mu juz zostanie
      • faustine Re: zniekształcona główka 07.03.06, 12:52
        U mojej córci tez tak jest - pediatra zalecił jak najczęstsze układanie na
        brzuszku i odpowiednie przestawienie łóżeczka . Czyli główka ma być przekręcona
        na niespłaszczona stronę.
    • anna_bi Re: zniekształcona główka 07.03.06, 12:50
      Mój 2 miesięczny synek też ma główkę bardzo płaską z jednej strony.Układam go
      teraz na drugą stronę. Przeczytałam w necie że to może być objawem kręczu szyi
      a wtedy potrzebna jest rehabilitacja. Bardzo mnie to przeraziło. On miał całe
      ciałko wygięte w literkę "c".Teraz już się wyprostował ale ta główką została
      spłaszczona a ja ciągle sie zastanawiam czy mam coś z tym "fantem"
      robić.Pozdrawiam
      • m.tobor Re: zniekształcona główka 07.03.06, 12:55
        Radzila bym Ci jednak cos z tym fantem zrobic i sprawdzic u lekarza czy synek
        nie ma kreczu. Moja mala miala. Naczytalam sie na ten temat duzo i wiem, ze
        krecz nie rehabilitowany moze prowadzic do asymetrii ciala.
        • kiniak7 Re: zniekształcona główka 07.03.06, 12:57

a jak to sie jeszcze objawia/ bo moja nie jest wygięta
    • kiniak7 Re: zniekształcona główka 07.03.06, 17:54
      podnosze wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka